Hliníkové okná: energetické úspory

Okná v určujúcej miere prispievajú k výzoru a charakteru domu. Nie sú len ozdobným prvkom, ale majú aj rozhodujúci vplyv na to, aby sa človek uprostred vlastných štyroch stien cítil príjemne.

26.12.2012 13:36
Okno, hliník Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Okná vplývajú na celkovú priestorovú atmosféru a kvalitné okná zvyšujú aj hodnotu domu. Sú drevené, plastové alebo hliníkové. Každé má svoje osobitné určenie. V panelákových bytoch ľudia väčšinou dávajú plastové okná, do energeticky úsporných domov sa hodia hliníkové okná.

Hliníkové okná dobrých hliníkových systémov dnes spĺňajú energetické štandardy pre domy, keďže šetrenie prevádzkových nákladov aj v tomto prípade rozhoduje. Keďže hliník ako materiál sa spája aj s modernou architektúrou, takéto okná dokážu očariť nejedného človeka.

Energia uniká z domu aj cez okná. Práve hliník už dnes poskytuje výborné tepelnoizolačné a konštrukčné vlastnosti, dokonca špičkové hliníkové systémy pred inými v mnohých riešeniach vynikajú.

Ľudia sa dnes v prvom rade pri výbere okien pozerajú na tepelnoizolačné vlastnosti a s tým spojenú energetickú úspornosť. „Trh už dnes ponúka širokú škálu materiálov, systémov, tvarov a farieb. Kompromisy pri dopadaní svetla a v tepelnoizolačnej schopnosti, ako aj ústupky vo výzore a dizajne patria vďaka najnovšej systémovej technike minulosti,“ uvádza Peter Škvaril zo spoločnosti Schüco na Slovensku.

Okenné systémy dneška by mali podporovať budúcnosť stavebníctva zameranú na úsporu energie. Tú je možné dosiahnuť najmä spojením vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností s jedinečnými prednosťami hliníka ako materiálu – dlhou životnosťou a odolnosťou, veľkými presklenými formátmi, malými pohľadovými šírkami, ako aj atraktívnym dizajnom.

Hliníkové profily prinášajú aj ďalšie výhody – systémovo testovaná bezpečnosť, mnohorakosť prvkov a spôsobov otvárania, bohaté farebné možnosti stvárnenia, vybavenie odolné proti vlámaniu, požiaru a použitia balisticky odolných prvkov, efektívnu tepelnú a zvukovú izoláciu.

Hliník ako materiál poskytuje dlhú životnosť a najmä bezúdržbovosť. Kovania možno obsluhovať manuálne, mechanicky alebo elektronicky (tlačidlom), prípadne ústredne prostredníctvom centrálneho riadenia budovy.<PE>

Výhody hliníkových okien

  • vysoká variabilita a komplexnosť
  • pri konštrukcii si možno vybrať z mnohých vzájomne kombinovateľných okenných, dverných a fasádnych systémov
  • výborná tepelná izolácia (až na úrovni štandardu pasívneho domu)
  • takmer neobmedzená životnosť s minimálnou údržbou
  • odolnosť proti vplyvom počasia
  • veľké konštrukčné rozmery presklených plôch

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba