Vykurovanie z dvoch zdrojov? Výhodné aj pre veľký dom

Ceny energií nútia ľudí vymýšľať riešenia, ktoré by im znížili mesačné účty za teplo. Možnosťou je takzvané viaczdrojové vykurovanie.

26.10.2011 06:29
peniaze, dom, stavba, stavebné, sporenie, hypotéka Foto:
Ilustračné foto
debata

Najčastejšie sa používa vykurovanie z dvoch zdrojov. Zdrojmi tepla môžu byť plynové či elektrické kotly, kotly na drevo alebo pelety, kozubové vložky, tepelné čerpadlá a solárne kolektory.

„Skôr ako začnete rozmýšľať nad tým, aký systém zvoliť, je dobré zamyslieť sa nad spôsobom vykurovania už pri výstavbe domu či výbere pozemku a zvážiť jeho orientáciu na svetové strany, dostupnosť zdrojov – aj obnoviteľných, komínovú sústavu, sklon strechy,“ radí odborník na vykurovanie Ladislav Truchlík. V rodinných domoch ľudia často zisťujú, že pri vykurovaní a ohreve vody plynovým kotlom sú ich náklady neúmerne vysoké. Najmä im sa vykurovanie z dvoch zdrojov vyplatí. K existujúcemu plynovému kotlu je možné pripojiť solárne ohrievače vody, ale aj tepelné čerpadlá a krbové vložky. Aby ešte viac ušetrili, je ideálne vymeniť aj konvenčný plynový kotol za kondenzačný a spojiť nízkoteplotné spotrebiče (napríklad podlahové či stenové vykurovanie).

Obyvatelia bytových domov majú väčšinou centrálne vykurovanie a ohrev teplej vody zabezpečený v spoločnej kotolni. „Obecne platí, že centrálny systém pre veľké množstvo užívateľov je vždy najvýhodnejší, avšak je možné nechať si vypracovať odbornú kalkuláciu takéhoto vykurovania pre konkrétny bytový dom,“ vysvetľuje Truchlík. Špeciálne pravidlá platia aj pre víkendové chaty, kde sa užívateľ nezdržuje príliš často.

Pre rodinnú výstavbu sa ukázalo ako veľmi vhodné vykurovanie plynovým kondenzačným kotlom s využitím slnečnej energie na ohrev vody a podporu vykurovania. Takáto zostava obsahuje kondenzačný plynový kotol, solárny ohrievač vody, slnečné kolektory a prepájacie súpravy.

„Kondenzačný kotol rieši vykurovanie a dohrev solárneho ohrievača vody pri nedostatku slnečného žiarenia,“ informuje odborník. „To znamená, že keď svieti slnko v dostatočnej miere, solárny zásobník vodu zohreje na potrebnú teplotu a kotol nebude vôbec štartovať. Platí, že čím viac teplej vody sa bude akumulovať, tým dlhšie je možné ju využívať, aj keď slnko už nesvieti. Rozhodne je nesprávne voliť čo najmenšie objemy zásobníkov vody, účinnosť solárnych systémov to výrazne znižuje.“

Najnovšie sa vyrábajú solárne kotlové zostavy, ktoré obsahujú všetko potrebné príslušenstvo. Súčasne šetria miesto a vďaka dizajnovému kompaktnému vzhľadu sa dajú umiestniť nielen do servisných miestností domu. Zostava z troch zdrojov vykurovania s využitím slnečnej energie obsahuje napríklad akumulačný vrstvový zásobník, solárne kolektory, usmerniteľný zdroj bez časového obmedzenia dodávky tepla (napríklad plynový kotol) a usmerniteľný zdroj tepla s obmedzeným výkonom (napríklad teplovodný kozub). Teplotné vrstvenie vody v akumulačnom zásobníku prispieva k lepšiemu využitiu solárneho systému, ale i ostatných zdrojov tepla.

Štátne dotácie na solárne kolektory sa dajú výhodne uplatniť aj pri inštaláciách solárnych systémov v bytových domoch. Ploché strechy bytoviek sú pritom ideálne z hľadiska montáže aj údržby. Spotreba teplej vody tu má rovnomerný priebeh počas celého leta na rozdiel od rodinných domov, kde 2– či 3–týždňová dovolenka znamená citeľné nevyužitie vyrobeného tepla. V bytových domoch je v trvalej prevádzke prúdenie teplej vody, straty tepla v cirkulačnej sieti solárny systém veľmi výhodne pokrýva. Preto sú dosahované úspory energie, hlavne keď sa v dome okrem solárnych kolektorov zateplí fasáda či vymenia okná, veľmi výrazné. Úspory v spotrebe plynu sú až 50 percent.

Podľa odborníkov majú ľudia u nás zatiaľ veľmi konzervatívne myslenie. Väčšinou uprednostňujú šetrenie pri jednorazovom nákupe, ale v skutočnosti sa dá ušetriť len pri dlhodobých úsporách. Síce raz ušetria pri nákupe technológie, ale ďalších 10 či 20 rokov budú mať vyššie prevádzkové náklady. Rozumnejšie je zvýšiť vstupnú investíciu, ktorá sa po čase vráti a od toho momentu potom trvale získavať z úspory nákladov na energie. Napríklad solárne kombi zostavy dokážu ohriať až 60 percent spotrebovanej teplej vody solárnou energiou, zvyšok tepla zabezpečí ohrev plynom. Zostava obsahuje všetko potrebné príslušenstvo na to, aby sa mohol systém ľahko nainštalovať a využívať v lete (solárne zariadenie) či v zime (plynový kondenzačný kotol). Cez štátnu dotáciu je možné obstarávaciu cenu výrazne znížiť.

Napríklad v Nemecku dnes nie je možné skolaudovať dom, ak nie je 15 percent energií pokrytých obnoviteľnými zdrojmi energie. Nemecká vláda zároveň s požiadavkami poskytuje aj veľké množstvo dotácií. Na Slovensku ekologické normy zatiaľ nie sú také prísne. (Napríklad povolená úroveň oxidov dusíka v spalinách plynového kotla je v Nemecku do 60 mg/kWh, u nás až do 200 mg/kWh. Kotly západnej výroby predávané u nás spĺňajú všetky pravidlá krajiny pôvodu. Je však veľký predpoklad, že Európska únia bude v najbližších rokoch požadovať od členských krajín ekologické riešenia, ktoré sú v krajinách západnej Európy už stanovené. S týmto by mali počítať aj ľudia pri rozhodovaní sa o kúpe nového vykurovacieho zariadenia.

debata chyba