Osvetlenie musí byť funkčné a šetriť náklady

Ponuka osvetlenia na trhu je bezpochyby široká. Orientovať sa v nespočetnom množstve rôznych druhov svietidiel, žiaroviek a žiariviek sa môže zdať ťažké. Podľa čoho teda vyberať?

08.01.2012 08:58
Svetlo, izba, osvetlenie, bývanie Foto:
Úspornejšie zdroje sú pri počiatočnej investícií drahšie, ale ušetria viac elektrickej energie.
debata

Ponuka osvetlenia na trhu je bezpochyby široká. Orientovať sa v nespočetnom množstve rôznych druhov svietidiel, žiaroviek a žiariviek sa môže zdať ťažké. Podľa čoho teda vyberať?

„Pri nákupe by sa zákazník nemal riadiť len módnymi trendmi a cenou, ktorú je ochotný zaplatiť. V prvom rade musí brať do úvahy, kde a ako plánuje svietidlá používať,“ vysvetľuje základné pravidlá výberu osvetlenia Miroslav Levický z predajne interiérových doplnkov a svietidiel. Podľa neho je dôležité kombinovať rôzne typy svietidiel a zdrojov svetla tak, aby sa mohla meniť intenzita osvetlenia. „Umelé svetlo vplýva nielen na atmosféru interiéru, ale ovplyvňuje aj pohodu, výkon a psychiku človeka,“ dodáva Levický. Na osvetlenie miestnosti teda určite nestačí jedno svietidlo, potrebných ich je hneď niekoľko. Len tak dosiahnete optimálny výsledok.

Pozor na spotrebu

Ak vyberiete svietidlá správne, nebudete ich musieť po krátkom čase nahrádzať. Podľa potrieb rodiny postačí len pridávať alebo uberať na intenzite svetla. Vhodné je preto skombinovať centrálne, teda hlavné osvetlenie, funkčné osvetlenie vhodné na prácu a náladové – vhodné na oddych.

Použitie nevhodného svetelného zdroja či svietidla môže nielen nevhodne osvetľovať interiér, ale aj mnohonásobne zvýšiť spotrebu elektriny. Preto je pri nákupe a navrhovaní osvetlenia nutné brať do úvahy aj predpokladanú spotrebu elektrickej energie. „Jej spotrebu možno znížiť používaním svetelných zdrojov s vysokým merným výkonom, používaním elektronických predradníkov aj reguláciou osvetlenia,“ hovorí Levický. Platí, že čím je merný výkon vyšší, tým je zdroj účinnejší, teda z rovnakého množstva elektriny vyrobí viac svetla.

Orientovať sa možno aj podľa povinných energetických štítkov. Poskytujú informáciu o tom, či príslušný výrobok patrí do skupiny úsporných alebo do skupiny neúsporných zdrojov. Úspornejšie zdroje sú možno pri počiatočnej investícii drahšie. Ušetria však viac elektrickej energie a majú dlhšiu životnosť.

Farba svetla je dôležitá

Pri voľbe svetelného zdroja je veľmi dôležitá farba svetla. Ak svietite prevažne večer, najlepšie je používať teplé biele odtiene, ktoré sú najpríjemnejšie. Spektrum svetelného žiarenia má tri základné zložky – červenú, modrú a zelenú. Stmievaním a potlačením určitej zložky polarizačným filtrom vznikajú odtiene oranžovej, zelenej, modrej, ružovej alebo tyrkysovej. Kým modré a biele svetlo udržuje a stimuluje pri práci, teplé odtiene dávajú pocity pokoja.

Vhodné je používať stmievače. Tie umožňujú stlmiť svetlo podľa potreby a večer tým lepšie napríklad pripraviť organizmus na spánok. Pomáhajú aj ušetriť – platí, že čím viac svetlo stlmíte, tým menej energie spotrebujete. Stmievače tak šetria energiu a predlžujú životnosť žiaroviek. Dajú sa nainštalovať aj pri žiarivkách, pri tých sú však potrebné stmievače špeciálne. Pri žiarivkách ide len o úspory, nemožno meniť farbu svetla.

Aké sú najčastejšie chyby pri výbere umelého osvetlenia

  1. Majitelia bytov si vyberajú svietidlá s nízkou účinnosťou a nevhodným smerovaním svetla, rozmiestnenie svietidiel nerešpektuje potreby užívateľov, čím sa zvyšuje spotreba elektriny a sú v byte zlé svetelné podmienky.
  2. Vybraté inštalované svietidlá nie sú vhodné na použitie úsporných kompaktných žiariviek. Ak budete chcieť v budúcnosti prejsť na úsporné osvetlenie, budete musieť svietidlo vymeniť.
  3. Svetelné zdroje vyčnievajú z tienidla, čím sa užívatelia vystavujú oslneniu príliš jasným povrchom svetelného zdroja.
  4. Reflektory s halogénovými žiarovkami sú používané pre plošné osvetľovanie celého interiéru, namiesto jednoduchého zvýraznenia detailu. Následkom toho je zbytočne vysoká spotreba elektriny, pri nedokonalej neodbornej inštalácii nastáva možnosť skratu a následného požiaru.
  5. Majiteľ bytu zanedbá osvetlenie pracovnej dosky a drezu v kuchyni, čím sa zhoršujú pracovné podmienky a zvyšuje sa riziko úrazu.
  6. Nie je dostatočne vyriešené osvetlenie pred zrkadlami. Zrkadlá tak strácajú svoju funkciu, pretože zle osvetľuje tvár aj postavu.
  7. Pri plánovaní osvetlenia sa nepočíta s potrebou špeciálneho osvetlenia pre sledovanie TV. Televíziu tak sledujete buď v úplnej tme, alebo pri nevyhovujúcom osvetlení, ktoré vytvára odlesky na obrazovke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba