Influenceri bývali vo výklade. Čo bolo ich cieľom? Pozrite sa, ako sa im darilo

Organizácia DEPAUL Slovensko hľadá v Bratislave 10 bytov na prenájom pre ľudí bez domova. Do programu zapojila aj slovenských influencerov, ktorí ako súčasť kampane sa počas víkendu nasťahovali do provizórneho bytu, ktorým bol výklad. A vidieť ich mohli všetci okoloidúci.

13.11.2023 13:50
Depaul vyklad - ilustracne snimky 2 Foto:
Provizórny nájomný byt.
debata

Depaul hľadá nájomníkov, ktorí budú ochotní prenajať svoje byty ľuďom bez domova za obojstranne výhodnú cenu nájomného, to je cieľ projektu, s názvom Ulica nie je domov.

Taktiež projektom chcú zvýšiť povedomie o koncepte, vo svete známom ako „Housing First“, teda „bývanie na prvom mieste“. Depaul to realizuje štafetovým „bývaním“ v improvizovanom byte, vo výklade obchodného centra Prior na Kamennom námestí v Bratislave, ktorý prenajal organizácii za symbolické jedno euro. Vo výklade v blízkosti kaviarne Bohéma a OST block symbolicky od 9. novembra do soboty 11. novembra bývali známe osobnosti a influenceri.

„Výklad, premenený na byt s obývačkou a spálňou, delí od ulice len tenká sklenená tabuľa výkladu. Je to metafora krehkej hranice medzi životom na ulici a životom v bezpečí vlastného domova, na ktorej balansujú tisíce zraniteľných ľudí. Mnohí sú našimi klientmi, a niektorým z nich by sme radi splnili sen o bývaní. Podľa našej filozofie vlastné bývanie nie je odmenou, považujeme ho za základnú ľudskú potrebu a právo, ktoré patrí medzi základné ľudské práva,“ povedal Jozef Kákoš, riaditeľ Depaul Slovensko.

Joe Trendy v provizórnom nájomnom byte.
Komik Jakub Lužina v provizórnom nájomnom byte.
+3Podcast Sexuálna výchova a influencer To je ten...

Podľa sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2021 bolo na Slovensku vyše 71-tisíc ľudí bez domova, v samotnom hlavnom meste je ich takmer 5 000. Až 80% ľudí bez domova je „neviditeľných“ a je ťažké ich na verejnosti rozpoznať. Túto skupinu tvoria pracujúci aj nezamestnaní, ľudia na materskej a rodičovskej dovolenke, seniori, ale nachádzajú sa medzi nimi aj žiaci a študenti. Približne štvrtina z nich pritom chodí do práce a je ekonomicky aktívna. „Možno ani netušíme, že prišli o strechu nad hlavou. Prespávajú v nocľahárni alebo priamo v teréne, mnohí chodia do práce, sú čisto oblečení a svojim zovňajškom a správaním nezapadajú do stereotypnej predstavy o človeku na ulici. Od štartu do lepšieho života ich delí len tenká pomyselná stena – bývanie vo vlastnom," konštatoval Kákoš.

Čo je Housing First?

Prístup „Housing First“ alebo „bývanie na prvom mieste“ spopularizoval Sam Tsemberis v 90. rokoch v New Yorku projektom Pathways to Housing. Ďalším dôležitým míľnikom bol projekt HouseLink realizovaný v Toronte.

Podobné projekty úspešne fungujú aj v ďalších vyspelých krajinách. Vedecky aj empiricky dokázaným princípom je, že ľudia sú schopní lepšie napredovať vo svojom živote, ak sú najprv ubytovaní a majú miesto, ktoré môžu nazvať svojim domovom. Platí to aj pre ľudí s problémami duševného zdravia a závislosťami.

„Ľudia bez domova čelia na Slovensku denne extrémnemu sociálnemu vylúčeniu. Skutočnosť, že ľudia zostávajú bez domova dlhší čas, je tiež dôsledkom priameho zlyhávania úradov pri zabezpečení dodržiavania ľudských práv pre všetkých a pri kompenzovaní nerovnosti v prístupe k zdrojom a službám. Faktormi, ktoré zvyšujú riziko, že sa človek ocitne bez domova je mnoho. Je to napríklad etnicita, zlý zdravotný stav, psychické ochorenia, závislosti alebo generačná chudoba,“ vysvetľuje J. Kákoš.

Zháňa sa 10 bytov v Bratislave

Depaul hľadá 10 bytov na prenájom v Bratislave a blízkom okolí, avšak cez iné organizácie starajúce sa o ľudí bez domova vedia využiť byty aj v iných mestách na Slovensku. Pre nový štart ľudí bez domova sú vhodné menšie, jedno či dvojizbové byty alebo garsónky a dvojgarsónky. „Bezpečie domova, zlepšenie duševného a fyzického zdravia, kvalitnejší súkromný a spoločenský život, ale aj predpoklad udržania si zamestnania a dlhodobého príjmu patria medzi hlavné dôvody, prečo je dôležité pre ľudí bez domova bývanie vo vlastnom“, hovorí Ján Mock, sociálny pracovník v Integračnom programe bývania Depaul Slovensko.

Aké sú podmienky?

Pri cene nájmu je dôležitá vôľa prenajímateľa dohodnúť sa na prijateľnom nájomnom, ktoré zabezpečí udržateľnosť nájmu pre klienta po finančnej stránke. „V zásade ide o ceny, ktoré jemne podliezajú bežné trhové ceny prenájmov v Bratislave. Našou snahou je, aby si klient platil nájom v najvyššej možnej miere sám. Podľa praxe zo zahraničia by to nemalo byť viac ako 40 percent z celkových príjmov tohto človeka,“ dodáva J. Mock.

Časť peňazí na nájom tak poskytne klient Depaulu a časť v prípade potreby dopláca Depaul Slovensko. Byt pritom nemusí byť plne zariadený, organizácia zabezpečí nábytok a ostatné potrebné vybavenie. Odporúčaná dĺžka prenájmu je na dva roky, čo je doba, počas ktorej sa podľa očakávaní život podnájomníka stabilizuje a on sa plne osamostatní. Dva roky je zároveň maximálna doba, na ktorú sa podpisuje zmluva o prenájme, ktorá obsahuje všetky povinnosti a práva oboch strán podľa bežných právnych a spoločenských štandardov.

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #influenceri #Depaul