Drevené okná: príjemná atmosféra a dlhá životnosť

Ponuka na trhu s oknami je dnes široká a rozmanitá. Väčšina ľudí si z nej vyberá najmä plastové okná, ale priaznivcov si získavajú aj tie drevené. Oproti plastovým sú síce drahšie, ale je to investícia do budúcnosti. Drevené okná majú totiž vysokú odolnosť a pri správnej údržbe dokážu slúžiť celým generáciám.

27.10.2018 06:00
okno, interiér, bývanie, Foto:
V prípade drevených okien by ste nemali zabudnúť na pravidelnú údržbu.
debata (1)

Drevo môže byť navyše zaujímavé pre ľudí, ktorí sa chcú správať ekologicky, pretože je to prírodný materiál ohľaduplný k životnému prostrediu. Výhodou drevených okien je tiež to, že sa dajú vyrobiť vo viacerých tvaroch podľa želania a potrieb zákazníka. Sú príjemné na pohľad i na dotyk, pôsobia luxusnejšie a originálnejšie, v byte či v dome dotvárajú atmosféru. Na rozdiel od plastových okien sa hodia do akýchkoľvek nehnuteľností, či už ide o vzácne historické budovy, murované stavby, alebo drevodomy.

Drevo má i vynikajúce zvukovo- a tepelnoizolačné vlastnosti. Je to tradičný materiál, ktorý sa využíva tisíce rokov a priestor si našiel aj v modernej architektúre. Pokiaľ ide o pôvod, ekologicky zmýšľajúci ľudia sa môžu informovať, odkiaľ pochádza a či naozaj ide o certifikova­né drevo.

Vybrať si možno z toho, ktoré pochádza z našich zemepisných šírok, ale aj z tropických druhov. Na výber typu dreviny vplývajú vlastnosti, ako je tvrdosť, životnosť, odolnosť voči teplu a chladu, štruktúra dreva či farebný odtieň dreviny. Výhodou smreka obyčajného sú napríklad jeho tepelnoizolačné vlastnosti a mäkkosť. Zároveň ide o najlacnejší typ dreva, ktoré slúži na výrobu okenných profilov. Drevené rámy zo smreka môžu vydržať aj sto rokov.

Smrekovec opadavý poskytuje zase ideálne spojenie ceny a výkonu. Zaujímavý je hlavne svojou štruktúrou. Po istom čase, najmä ak ho nenatierate, môže nadobudnúť veľmi zaujímavú farbu. Borovicové drevo má síce peknú štruktúru a farbu, no je dosť mastné, lebo má veľký obsah živice.

Na jednej strane je to výhoda (pre životnosť materiálu), na druhej strane však živica môže presakovať na povrch. Možno ju utrieť, no stopa po nej zostane. Nie je to pritom dôvod na reklamácie, keďže ide o prácu a základné vlastnosti tohto typu dreviny. Cenovo je borovica na podobnej úrovni ako smrekovec opadavý.

Dub je najdrahší z uvedených typov slovenských drevín. Je to najtvrdšie drevo, ktoré má dobrú životnosť a vysokú odolnosť voči poškodeniu. Pre vyššiu hustotu však nemá až také dobré tepelnoizolačné vlastnosti ako smrek obyčajný. Podľa odborníkov však dubové okná môžu vydržať až 300 rokov.

V prípade drevených okien by ste nemali zabúdať na pravidelnú údržbu. Hoci to znie ako práca navyše, v praxi to nezaberie veľa času – možno len niekoľko minút ročne. „Zákazníci by mali dodržiavať pravidlá údržby drevených okien, o ktorých ich informuje výrobca. Stáva sa totiž, že majiteľ počas rokov vôbec nepoužíva ošetrovaciu sadu. Drevené profily sú potom krehkejšie a povrchová úprava neplní stopercentne svoju funkciu,“ varuje Ľubomír Svetlík zo spoločnosti Mirador.

Starostlivosť treba dopriať nielen rámom, ale aj obvodovému kovaniu. Údržba spočíva v jeho premazaní raz ročne, ale na to myslite už po osadení okien. Počas stavebných prác sa v budove stále víri prach a jeho drobné čiastočky sa usádzajú na kovaniach okien a dverí. Stačí ich preto premazať plastickým mazivom v spreji.

Údržbu okien môžete spojiť s umývaním okien. Po tom, čo umyjete rámy, ich jednoducho utriete handričkou so špeciálnym prípravkom. Treba tak spraviť dvakrát ročne – na jar a na jeseň, ako prípravu na rozdielne poveternostné podmienky.

Aj keď si drevo vyžaduje o niečo viac času ako iné materiály, netreba sa toho obávať. Do vášho interiéru prinesie nezameniteľný zážitok, nech je zariadený moderne a minimalisticky alebo v historickom štý­le.

Prednosti a nedostatky drevených okien

Výhody

  • možnosť výroby podľa požadovaného tvaru
  • krajší dizajn, interiéru dodávajú príjemnú „atmosféru“
  • mohutnejšie, pevnejšie a odolnejšie ako plastové okná
  • drevo je prírodný obnoviteľný materiál, ktorý „dýcha“, má prirodzené tepelnoizolačné vlastnosti
  • vďaka užšiemu rámu preniká dovnútra viac svetla
  • dlhodobá investícia, dlhšia životnosť ako pri plastových oknách (100 až 300 rokov)
  • ekologické hľadisko – šetrnejšie k životnému prostrediu
  • vhodné pre všetky typy stavieb, od murovaných cez drevodomy až po pamiatkovo chránené
  • prispôsobenie priestoru, drevené rámy možno natrieť ľubovoľnou farbou alebo neskôr pretrieť inou
  • drevené rámy možno opraviť po prípadnom poškriabaní alebo inom poškodení

Nevýhody

  • vyššia cena, niekedy aj o 30 % viac ako pri plastových oknách
  • častejšia údržba, nielen dreva, ale aj kovania, ošetrovanie viackrát do roka, aj keď nie je náročné
  • obmedzená životnosť náteru

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobré bývanie #plastové okná #drevené okná