Proti horúčavám môžu pomôcť i fólie

Leto neznamená len príjemný oddych kdesi pri vode, ale aj neznesiteľnú horúčavu v rozpálenom byte. Ľudia si vtedy pomáhajú ako vedia - otváraním okien dokorán, sťahovaním roliet či žalúzií, púšťaním ventilátora na plné obrátky, prípadne si zaobstarajú klimatizáciu. Netradičným riešením však môžu byť aj protislnečné fólie.

21.06.2018 06:00
debata (1)
Fólie na oknách ochránia proti slnečným lúčom,... Foto: SHUTTERSTOCK
okno, fólie, dom, byt, domácnosť, ochana, horúčavy, Fólie na oknách ochránia proti slnečným lúčom, ale majú aj veľa ďalších výhod.

Klimatizácia má určite svoje prednosti, ale aj množstvo nevýhod. Najmä ak sú za oknom tropické teploty. Podľa odborníkov by sa klimatizácia mala správne nastavovať tak, aby rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou nebol väčší ako štyri až šesť stupňov Celzia.

Čo však robiť, keď sa hodnoty na vonkajšom teplomere šplhajú pomaly až k štyridsiatke? Ak si v takom prípade klimatizáciu nastavíte na odporúčaných 28 či 32 stupňov, k dobrému pocitu vám to príliš nepomôže. Nechce sa vám ani pohnúť, z tepla ste unavený a malátny. Zvádza to k tomu, aby sa klimatizácia predsa len nastavila na príjemných 21 či 23 stupňov. Keď však potom vyjdete von, ovanie vás horúci vzduch a náhla zmena vášmu organizmu určite neprospeje.

Ďalšími nevýhodami klimatizácie je, že veľa ľuďom prekáža a škodí. Môže totiž spôsobiť infekcie dýchacích ciest, očí alebo bolesti svalov a kĺbov v dôsledku prechladnutia. Keď okolo vás celé hodiny víri studený vzduch, môžu sa jednoducho dostaviť neblahé následky. Ten vzduch je navyše plný prachu a peľových čiastočiek. Najmodernejšie klimatizácie síce už majú zabudované systémy filtrov, no aj tak platí, že sa musia pravidelne čistiť a klimatizácia by sa nemala používať dlhšie ako štyri hodiny denne.

Možným riešením je ešte stropné chladenie, ktoré nevíri chladný vzduch a prach, lenže jeho montáž stojí podstatne viac ako klimatizačná jednotka. Vyžaduje si stavebné úpravy a dať si ho napríklad do bytu v obytnom dome niekedy vôbec nie je možné.

Čo teda zostáva? Jedným zo spôsobov, ako si poradiť s horúčavou a páliacim slnkom, sú ochranné fólie na okná, ktoré majú viacero výhod. Nevíria prach, nespôsobujú prúdenie studeného vzduchu, do interiéru vpustia dostatok denného svetla, no zároveň zachytávajú nezdravé ultrafialové žiarenie. Bezpečnostné fólie vedia dokonca chrániť aj pred zlodejmi alebo vandalmi, no aj pred prírodnými živlami či požiarom. Okenné sklo držia pokope a zadržiavajú oheň.

„Protislnečné fólie dokážu v izbe zachovať príjemnú teplotu, pretože tepelné aj UV žiarenie sa odrazí späť a dovnútra prepustia iba viditeľné svetlo,“ hovorí špecialista na fólie Denis Halász zo spoločnosti Sonfol. „Interiér sa vďaka tomu neprehrieva, ľudia nie sú vystavení UV žiareniu a ochránený je napríklad aj nábytok či podlahy, ktoré môžu vplyvom slnečného žiarenia meniť farbu, prípadne svoje ďalšie vlastnosti,“ dopĺňa odborník.

Fólie proti slnku sa nasadzujú na okná zvonka alebo znútra – podľa toho, čo chcete dosiahnuť. Sú rôznej farby a dá sa vybrať tiež miera, do akej pohlcujú alebo odrážajú jednotlivé druhy žiarenia, ako majú stmaviť alebo nestmaviť okná a či majú chrániť aj pred zvedavými pohľadmi zvonka. Niektoré blokujú vyše 80 percent celkového solárneho žiarenia, čím v miestnosti zabezpečia príjemnú klímu aj bez klimatizácie.

„Sú vybavené kvalitným absorbovačom UV žiarenia a v rôznej miere pohlcujú aj infračervené žiarenie,“ vysvetľuje špecialista. Výhodné je i to, že fólie sú jednorazovou investíciou, ktorá nezruinuje rodinný rozpočet, a nevyžadujú si žiadne ďalšie náklady na prevádzku. Iba držia na oknách a plnia svoju úlohu.

Fólie však majú aj iné prednosti, ako len boj proti horúčave. Vďaka tomu, ako lámu slnečné svetlo, poskytujú lepšie prirodzené osvetlenie, ako pri priamom prestupe svetla cez číre sklo, čo človek ocení predovšetkým pri práci s počítačom alebo sledovaní televízie. Okrem toho prinášajú i úsporu energie v zimných mesiacoch. Vďaka ich zloženiu sa totiž teplo odráža nazad do miestnosti a neuniká ho toľko cez okná von.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #klimatizácia #UV žiarenie #okná #protislnečné fólie