Privítali by ste doma zmenu? Skúste tapety

Už niekoľko rokov zažívajú tapety renesanciu. Dokážu totiž úplne zmeniť vzhľad miestnosti. A ak sú vhodne zladené s nábytkom, interiéru dodajú jedinečný štýl. Ich ďalšou výhodou je fakt, že sa dajú umývať a ľahko čistiť.

26.09.2011 21:05
Tapety, tapetovanie Foto:
Tapety zažívajú renesanciu, momentálne je k dispozícii široká škála farieb a vzorov.
debata

Ak máte proti nim isté predsudky z minulosti, zabudnite na vyblednuté pásy odlupujúce sa od steny. Nové tapety majú nielen vyššiu kvalitu, ale aj nepreberné množstvo farieb a vzorov. „Práve široký sortiment je dôvodom na kúpu tapiet,“ vraví Ľubomír Gren zo spoločnosti Dimex – Slovensko. „Navyše prešli technologickým vývojom. Sú moderné, štýlové, trendy. Tapeta vdýchne bytu atmosféru, farbu, pocit tepla.“

PIANO

Užitočné rady nájdete v článku Všeobecný návod na tapetovanie
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Vývoj je podľa neho neuveriteľne rýchly. Len v Európe pribúda denne približne desať nových vzorov. Človek má potom problém si vybrať. „Práve preto by mal predovšetkým poznať ich materiálové rozdelenie, ktoré mu pomôže zorientovať sa,“ konštatuje Gren. Podľa neho sa netreba obávať ani tapetovania. „Zvládne to každý, kto je aspoň trochu manuálne zručný. Dobre sa pracuje najmä s vliesovými tapetami.“

Dôležitý je aj výber lepidla. „Treba kúpiť kvalitné v práškovej forme. A čo je dôležité, rozrobiť celú škatuľku naraz. Dôvod je jednoduchý: lepidlo sa skladá z troch pevných prímesí, ktoré sa nedajú úplne rozdeliť do častí. Navyše ho treba rozrábať podľa návodu,“ radí Gren.

Základom je však penetrácia, teda úprava povrchu silno, prípadne rozdielne nasiakavých podkladov. Pred tapetovaním treba napenetrovať všetky steny. Vynechanie tejto procedúry je jednou z chýb, ktorých sa laici dopúšťajú. Príprave povrchu treba venovať náležitú pozornosť. „Príprava podkladu je alfou a omegou tapetovania. Podklad musí byť čistý, suchý, pevný a ľahko savý. Staré tapety a nedržiace nátery treba odstrániť a nerovnosti vyrovnať,“ upozorňuje na najčastejšie chyby Ľubomír Gren.

Pokiaľ ide o farby, záleží na tom, v akom tóne je zvyšok interiéru. Zvoliť môžete odtieň tej istej farby alebo, naopak, vytvoriť ňou kontrast. Pred výberom tapety by ste mali mať jasnú predstavu, ako by mala izba vyzerať. Farby ovplyvňujú naše pocity a vytvárajú atmosféru. Tapety vo farbách prírody navodzujú pocit bezpečia, dôveru vzbudzujú aj také, ktoré spájame s prírodou. Hnedá je farbou stability, takže tapety v jej odtieňoch navodzujú v priestore pokoj. Tmavé zelené tóny pôsobia spolu s hnedou isto a stabilne. Ak chcete mať doma pocit voľnosti, zvoľte modrú farbu s bielou.

Farby ovplyvňujú aj pocit tepla v byte. Je známe, že modrá pôsobí najchladnejšie, červená najteplejšie. V móde sú dnes výrazné kvetinové a barokové vzory. Na ich aplikáciu však v malých priestoroch radšej zabudnite. Ak vyberáte tapety do detskej izby, farby by mali ladiť, ale pozor na veľa postavičiek či ozdôb. Zvoľte radšej jednu obľúbenú rozprávkovú postavu.

Dôležitým aspektom je aj cena. Najlacnejšie sú, samozrejme, papierové, majú však aj najnižšiu životnosť a ich nalepovanie na stenu nie je jednoduché. Oveľa praktickejšie sú vinylové tapety, najuniverzálnejšie sú vliesové.

Ak si neviete rady, vo väčšine obchodov ponúkajú odbornú pomoc. „Vymeranie aj lepenie tapiet vykonávajú vyškolení pracovníci,“ vraví Rastislav Lukačovič z firmy Kreo. „Spolupracujeme aj s viacerými architektmi.“ Mnohí by privítali, keby im vylepšenie bytu zabezpečili odborníci od návrhu až po realizáciu. Takáto služba je však podľa Grena u nás ešte stále v plienkach.

„Ideálne by bolo, keby predajca tapiet bol vyškolený a vedel by navrhnúť interiér tak, aby tapetár mal všetko pripravené a nevznikli problémy, ktoré by musel riešiť. Medzi také základy patrí nenavrhovať vzorovú tapetu na stenu s oknami a radiátormi, kombinovať viac druhov rovnakej série a iné,“ dodal.

A koľko také vytapetovanie stojí? Tapetárske práce sú spoplatnené množstvom vytapetovanej plochy pričom cena sa pohybuje od 5,50 eura za štvorcový meter až po 10 eur.

debata chyba