Aj kvapkajúca voda môže vyjsť draho

Kvapká vám voda z kohútika alebo tečie WC? Odbiť takú "maličkosť" mávnutím ruky sa nemusí vyplatiť. Aj keď sa totiž zdá, že ide len o kvapky, ak poruchu rýchlo neodstránite, môžu vám takto odtiecť do kanála desiatky či dokonca stovky eur. Únik vody by sa mal preto čo najskôr riešiť.

22.03.2018 06:00
kúpele, kúpelňa, vaňa, relax, kohútik, kúpanie,... Foto:
Aj zdanlivo malý únik vody cez kvapkajúci kohútik alebo pretekajúcu nádržku toalety môže mať za následok vysoké náklady, ktoré väčšinou odhalíme až pri ročnom vyúčtovaní alebo odčítaní vodomerov.
debata (3)

Voda môže unikať z vodovodných batérií i toaliet. Nepozorované úniky pritom vedú k veľkým stratám . Aj zdanlivo malý únik vody cez kvapkajúci kohútik alebo pretekajúcu nádržku toalety môže mať za následok vysoké náklady, ktoré väčšinou odhalíme až pri ročnom vyúčtovaní alebo odčítaní vodomerov. Pomôcť proti tomu však môže technika – detekcia nežiaduceho úniku vody, ktorá včas varuje.

„Systém detekcie nežiaduceho úniku vody systematicky nahráva a analyzuje údaje o spotrebe vody v byte. Je dostatočne citlivý, aby pretekajúcu toaletu či kvapkajúcu vodovodnú batériu dokázal zachytiť,“ priblížila Jana Machková, riaditeľka spoločnosti ista Slovakia, ktorá sa zaoberá zvyšovaním energetickej efektívnosti v budovách.

„Varovanie o úniku vody sa posiela až po vopred nastavenom čase, ktoré vylúči chybné užívateľské správanie, ako napríklad nesprávne uzavretú vodovodnú batériu. Pri normálnej spotrebe je správca budovy informovaný o stave prostredníctvom e-mailu dvakrát ročne,“ doplnila Machková.

Častou príčinou zbytočne vysokej spotreby je napríklad porucha na splachovači toalety. Ak sa prietok vody na WC nezastaví správne ihneď po spláchnutí, preteká ďalej približne v množstve 25 litrov za hodinu. Za jeden deň sa tak spotreba vody môže zvýšiť až o 600 litrov. A keby sa porucha neodstránila, za rok by celkom zbytočne, bez úžitku, pretieklo zhruba 220 kubických metrov vody. Ročná strata by sa tak vyšplhala až na 500 eur.

„Väčšina vodomerov, ktoré dnes máme nainštalované u zákazníkov, sú pripravené a dostatočne citlivé, aby pretekajúci toaletu dokázali zachytiť a nežiaduci únik vody vyhodnotiť. Stačí si len túto službu aktivovať cez správcu bytového domu,“ vysvetlila Machková.

Koľko vody unikne

  • pomaly kvapkajúci kohútik – 4 litre za hodinu
  • silno kvapkajúci kohútik – 12 litrov za hodinu
  • pretekajúca toaleta – 25 litrov za hodinu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #vodomer #kvapkajúci kohútik