Správny komín šetrí peniaze

Pohodlie je pri rodinnom dome veľmi dôležité. Aby bol dom aj útulný, mal by byť vybavený kvalitným vykurovaním. Trendom sú ekologické a cenovo dostupné typy vykurovania, ktorých súčasťou by mal byť aj komín.

01.05.2010 08:02
Oheň, plameň, krb Foto:
Ilustračné foto
debata

V starších rodinných domoch sú spaliny z kúrenia odvádzané komínom s jedným prieduchom, a tak je možné kúriť len jedným druhom paliva. Ich prestavba je finančne náročná a slovenská ani európska legislatíva kúriť viacerými druhmi paliva na jeden komínový prieduch nepovoľuje. Kvalitný komínový systém s dvoma prieduchmi však umožňuje vykurovať dom viacerými druhmi paliva. Plynom a súčasne napríklad aj biomasou.

„Dvojprieduchový komín možno pripojiť na turbo kotol, kondenzačné či plynové kotly, krbovú vložku aj piecku. Na vykurovanie možno použiť rozličné druhy palív, fosílne i obnoviteľné zdroje energie,“ informuje Maroš Plško zo spoločnosti Schiedel.

Systémové komíny sú zložené z dvoch alebo troch vrstiev. Na rozdiel od starších typov, ktoré majú len jednu vrstvu, nepraskajú. Kvalitné komíny majú komínovú vložku odolnú proti spalinám. Ak má šamotovú vložku z kvalitnej technickej keramiky, ktorá dokáže odolávať vlhkosti, vysokým teplotám i prieniku kondenzátu, môžete si vybrať také vykurovacie palivo, ktoré vám vyhovuje. Funkciou strednej vrstvy komínového systému je tepelná izolácia.

Obvodový plášť zas chráni vnútorné vrstvy pred poškodením a plní aj estetickú funkciu. Pri využívaní viacprieduchového komína, môže domácnosť ušetriť až 60 percent nákladov na vykurovanie, ak kúri ideálnym palivom.

„Tuhé palivo, napríklad biomasa, je v súčasnosti, ak sa spaľuje v špeciálnych kotloch, najlacnejším a súčasne najekologickejším palivom,“ hovorí Jana Kaplanová, hovorkyňa Ministerstva životného prostredia SR. „Benefitom biomasy je lacnejšie teplo pre domácnosť, pričom úspory sa pohybujú v desiatkach percent. Počiatočné náklady sú síce o niečo vyššie, investície sa však rýchlo vrátia.“

Najrozšírenejším palivom v tejto kategórii je drevo ako drevný odpad vo forme peliet, štiepok či brikiet, kusové drevo, ale aj pestované ako energetická rastlina. Mnohých od vykurovania tuhým palivom odrádza fakt, že ide o náročný a špinavý spôsob vykurovania spojený s pílením, sušením a prikladaním do kotla.

Podľa generálneho riaditeľa združenia Biomasa Ladislava Žideka je však vykurovanie drevnými peletami moderné a nezávislé od zemného plynu, pričom sa jeho komfortu využívania výrazne približuje. „Pelety sa dávkujú plnoautomaticky a spaľovanie je veľmi čisté a efektívne. Sú vhodné do plnoautomatických kotlov, takže majiteľ domu môže bez problémov svoj dom opustiť aj na niekoľko dní,“ dodáva.

Na aké kotly možno pripojiť dvojprieduchové komíny

Plynové kotly

Podľa konštrukcie spaľovacej komory ich môžeme rozdeliť na spotrebiče s otvorenou a s uzavretou spaľovacou komorou (turbo kotly). „Turbo kotol nepotrebuje komín. Nemá špeciálne nároky na prívod vzduchu do miestnosti, preto ho možno umiestniť aj do malých priestorov bez vetracích otvorov. Spaliny sa odvádzajú pomocou zdvojeného potrubia do vonkajšieho prostredia, odkiaľ sa zároveň privádza spaľovací vzduch,“ hovorí Ján Petrák z oddelenia technickej podpory predaja značky Protherm.

Cena: od 700 do 1 200 eur

Účinné a úsporné kondenzačné kotly

Kondenzačné kotly možno použiť pre všetky vykurovacie systémy – nové aj staršie. Vzhľadom na existenciu rôznych typov dymovodov je možnosť ich využitia veľmi variabilná. Mnoho ľudí si myslí, že tieto kotly sú vhodné len pre podlahové kúrenie. Prax však hovorí iné: kondenzačná technika je vhodná aj na staré vykurovacie systémy, v ktorých je nadbytok vody. Užívateľom prinášajú množstvo výhod – dokážu ušetriť finančné prostriedky, sú menej hlučné, jednoducho ovládateľné a dokážu diagnostikovať samy seba. Navyše sú oproti tým zastaraným účinnejšie o 10 až 25 percent. Tento typ kotla využíva nielen výhrevnosť paliva, ale dokáže využiť časť kondenzačného tepla pary obsiahnutého v spalinách. Toto teplo pri bežných kotloch odchádza komínom. Úspory energie predstavujú 20 až 33 percent.

Cena: 1 300 až 2 200 eur

Kotly na tuhé palivo

Ich prednosťou je možnosť použitia na miestach, kde nie je zavedený plynovod, nižšia obstarávacia cena alebo nižšia cena tuhého paliva. Pri vykurovaní kotlom na tuhé palivo sa spaliny odvádzajú samostatným komínovým prieduchom. Liatinové kotly na tuhé palivá majú jednoduchú obsluhu aj údržbu a vysokú účinnosť. Vyššiu účinnosť možno dosiahnuť navrhnutím spaľovacej komory liatinového tela s dvojitým horizontálnym spalinovým priechodom, ktorý zväčšuje ohrevnú plochu.

Cena: 600 až 1 300 eur

Orientačný prehľad tuhého paliva
Biomasa Biomasa je v podstate zakonzervovaná slnečná energia, ktorú rastliny vďaka fotosyntéze premieňajú na organickú hmotu. Na vykurovanie sa najčastejšie používa vo forme palivového dreva a slamy. Modernejšou formou sú pelety a brikety, ktoré umožňujú automatické dávkovanie paliva a reguláciu.
Drevná biomasa Nachádza sa v mnohých oblastiach Slovenska v dostatočnom množstve, keďže 42 percent nášho územia pokrývajú lesy.
Kusové drevo V podhorských oblastiach a na väčšine nášho vidieka je to okrem plynu najdostupnejšie palivo.
Energetická štiepka Spájajú sa v nej tri výhody: možno z nej vyrobiť lacné teplo, navyše je prakticky aj najlacnejšia. Kotly na štiepku sa dajú plne automatizovať. Komfort ich prevádzky je porovnateľný s prevádzkou plynových kotlov. Skladovanie štiepky si nevyžaduje nijaké osobitné nároky.
Drevené brikety Sú suchým a kvalitným palivom s relatívne vysokou výhrevnosťou. Ak sú brikety menšie, dajú sa dopravovať závitovkovými dopravníkmi a sú použiteľné aj v automatických systémoch. Ak sú väčšie (rozmery sú rádovo v centimetroch), sú vhodné len do systémov s ručným prikladaním.
Drevené pelety Palivo vyrábané pre automatické kotly s vlastnosťami veľmi podobnými vlastnostiam brikiet. Jediný podstatný rozdiel je vo veľkosti (rozmery sú rádovo v milimetroch).

.

debata chyba