Pozor na vodu v potrubí. Môže zamrznúť

Šetrenie na nesprávnom mieste sa nemusí vyplatiť. Príkladom je aj odber pitnej vody. Ak vo vodovodnom potrubí nemá dostatočný pohyb, môže sa v zime stať, že zamrzne. Taká situácia môže nastať i vtedy, keď prípojka nie je uložená v dostatočnej hĺbke.

03.12.2018 12:00
Rozmrazovanie vodovodných prípojok, potrubie Foto:
Rozmrazovanie vodovodných prípojok nemožno robiť bez výkopu a rozpílenia potrubia. Ak sú zhotovené z plastových materiálov, rozmrazovanie sa nedá vôbec spraviť.
debata

Zima sa síce oficiálne začne až tri dni pred Vianocami, ale už teraz sa teploty pohybujú aj pod bodom mrazu. Niektorí ľudia si možno pamätajú, aké problémy mnohým odberateľom vody spôsobili silné mrazy pred dvoma rokmi, keď im na prelome decembra a januára zamrzla voda vo vodovodných prípojkách a museli sa bez nej dlhší čas zaobísť. Tohto roku by to mohlo dopadnúť podobne.

Takým situáciám je preto lepšie predchádzať, lebo riešiť sa dajú iba finančne náročným rozmrazovaním, ktoré nie je možné spraviť bez výkopu a rozpílenia potrubia. Zamrznuté prípojky z plastových materiálov navyše ani nie je možné rozmraziť.

„Voda najčastejšie zamŕza v dlhších vodovodných vetvách, v ktorých je nedostatočný odber. Najlepšou prevenciou proti zamŕzaniu vody je jej stály odber alebo zokruhovanie. Majiteľom nehnuteľností, u ktorých nie je z finančného hľadiska možné zokruhovanie, sa snažíme vysvetľovať, že stály odber vody ich vyjde oveľa lacnejšie ako rozmrazovanie potrubia,“ vysvetlil Tomáš Benikovský, výrobný riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti v Liptovskom Mikuláši.

Ako pripomenul, rozmrazovanie nie je možné urobiť bez výkopu a rozpílenia potrubia. Ľuďom, ktorí sa ešte len pripravujú na výstavbu nehnuteľnosti, Benikovský odporúča, aby stavebníci dodržali potrebné krytie vodovodného potrubia.

"Vždy sa ukáže, ktorí majitelia nepočúvali rady vodárov alebo nedohliadli na uloženie prípojok v odporúčanej hĺbke, a to 1,5 metra. Odporúčania vychádzajú z našich skúseností, preto je vhodné ich dodržiavať. Podľa typu podložia sa zamrznutie objavuje až do hĺbky 1,45 metra. Zaznamenali sme však už aj extrémny prípad, keď to bolo 1,7 metra,“ zdôraznil riaditeľ.

Podľa neho však pri zamŕzaní nezohráva zásadnú úlohu materiál či vek prípojok. „Rozdiel je len v tom, že pri kovových prípojkách je možné na rozmrazovanie použiť elektrický prúd. Na druhej strane je to jediné pozitívum prípojky zhotovenej z kovového materiálu,“ porovnal Benikovský.

Ako poznamenal, stávajú sa aj prípady, keď pracovníci vodárenskej spoločnosti rozmrazujú vodovody pri teplotách –15 či –20 stupňov Celzia, obnoví sa dodávka vody, no o dva-tri dni potrubia opäť zamrznú a majitelia zase zavolajú vodárov.

„Odber totiž nepostačoval na dostatočný pohyb vody. Priemery vodovodných potrubí sú dimenzované na určitý optimálny odber vody v nehnuteľnostiach, nazvime ho hygienické minimum. Žiaľ, mnohé domácnosti ho nedosahujú. Až keď domácnosť ostane dlhší čas bez vody, mnoho zákazníkov si uvedomí, že aj keď často diskutujú o výške ceny vodného, bez vody sa funguje veľmi zle,“ uzavrel Benikovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #potrubie #mráz