Proti hluku môže pomôcť aj vodná clona

To, že voda pomáha proti hluku z dopravy, je medzi odborníkmi známe. Napríklad berlínska spoločnosť BVG začala už pred rokmi s pravidelným polievaním koľajníc na niektorých úsekoch metra, ktoré vedú nad zemou cez obývané oblasti. Postrekovanie sa zapne vždy, keď prichádza vlak. Česká spoločnosť Autodróm Most zase nedávno spolu s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) a Národným referenčným laboratóriom podnikla experiment, kde skúmala schopnosť vodnej clony absorbovať hluk.

19.09.2018 06:00
vodná clona, izolácia, voda Foto:
Podľa odborníkov vodná clona uľaví prostrediu namáhanému enormným hlukom až o 17 decibelov, hovorí Ivo Diviš.
debata (5)

„Podľa odborníkov vodná clona uľaví prostrediu namáhanému enormným hlukom až o 17 decibelov,“ vysvetlil dôvody pokusu výkonný riaditeľ autodrómu Ivo Diviš. Nápad a spôsob merania vychádzali z dlhodobého výskumu docenta Richarda Nového, ktorý je jedným z popredných a uznávaných expertov na problematiku hluku na strojníckej fakulte ČVUT. Meranie sa uskutočnilo v čase motocyklových pretekov na veľkom okruhu autodrómu v pohraničnom meste Most na severozápade Čiech.

Zatiaľ čo sa odborníci venovali experimentu, na dráhe sa naraz v plnej rýchlosti pohybovalo až 30 motoriek. „Improvizovali sme. Vodnú clonu sme vytvorili pomocou prúdnic a ďalších dostupných technológií hasičov. Ak sa z výsledkov meraní ukáže, že opatrenie je účinné, zaobstaráme si profesionálne zariadenie. Bolo by zároveň šetrné k životnému prostrediu, použitá voda by recirkulovala,“ priblížil Diviš.

Ako pripomenul, vodná clona sa dnes používa aj pri likvidácii uniknutých chemických látok. „Pre nás je však dôležitá eliminácia hlukovej záťaže. Privítali sme preto, že k testovaniu vodnej hmly ako tlmiča hluku pristúpili v Spojených štátoch, a to pri vojenských a civilných letiskách, v ktorých blízkosti sa nachádzali obytné budovy. Výsledky sú podľa všetkého uspokojivé,“ zhodnotil riaditeľ.

Podľa neho momentálne pracujú na hlukovej štúdii. „Už teraz však môžeme povedať, že investície do protihlukových opatrení počítame rádovo v desiatkach miliónov korún,“ uzavrel Diviš.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #dobré bývanie #vodná clona