Zimná záhrada poslúži celý rok

Ak máte rodinný dom a rozmýšľate nad tým, ako si ho spestriť, skúste si vytvoriť zimnú záhradu. Ide o príjemné prepojenie interiéru s exteriérom, ktoré zvyšuje komfort bývania a umožňuje bližší kontakt s prírodou. Zimnú záhradu pritom možno vychutnávať z pohodlia domova, bez ohľadu na počasie.

06.12.2018 06:00
ZIMNÁ ZÁHRADA, INTERIÉR Foto:
Prv ako sa pustíte do stavby zimnej záhrady, vyhraďte si dostatok času na jej plánovanie.
debata (1)

Prv ako sa pustíte do stavby zimnej záhrady, vyhraďte si dostatok času na jej plánovanie. Predídete tak množstvu problémov, ktoré by mohli využiteľnosť tejto obľúbenej stavebnej konštrukcie neskôr obmedziť. Zimná záhrada by mala byť navrhnutá tak, aby dopĺňala konštrukciu domu.

Či už ju chcete pristavať k existujúcemu domu, alebo včleniť do novostavby, vždy je lepšie kontaktovať skúseného odborníka. Ten vám poradí, aké technické a klimatické podmienky by ste mali brať do úvahy. Dajte si však pozor na premrštené rozmery – pri väčších je potrebné statické posúdenie od autorizovaného statika. Tvar zimnej záhrady by mal pritom harmonicky dopĺňať stavbu domu.

„Ak stavíte na jednoduchý vzhľad s primeraným množstvom výklenkov, ušetríte si finančné prostriedky a starosti s realizáciou zložitej konštrukcie, ktorá by mohla spôsobiť problémy s prúdením vzduchu a následne so vznikom nežiaducej nadmernej vlhkosti,“ priblížil Petr Sýs zo spoločnosti Inoutic.

Veľkosť záhrady závisí aj od toho, na čo ju budete využívať. Inak treba pristupovať k návrhu zimnej záhrady, ktorá by mala byť aj obytnou miestnosťou, a inak, ak tam chcete iba prezimovávať rastliny. Najčastejšou formou býva zimná záhrada prepojená s domom, keď medzi priestormi dochádza k výmene energie.

Pokiaľ si aj v zime chcete dopriať výhľad do záhrady z tepla domova, treba priestor záhrady dodatočne vykurovať. Alebo ju môžete oddeliť posuvnými dverami, čím sa vytvorí tepelnoizolačná vrstva pre dom a oddelený priestor pre prezimovanie rastlín.

Vyhnite sa severu

Ak záhradu môžete pristavať k ľubovoľnej časti domu, môžete si tiež zvoliť jej orientáciu podľa svetových strán. Chladný sever odborníci neodporúčajú.

„Ideálne sú východná, západná, juhovýchodná a juhozápadná strana, pretože umožňujú denný prísun slnečného žiarenia v miernom uhle, ktorý vnútornej klíme a rastlinám najviac prospieva. Stavať zimnú záhradu na sever by nedávalo zmysel,“ zhodnotil Sýs.

Pokiaľ si aj v zime chcete dopriať výhľad do... Foto: SHUTTERSTOCK, INOUTIC
Zimná záhrada, dom, záhrada Pokiaľ si aj v zime chcete dopriať výhľad do záhrady z tepla domova, treba priestor záhrady dodatočne vykurovať.

Umiestnením na južnú stranu by ste si zase koledovali o značné prehrievanie priestoru v letných mesiacoch. Počas slnečných zimných dní však možno ušetriť nejaké finančné prostriedky na vykurovaní.

Pre optimálnu priestupnosť slnečnej energie je najvhodnejšia sklenená plocha kolmá k zimným slnečným lúčom. Tie v našich zemepisných podmienkach dopadajú na zem pod uhlom približne 20, v lete okolo 60 stupňov. Pri takto zvolenom sklone záhrada v zime prijíma dostatok tepla a v lete sa, naopak, časť lúčov odrazí, a tak nehrozí prehriatie priestoru.

Čo sa týka materiálu, vyberajte rovnako kvalitné profily, ako by ste ich vyberali priamo do domu. Vhodnou voľbou zabránite prípadnému narušeniu systému konštrukcie. Materiál treba posudzovať z viacerých strán. Na zimných záhradách vyzerajú prirodzene najmä drevené profily, ale pri nich je dôležitá precíznosť technického stvárnenia. Aj údržba dreva je veľmi náročná. Z oboch strán ho namáha vlhkosť a pravidelne ošetrovať rámy vo výške stropu zimnej záhrady nemusí byť pre každého.

Hliníkové konštrukcie sú zase pevné, bez problémov odolávajú vlhkosti, no ich výroba je energeticky a finančne náročná. Vhodným materiálom na konštrukciu zimných záhrad sú plastové profily. Kvôli stabilite bývajú vystužené oceľou alebo hliníkom. Nepotrebujú takmer nijakú údržbu a sú finančne dostupné.

V prípade, že súčasťou zimnej záhrady budú aj zdvižno-posuvné dvere, je vhodné vyrobiť ich z rovnakých profilov ako ostatné sklené časti. Také dvere umožňujú ľahké otváranie zimnej záhrady, a ak majú zároveň bezbariérový prah, nehrozí pri vstupe žiadne zranenie.

Spôsob zasklenia

Dôležitou otázkou pri plánovaní zimnej záhrady je zasklenie. Na to sa zvyčajne používajú dvojsklá. „Jednoduché sklo síce umožňuje najvyššiu svetelnú priepustnosť, ale výrazne zhoršuje tepelnú pohodu. Pre celoročne využívanú zimnú záhradu je toto riešenie nevhodné. V takom prípade je dvojsklo, ktoré nám zaistí dostatočnú tepelnú ochranu, nutnosťou,“ zdôvodnil Sýs.

Výberu skla treba venovať veľkú pozornosť, lebo vypĺňa najväčšiu plochu celej konštrukcie. Možno použiť aj trojsklo, no vzhľadom na rozmer skiel v prípade zimných záhrad je potom konštrukcia veľmi mohutná a ťažká, takže hrozí preťaženie nosných profilov.

Typ tienenia zimnej záhrady sa odvíja od použitého zasklenia. Aby v zasklených priestoroch nedochádzalo v lete k prehrievaniu, je vhodné už do návrhu záhrady zahrnúť vonkajšie žalúzie alebo markízy, ktoré zadržiavajú až 80 percent slnečnej energie.

Menej nápadným spôsobom je zatienenie žalúziami a roletami z vnútornej strany, ktoré však dokážu zaistiť len 30– až 60-percentné zatienenie. Ak do zimnej záhrady inštalujete zasklenie z polykarbonátu, ktorý prepúšťa menej svetla, technika pre tienenie strechy sa nevyžaduje.

Vetraním proti vlhkosti

Prístavba včlenenej zimnej záhrady významným spôsobom ovplyvňuje klímu v dome. Nový zasklený priestor prinesie nielen viac svetla a slnečného tepla, ale i viac vlhkosti. Tá síce prospieva rastlinám, no nie stenám domu. Nadbytočnej vlhkosti vzduchu možno predísť použitím vhodných materiálov a pravidelným vetraním.

„Zimnú záhradu odporúčame konštruovať tak, aby bolo možné otvoriť 25 až 35 percent zasklenej plochy, napríklad formou výklopných okien a zdvižno-posuvných dverí. Výklopné prvky odporúčame umiestniť aj v najvyššom bode konštrukcie, aby bola ventilácia v maximálnej miere efektívna. Praktickým pomocníkom sú ventilačné klapky pri strope alebo napojenie na elektronicky ovládanú strešnú konštrukciu,“ opísal Sýs.

K udržiavaniu dobrej klímy prispievajú aj vykurovacie systémy. Pri ich výbere záleží na tom, koľko tepla zo slnka zimná záhrada prijíma a ako sa dom vykuruje. Nadmerná vlhkosť a kondenzácia pár sú častým problémom. Podlahové konvektory pozdĺž okien ju môžu odstrániť, rovnako ako inštalácia podlahového kúrenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #zimná záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december