Generácia uzavretá medzi štyrmi stenami

Moderný spôsob života zapríčinil, že väčšina ľudí dnes trávi až 90 percent svojho času vnútri - uzavretá medzi stenami svojho domova či pracoviska. Vzduch v budovách môže byť pritom až päťkrát znečistenejší než vonku a prináša to viaceré ďalšie riziká.

18.06.2018 06:00
pár, manželia, bývanie, dom, domov, rodina Foto:
debata (2)

Rovnako ako v iných vyspelých krajinách sveta vyrastá i na Slovensku generácia ľudí, ktorí väčšinu svojho času trávia vnútri budov. Odborníci ich začali označovať ako Indoor Generation. Namiesto zdravého pohybu na čerstvom vzduchu väčšinu času presedia v uzavretých priestoroch v spoločnosti počítača, televízora či iných moderných zariadení. A namiesto slnečných lúčov majú nad hlavou často iba umelé svetlo. Bez toho, aby si to uvedomovali, to môže škodiť ich fyzickému aj duševnému zdraviu.

Zo spomenutých 90 percent času, ktorý ľudia v priemere trávia vnútri, pripadá podľa prieskumu až 2/3 na ich domov. Každodenné aktivity v domácnosti, ako je varenie, upratovanie, sprchovanie, sušenie bielizne, spánok a dýchanie pritom prispievajú k znečisteniu vnútorného ovzdušia, čo postupom času môže zvýšiť riziko vzniku astmy a rôznych alergií. Z prieskumov vyplýva, že asi 65 percent Európanov perie vnútri najmenej raz týždenne, čo v domácnosti vytvára nadmernú vlhkosť.

Za zhoršenie kvality vzduchu v domácnosti môžu aj škodlivé látky, z ktorých sú vyrobené napríklad i niektoré plastové hračky, čistiace prostriedky či stavebné materiály. Znečistenie vzduchu však spôsobuje už samotné dýchanie. Priemerná štvorčlenná rodina napríklad každý deň vyprodukuje až 1 800 litrov oxidu uhličitého.

Odborníci preto varujú, že ak nedôjde k lepšiemu vetraniu súkromných a verejných budov, hrozí, že sa bude zvyšovať počet detí chorých na astmu. Pravdepodobnosť ochorenia sa pri pobyte vo vlhkých a plesnivých budovách zvyšuje až o 40 percent. Celoeurópska štúdia pritom už dokázala, že až 2,2 milióna obyvateľov starého kontinentu ochorelo na astmu práve následkom zdržiavania sa v takých nevyhovujúcich priestoroch.

Zaujímavé zistenia priniesla nová štúdia Indoor Generation, ktorú zverejnila medzinárodná spoločnosť Velux. Jej súčasťou bol prieskum analytického inštitútu YouGov. Robil sa na jar tohto roku v Európe, USA a Kanade. Prebiehal v 14 štátoch, kde bolo respondentmi 16-tisíc majiteľov domov.

Prieskum okrem iného ukázal, že ľudia majú mylnú predstavu o čase, ktorý trávia v budovách, ale aj o kvalite vzduchu v interiéri. Napríklad len približne 10 percent Slovákov si uvedomuje, že v uzavretých priestoroch trávi 21 až 24 hodín denne. Prieskum odhalil i veľké rozdiely medzi tým, ako si ľudia myslia, že svoj život žijú, a aký je naozaj. Len 18 percent populácie tuší, že trávia 21 a viac hodín denne vnútri budov. Zarážajúcim zistením je, že vnútorné priestory bývajú neraz tmavé a zle vetrané. Ukázalo sa tiež, že najznečistenejší vzduch je často práve tam, kde by to tak rozhodne nemalo byť – v detských izbách. Až 45 percent z nich má v ovzduší privysokú hladinu oxidu uhličitého.

Podľa Petra Foldbjerga, vedúceho oddelenia Daylight Energy and Indoor Climate zo spoločnosti Velux je situácia vážna. „Čoraz viac sa meníme na takú generáciu, ktorá sa vystavuje dennému svetlu a čerstvému vzduchu počas týždňa len počas presunov do práce alebo školy. Moderný život sa často skladá zo skorého začiatku dňa, rýchlej cesty do práce, kde strávime osem až desať hodín, a potom ideme rovno domov, pričom niekedy sa zastavíme v obchode alebo si len rýchlo odcvičíme rutinu vo vlhkom a upotenom fitnescentre,“ zhodnotil. Ako dodal, výsledky prieskumu potvrdzujú potrebu zvyšovania povedomia a vzdelávania v tejto oblasti.

Riešenie situácie nie je ľahké, keďže zmenu životného štýlu so sebou jednoducho priniesla doba. Podľa odborníkov sa totiž v priebehu posledných dvoch storočí počet ľudí, ktorí pracovali vonku, z približne 90 percent scvrkol na necelú štvrtinu. Z polí sa presunuli do fabrík, úradov a kancelárií. Dá sa s tým niečo robiť? Štúdia Indoor Generation odporúča niekoľko opatrení, ktoré by mali znížiť riziká a zlepšiť podmienky v obytných priestoroch. Môžu poslúžiť ako inšpirácia.

Ako ľudia odpovedali na otázku: Koľko času trávite priemerne vnútri počas dňa?
štát do 14 hodín 15 – 18 hodín 19 – 20 hodín 21 – 24 hodín
Dánsko 25 % 29 % 29 % 17 %
Veľká Británia 25 % 28 % 25 % 23 %
USA 34 % 21 % 20 % 25 %
Nemecko 38 % 25 % 23 % 15 %
Francúzsko 47 % 25 % 18 % 9 %
Belgicko 45 % 24 % 18 % 13 %
Holandsko 51 % 24 % 16 % 9 %
Česko 57 % 26 % 12 % 5 %
Slovensko 35 % 30 % 25 % 10 %
Taliansko 57 % 27 % 11 % 5 %
Rakúsko 32 % 30 % 25 % 13 %
Švajčiarsko 41 % 26 % 23 % 11 %
Španielsko 45 % 27 % 19 % 9 %
Kanada 31 % 21 % 22 % 26 %
Celkovo 38 % 24 % 20 % 18 %
Zdroj: YouGov, Velux

Čo pomáha

Dbajte o čistý vzduch

  • Otvárajte okná, vetrajte aspoň tri- až štyrikrát denne
  • Správne vetranie znamená otvoriť naraz v byte minimálne dve okná, a to aspoň na 10 minút
  • Pri sprchovaní majte v kúpeľni zavreté dvere a zapnite odsávač alebo otvorte okno
  • Počas varenia zapnite digestor (odsávač pary) a otvorte okná v kuchyni
  • Nezapaľujte vnútri zbytočne sviečky
  • Ak sa dá, vypratú bielizeň sušte vonku alebo aspoň na balkóne
  • Pravidelne vysávajte a upratujte

Vpustite dnu svetlo

  • Francúzska štúdia z roku 2012, ktorá skúmala aktivitu viac ako 2 000 detí z celej Európy, preukázala, že ak je v triedach dosť prirodzeného svetla, výsledky žiakov v matematike a predmetoch, kde treba používať logické myslenie, sa zvýšia až o 15 percent.
  • Kombinácia okien obrátených na južnú svetovú stranu a efektívneho tieňa pred silným slnkom zase vedie k tomu, že sú školáci celkovo šťastnejší a produktívnejší. Pre pobyt vnútri je preto dôležité, aby ste neboli odkázaní len na umelé svetlo, ale čo najviac využívali aj to slnečné.
  • Pokiaľ sa len dá, nezaťahujte závesy, resp. nesťahujte rolety či žalúzie
  • Pracovný stôl posuňte čo najbližšie k oknu

Choďte sa prejsť

  • Podľa prieskumu YouGov až osem ľudí z desiatich trávi takmer 22 hodín denne vnútri v uzavretej budove. Jeden zo šiestich opýtaných dokonca priznal, že von vychádza len zriedka, takže je vnútri vlastne nonstop.
  • Ak trávite väčšinu času vnútri, vyjdite von na vzduch aspoň niekoľkokrát denne; keď nešportujete, vhodná je aspoň 10-, 15-minútová prechádzka.
  • Keď máte deti, snažte sa, aby trávili dostatočný čas vonku, či už pri športe, alebo hraním sa, odporúča sa aspoň 30 minút denne.
Zdroj: The YouGov Research, Velux

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #mladá generácia #čerstvý vzduch #moderná doba #mladá rodina #Indoor Generation