Až polovicu ľudí baví upratovať

Názory na upratovanie a poriadok boli vždy odlišné. Až 80 percent ľudí na Slovensku si napríklad myslí, že skutočný neporiadok sa začína až vtedy, keď sa im nedarí nájsť svoje veci. A 76 percent zase tvrdí, že čas upratať nastal, keď už veci niet kam odkladať. Vyplýva to z trojdňového prieskumu, ktorý zverejnila spoločnosť Ikea. Zúčastnení sa s ňou podelili o svoje zvyky a pocity, ale aj o fotografie svojich obývacích izieb.

04.12.2018 06:00
matka, upratovanie, mama a dcéra, Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vraví sa, že dobrá nálada vyrieši všetky problémy. Až 41 percent Slovákov sa priznalo, že ak ju majú, neporiadok okolo seba znášajú oveľa lepšie. Pokiaľ ide o to, koho upratovanie baví a koho nie, na Slovensku sú tieto skupiny ľudí rozdelené rovnomerne. Jedna polovica tvrdí, že im upratovanie prináša radosť a pokoj, kým druhú polovicu upratovanie nebaví a považujú to len za povinnosť. Takmer tretina ľudí si preto upratovanie domácnosti zvykne odkladať až na poslednú chvíľu.

Neporiadok však vplýva i na to, ako sa cítime. Bezmála tretina Slovákov je večer pred spaním nervózna, keď nemá doma upratané. A čo nás dokáže rozhorčiť najviac? Lepkavá a špinavá podlaha. Na druhom mieste sa umiestnili ponožky alebo oblečenie pohodené na zemi a na treťom mieste použité vreckovky povaľujúce sa po miestnosti.

Väčšina Slovákov upratuje každý deň približne pol hodiny. Upratujú sa najmä dobre viditeľné miesta, a to jednoducho a rýchlo. Väčšie upratovanie si nechávame na víkend, keď upratujeme v priemere jednu až dve hodiny. Do víkendového upratovania sa často zapája celá rodina, pričom každý člen má pridelenú nejakú činnosť. Cez týždeň upratujú najmä ženy. Prieskum tiež potvrdil, že až 82 percent Slovákov sa rýchlo vrhá na upratovanie, keď k nim príde návšteva. Pri nej si totiž väčšina potrpí na poriadok.

Veci majú doma obvykle svoje dané miesto. „Z prieskumu sme zistili, že u 45 percent respondentov je neporiadok v ich domácnosti spôsobený aj tým, že niektoré veci svoje stabilné miesto nemajú. Ľudia potom nevedia, kam ich majú uložiť. Najčastejšie sú to nabíjačky (31 percent), káble (30 percent), letáky a katalógy (27 percent), suveníry (24 percent), tašky a batohy (18 percent) a lieky (17 percent),“ zhrnula Lucia Sobotková, vedúca predaja oddelenia úložných doplnkov pre Ikea Česko, Maďarsko a Slovensko.

A čo by Slovákom pomohlo lepšie udržiavať poriadok? 61 percent z nás si uvedomuje, že najlepším riešením by bolo viac úložného priestoru, pre 48 percent vlastniť menej vecí a pre 47 percent zasa lepšie úložné riešenia. Každý tretí Slovák vidí riešenie vo väčšom byte či dome a iba 11 percent vo využívaní upratovacích služieb.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #upratovanie #poriadok