Vianočné upratovanie sa dá zvládnuť aj bez stresu

Vianočné sviatky sú síce spájané s pokojom a radostnou atmosférou, ale nie veľmi príjemným vianočným upratovaním. Mnohí ho odkladajú na poslednú chvíľu. Stresu z upratovania sa však dá vyhnúť.

20.12.2011 13:06
Upratovanie, bývanie Foto:
Vianočné upratovanie si netreba nechávať na poslednú chvíľu.
debata

Ak budete čistiť a chystať sami, mali by ste si dôkladne rozplánovať, čo a kedy urobíte. Oplatí sa držať zlatého pravidla, že nič netreba nechávať na poslednú chvíľu. Na upratovanie si vyhraďte jeden alebo dva dni podľa rozlohy bytu alebo domu a držte sa naplánovaných činností. Ak ste veľmi pracovne vyťažení alebo vám v upratovaní bránia iné okolnosti, skúste služby upratovacej firmy.

Niekomu sa možno ceny za jednorazové upratovanie zdajú vysoké. Pohybujú sa od sedemdesiat eur vyššie. Každý majiteľ nehnuteľnosti však musí zvážiť, či mu investovaná suma stojí zato.

„Nechať si upratať byt firmou jednorazovo alebo si objednať pravidelné služby. "Väčšinu objednávok máme od priemerne zarábajúcich rodín, ktoré nevlastnia žiadne vily, ale obyčajné, hoci aj panelákové byty. Núti ich k tomu pracovná vyťaženosť,“ vysvetľuje manažérka Alexandra Harašová, ktorá pracuje v upratovacej službe zameranej na súkromné byty a domy.

V dôsledku ekonomickej krízy pocítili aj oni menej objednávok. Po niekoľkých mesiacoch sa však vrátili na číslo spred krízy a záujem dokonca stúpa. Ľudia síce podľa nej šetria a majú v niektorých prípadoch možno aj menší príjem, za upratovanie sú však ochotní pre nedostatok času platiť.

Zvyčajne lacnejšou alternatívou upratovacej firmy je najať si pomocníčku, ktorá nepracuje pre agentúru, má však živnostenské oprávnenie. Tým, že neodvádza agentúre provízie, môže si dovoliť ponúknuť upratovacie služby lacnejšie. Zvyčajne si nechávajú platiť za hodinu a suma sa pohybuje od sedem eur vyššie. V takomto prípade je nevyhnutné zistiť, či ide o overenú osobu a aké sú na ňu referencie. Namieste je prerokovať aj poistenie proti prípadným škodám, keďže za najatú osobu nezodpovedá žiadna firma.

Napriek tomu, že upratovacie služby sú pomerne nákladnou záležitosťou, záujem o ne stúpa nielen podľa vyjadrení pracovníkov upratovacích služieb, ale aj podľa prieskumu agentúry ČTK. Čoraz viac slovenských domácností prenecháva upratovanie bytov profesionálnym firmám. Záujem o upratovacie služby sa zvýšil v období posledných piatich rokov. Voľné termíny majú už začiatkom decembra obsadené najmä bratislavské firmy a problém nájsť voľný termín je až do Vianoc. Preto ak chcete mať upratané profesionálmi, je najvyšší čas rezervovať si termín.

„Nových zákazníkov už začíname odmietať, kapacita zamestnancov nestačí pokryť záujem,“ hovorí majiteľka upratovacej firmy Michaela Capíková. Viaceré agentúry, bratislavské aj mimobratislavské, ešte boli ochotné prijať objednávky, ale zhodujú sa na tom, že tesne pred sviatkami sa už určite nebude dať nájsť voľný termín. Ak teda chcete využiť ponuku niektorej firmy, prelistujte ponuky na internete alebo inzertné noviny. Výhodou firiem nájdených v internetových ponukách je, že majú priamo na stránkach objednávkové formuláre.

Čo si objednať

Ponuka upratovacích firiem je široká. Môžete mať všetko, čo ste ochotní zaplatiť. Štandardné veľké upratovanie, ale aj pravidelné upratovanie napríklad raz do týždňa zvyčajne zahŕňa umytie okien a podláh, vysávanie, utretie prachu, vyčistenie nábytku a doplnkov a upratanie kuchyne, kúpeľne a toalety. „Ak si zákazník želá okrem klasickej ponuky aj služby navyše, môže si ich doobjednať. Nie je problém poskytnúť služby ako žehlenie a pranie,“ tvrdí Capíková. Čo sa týka ceny, klient by sa mal podľa jej rád informovať, čo všetko je v cene zahrnuté a či je v sume započítaná aj DPH. Ďalej sa treba pýtať aj na to, či je v poplatku započítaná aj doprava. Niekedy totiž môže byť zákazník nemilo prekvapený, keď zistí, že upratanie bytu ho stojí len päťdesiat eur, ale v cene nie je DPH ani doprava a firma si účtuje euro za každý kilometer. Ak si v takomto prípade napríklad Bratislavčan objedná upratovanie dvojizbového bytu firmou z opačného konca mesta a firma si navyše účtuje poplatky za dopravu, môže sa mu cena za upratovanie pekne predražiť. „Konečná suma za objednané služby sa stanovuje až po obhliadke bytu, pri objednávke robíme len predbežnú kalkuláciu,“ vysvetľuje Harašová.

Poistenie a sankcie

Veľmi dôležitá je aj skutočnosť, či je firma poistená proti prípadným škodám a do akej výšky. V objednávke by mali byť zahrnuté aj sankcie, ak spoločnosť nedodrží termín alebo sa zákazka vôbec neuskutoční. Ak sa objednaná firma zdráha hovoriť o náhrade škody alebo uviesť podmienky náhrady škody do zmluvy, poobzerajte sa po inej spoločnosti. Vyhnete sa tak prípadnému vymáhaniu náhrady za spôsobené škody súdnou cestou.

Čo sa týka spôsoby platby, niektoré firmy si nechávajú platiť priamo na drevo a dajú vám pokladničný účet, pri niektorých je možná platba prevodom na účet. Nezabúdajte však, že na doklade by mala byť uvedená veľkosť čistenej plochy alebo počet odpracovaných ho­dín.

debata chyba