Výborne zaberá prí pálení záhy, uvoľňuje žalúdočné a črevné kŕče, zaberie aj na bolesť hlavy

Voňavé kvety agátu pútajú pozornosť počas májových dní. Je agát zdraviu prospešný? Je, ale len jeho kvety.

08.05.2024 06:00
žena, bolesť, žalúdok, pankreas Foto:
Ilustračné foto.
debata

Agát biely je drevina pôvodom zo Severnej Ameriky, ktorá môže dorásť až do výšky 25 metrov. Do Európy bol dovezený okolo roku 1600 záhradníkmi francúzskeho kráľa Ľudovíta XIII. ako okrasná a medonosná drevina. Kvety bielej farby rastú v ovisnutých strapcoch, majú prenikavo sladkú vôňu a vďaka priaznivým účinkom na naše zdravie sa využívajú na farmakologické a kozmetické účely.

Kvet agátu obsahuje flavonoidy a éterické oleje. Kvety agátu povzbudzuje vylučovanie tráviacich enzýmov,, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva (žalúdka a čriev), viaceré zložky pôsobia na zníženie žalúdočnej kyseliny,je účinný pri pálení záhy, zlepšuje činnosť močového ústrojenstva, zmierňuje bolesti hlavy, rozpúšťa hlieny a tým uľahčuje vykašliavanie.

Naše staré mamy zbierali agátový kvet, ktorý neskôr používali na výrobu čaju. Kvety zberáme v máji a júni, pričom je potrebné ich pred sušením či varením odstopkovať, aby nezhnedli a aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov.

Z kvetov agátu si môžeme pripraviť nielen čaj, ale tiež sirup, lekvár a dokonca aj agátové víno. Rozkvitnuté stromy agátu bieleho tešia aj včelárov – agátový med je spomedzi medov najčírejší, pretože „obsahuje najmenej peľových zŕn. Má jemnú chuť a pôsobí upokojujúco pri fyzickom aj psychickom vyčerpaní“, hovorí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Vo forme éterického oleja ho môžeme použiť do kúpeľa a na prevoňanie domácnosti.

Pozor však! Z agátu využívame len kvety, pretože kôra, listy aj semená sú jedovaté, obsahujú lektíny, toxalbumíny, ktoré pôsobia na človeka a na zvieratá toxicky. Nevýhodou je aj jeho invazívnosť kvôli obsahu toxických látok v koreňoch, ktoré zabraňujú rastu inej zelene v jeho okolí.

Dobre využiteľné je však drevo z agátu, pre jeho vysokú tvrdosť a odolnosť sa používa na výrobu kolov do plotov, na železničné podvaly, stĺpy a ako palivové a stavebné drevo.

Zdroj: Reginálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kvet #agát