Moderné trendy vo vykurovaní znížia náklady na energie

Jednoduchým a účinným spôsobom zníženia energetických nákladov pri bývaní je investícia do nových trendov vo vykurovaní, ktoré súčasne zabezpečia príjemné teplo v byte.

30.10.2011 00:00
Podlahové kúrenie Foto:
Systém podlahového vykurovania je založený na princípe rovnomerného šírenia tepla z veľkej plochy.
debata

Kondenzačné kotly

Kondenzačné kotly majú oproti bežným kotlom až o 15 percent lepšiu účinnosť. Využívajú celé spalné teplo zemného plynu vrátane kondenzačného tepla vodných pár v spalinách v porovnaní so štandardnými plynovými kotlami, kde sa vodná para nesmie zrážať, lebo by spôsobila koróziu častí kotla. Súčasťou moderných kotlov je aj celistvý regulačný systém s ekvitermickou reguláciou, ktorá plynulo mení výkon vykurovania podľa vonkajšej teploty. Kotol sa požiadavke prispôsobí a pracuje pri najnižšej teplote.

Tepelné čerpadlá

Tepelné čerpadlá získavajú až 80 percent tepelnej energie zadarmo z obnoviteľnej energie okolia. Majú veľmi tichú prevádzku a sú vybavené inovovaným „manažérom tepelného čerpadla“ – reguláciou, ktorou je možné ľahko regulovať aj ďalšie zdroje energií. Tepelné čerpadlá sú vysokoefektívne a hospodárne, o čom svedčia vynikajúce hodnoty energetickej výkonnosti výroby tepelnej energie tepelným čerpadlom COP (z anglického „coefficient of performance“). Čím je výkonový koeficient vyšší, tým je prevádzka tepelného čerpadla účinnejšia.

Podlahové vykurovanie

Systém podlahového i stenového vykurovania je založený na princípe rovnomerného šírenia tepla z veľkej plochy. Pri ideálnom vykurovaní je vo výške hlavy stojaceho človeka teplota vzduchu približne o 2 až 3 oC nižšia ako na úrovni nôh – vytvára sa tak vhodné teplotné vrstvenie pre človeka. Pri horizontálnom rozložení by mala byť teplota vo všetkých rovinách rovnaká, čo podlahové vykurovanie zabezpečuje oveľa lepšie ako klasické vykurovacie telesá. Sálavý spôsob vykurovania je pre ľudský organizmus veľmi vhodný a zodpovedá optimálnym teplotným hodnotám. Relatívne nízka teplota vykurovacej vody – menej ako 50 oC, predstavuje vysokú prevádzkovú úsporu energie, lebo znižuje spotrebu paliva kondenzačného ko­tla.

Rekuperačné vetranie

Systém tohto vetrania slúži na komfortné vetranie bytových priestorov. Rekuperačná jednotka odsáva opotrebený vzduch z kuchýň, kúpeľní, WC alebo vedľajších miestností a po prefiltrovaní ho vypúšťa do okolia cez protiprúdový doskový výmenník tepla, kde odovzdáva teplo čerstvému vonkajšiemu vzduchu. Poskytuje tak zdravú klímu nielen pre alergikov, k dispozícii je vždy čerstvý vzduch bez otvárania okien. Protiprúdový výmenník tepla – využije až 95 percent tepla z odvádzaného vzduchu. Energetická náročnosť systému je pritom veľmi malá. Príkon ventilátorov v týchto prípadoch je spolu okolo 34 W – ako pri malej žiarovke. Pri riadenom vetraní využívajúcom spätné teplo sa dá ušetriť 20 až 25 percent celkových nákladov na vykurovanie, pretože sa neohrieva privádzaný čerstvý vzduch z vonkajšej teploty, ale dohrieva sa iba teplotný rozdiel medzi privádzaným a odvádzaným vzduchom. Napríklad pri vetraní miestností s plochou 100 m2 sa musí vymeniť za hodinu 125 kubíkov vzduchu.

Solárne kolektory

Solárne zostavy využívajú slnečnú energiu prijímanú zo slnka prostredníctvom solárnych kolektorov na ohrev vody a vykurovanie. Najviac slnečného žiarenia zaznamenávame na juhu Slovenska, najmenej na Orave a Kysuciach. Napriek tomu sú solárne zostavy vhodné do každého regiónu, pretože rozdiel medzi najteplejšími a najstudenšími oblasťami na Slovensku je len okolo 13 percent. Na inštaláciu solárnej zostavy nepotrebujete stavebné povolenie. Pri zmene elektrického ohrevu na solárny systém v rodinnom dome sa návratnosť investícií pohybuje do 6 rokov, pričom životnosť kvalitných solárnych kolektorov dosahuje viac ako 30 rokov. Nezanedbateľná je aj štátna dotácia, ktorá dokáže prvotné investičné náklady do solárnej zostavy výrazne znížiť.

Plastové okná

Celkovým zateplením budovy a výmenou okien môžete znížiť energetické náklady na vykurovanie o 40 až 60 percent. V panelovom byte totiž môže cez okná unikať až 50 percent tepla. Správne zvolený rám a sklo okien sú preto rozhodujúce. Dobre zvoleným oknom možno priemerne ročne ušetriť až 30 percent nákladov na vykurovanie. Vedú, samozrejme, plastové okná, jednak pre nižšiu cenu, jednak pre oveľa lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Inovatívnym riešením je využitie lepeného trojskla. S jeho použitím možno klasickú oceľovú výstuž v oknách nahradiť penovou. Oceľ je veľmi dobrým vodičom tepla, preto je možné vďaka tejto technológii ušetriť na vykurovaní. Návratnosť investície sú iba dva roky.

debata chyba