Vytápa vám na jar pivnicu? Takto môžete predísť pohrome

Vyrážanie spodnej vody v pivniciach je v mnohých domoch nežiaducou jarnou realitou. Dôvodov je viacero, od nedostatočnej alebo zlej hydroizolácie cez zvýšené hladiny spodných vôd, ktoré nedokážeme ovplyvniť, až po fakt, že dnes staviame domy na miestach, kde by to našim predkom ani nenapadlo.

06.03.2024 06:00
pivnica, vytopenie, voda, spodná voda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zima je obdobím vysokej vlhkosti, častých dažďov a sneženia, čo spôsobuje premáčanie pôdy a zvyšovanie hladiny podzemných vôd. Tento problém je častý a bežný aj u nás. „Kritická je najmä jar, keď sa prudko oteplí, pôda rozmŕza a topí sa množstvo snehu na horách,“ potvrdzuje Branislav Augustín, odborník na stavby a rekonštrukcie zo spoločnosti Sika.

Voda, všade samá voda. Čo teraz?

V momente, keď máte v pivnici niekoľko centimetrov vody, sú vám však príčiny ukradnuté. Premýšľate nielen o tom, ako dať priestor znovu do poriadku, ale aj o tom, či voda neohrozí dom. „Samotnú statiku domu až tak nie, respektíve spodná tlaková voda by musela pôsobiť pod naozaj veľkým tlakom a dlhodobo. Stretol som sa s prípadmi, keď praskli podlahové dosky, ale bolo to po dlhých a extrémnych dažďoch,“ upokojuje Branislav Augustín. V prvom rade treba zabezpečiť, aby bola voda odčerpaná. S pomocou hasičov alebo svojpomocne, niekedy po pár hodinách až dňoch opadne aj sama. To je však len začiatok dlhého procesu, ktorý čaká majiteľov domu. Po odčerpaní vody treba priestory zbaviť nánosov kalu a bahna. Potom je dôležité celý priestor umyť dezinfekčným prostriedkom. Síce je to pivnica, ale nikto nechce, aby mu celá páchla. V tomto momente je čas začať s vysúšaním.

Pleseň na potravinách. Čo ešte môžete zjesť a čo už patrí do koša? Čítajte viac Pozor na nebezpečné plesne, má ich doma takmer každý. Hrozí vám astma a alergie

Radšej zavolajte odbornú pomoc

Sušenie pivnice je náročný proces, ktorý môže zabrať aj dva roky, keď sa doň pustíte svojpomocne. Ak ho zveríte do rúk skúsenej firme, o pár týždňov môžete pivnicu znova plnohodnotne používať a zároveň pracovať na odstránení príčiny prenikania spodnej vody. „Proces vysúšania nie je vôbec jednoduchý.

Keby existovalo rýchle a účinné riešenie, takmer nikto by tieto problémy nemal. Všetko závisí od stavu podzemnej vody, či je tlaková, alebo beztlaková, či ide o dlhotrvajúci stav, alebo je to len ojedinelý prípad. Ku každému objektu sa musí vždy pristupovať individuálne. Využitie odvlhčovačov, systémov drenáží, tlakových alebo beztlakových injektáží, povrchových utesnení, podzemných prečerpávacích studní, to všetko závisí od konkrétnych prípadov,“ povedal Branislav Augustín. Spôsob riešenia dokáže najlepšie posúdiť naozaj len skúsený odborník.

Máte nárok na náhradu škody?

Vo väčšine prípadov dochádza pri spodnej vode k poškodeniu pivníc s prípadnou následnou škodou na hnuteľných veciach alebo na technologickom zariadení stavieb. „Škody zapríčinené spodnou vodou ešte pred niekoľkými rokmi neboli kryté z poistenia majetku a niektoré poistné produkty ich nezahŕňajú ani dnes, prípadne len s malým limitom. U nás je toto riziko zahrnuté v základnom krytí, pričom škoda spôsobená zvýšením hladiny podzemnej vody je krytá do výšky 2 %, resp. 1 % z poistnej sumy nehnuteľnosti alebo domácnosti – podľa toho, či ide o trvalé, alebo dočasné bývanie. Tento druh rizika je možné dohodnúť aj pri poistení bytových domov. Udalosť je potrebné zdokumentovať podobne ako iné vodovodné škody fotodokumentáciou a nahlásením do poisťovne štandardným spôsobom,“ vysvetľuje produktový manažér Poisťovne PREMIUM Peter Drga.

Keď sa pustíte do svojpomocného riešenia

V tomto prípade treba odstrániť všetko, do čoho mohla voda nasiaknuť, a potom si zaobstarať odvlhčovač. Odvlhčovače sú rôzne, elektrické, plynové, naftové. Majú vysokú spotrebu a treba ich počas prevádzky strážiť. Pri práci s odvlhčovačom je dôležité mať zavreté okná a dvere, aby nenaťahovali aj vzdušnú vlhkosť z prostredia. Ak z akéhokoľvek dôvodu nemôžete použiť odvlhčovač, hodí sa aspoň ventilátor, aby zabezpečil cirkuláciu vzduchu. Pri tomto spôsobe nechajte okná a dvere otvorené a pripravte sa na dlhé mesiace vysúšania. Následne treba odstrániť a sanovať navlhnuté omietky a poškodené murivo. Tam sa to však nekončí.

UP Energie, okno Čítajte viac 7 rád na zníženie spotreby energií. Viete, že záleží aj na tom, aký hrniec používate?

Časté chyby a riziká

Podľa odborníka opravy a úpravy interiéru pivnice zďaleka nestačia. „Veľa škôd môže byť spôsobených chybnými konštrukciami v exteriéri. Ďalším dôvodom vzlínania a nutnosti opravy môže byť poškodená fasáda a tepelné mosty, nefunkčné izolácie terasy a strechy, nesprávne odvedená voda z odkvapových systémov a striech, chýbajúca omietka a tmelenie na fasáde, nefunkčná, respektíve neexistujúca hydroizolácia objektu v soklovej časti a podobne. Aj to je dôvod, prečo treba sanáciu zatopenej pivnice zveriť do rúk odborníkov. Vyhnete sa tak riziku, že sa vlhkosť z pivnice postupne dostane aj na vyššie poschodia domu. „Pri dlhotrvajúcom tlaku vody a vplyvom jej následného pôsobenia na konštrukcie sa voda môže dostávať cez netesnosti alebo laterálne popod plávajúce potery až do stien v strede dispozícií a vzlínaním, teda komínovým efektom, až na vyššie poschodia.“

Prevencia je ideálne riešenie

Najlepšie riešenie vlhnutia pivnice a prenikania spodnej vody je vytvorenie nových hydroizolačných opatrení – beztlakové injektáže, tlakové injektáže, kryštalické alebo stierkové izolácie alebo injektážne clony. Pomáhajú aj nepriame metódy ako odvlhčovače, vzduchotechnické rozvody, prípadne prevetrávané podlahy a konštrukcie. Ak sa dom ešte len chystáte stavať, máte veľkú šancu zabrániť prenikaniu spodnej vody do vašej budúcej pivnice. Pred samotnou výstavbou by mal byť spracovaný hydrogeologický prieskum, aby sme mali čo najviac vstupných údajov o kvalite podložia, hladine a tlaku spodnej vody. Vtedy sa dá efektívne zvoliť hydroizolačný systém priamo na mieru. „Treba dobre zvážiť využitie spomenutých technológií, či už samostatných, alebo systémových, pretože hydroizolácia konštrukcií je vždy kombinácia viacerých – minimálne dvoch – technológií,“ uzatvára špecialista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivnica #hydroizolácia #spodná voda