Vplyv kozubov a pecí na životné prostredie

- inzercia -Drevo je z viacerých pohľadov veľmi efektívny zdroj tepla. Vďaka svojej šetrnosti k životnému prostrediu i k nášmu zdraviu a peňaženke je ideálnym palivom do kozubov a pecí.

13.02.2012 08:41
Kozub
debata

Samotné spaľovanie dreva môže mať na životné prostredie, čiže aj na zdravotný stav človeka, podstatne menší negatívny vplyv ako používanie fosílnych palív. Napr. podľa štúdie švajčiarskeho inštitútu Verenum, je toxicita malých prachových častí, vznikajúcich pri spaľovaní dreva 5-krát nižšia než toxicita rovnakého množstva malých prachových častí vznikajúcich z dieselových motorov. Navyše tuhé zvyšky spaľovania teda popol, nie sú pre životné prostredie škodlivé a môžu slúžiť ako hnojivo.

Drevo patrí medzi obnoviteľné zdroje. Pri ťažbe primeranej prírastku je možné jeho trvalo udržateľné využívanie. Keďže ho nemusíme dovážať zo zahraničia, pri jeho získavaní, skladovaní a preprave sú dopady na životné prostredie podstatne nižšie ako pri fosílnych palivách či jadrovom palive.

Pre minimalizáciu nežiaducich emisií je potrebné používať dostatočne vysušené palivové drevo, ktoré má menej ako 20% vlhkosti. Alternatívou sú drevené brikety a pelety, ktoré sú sušené počas výroby. Pre správny priebeh horenia je vhodné rešpektovať odporúčanú veľkosť dávky paliva. Predovšetkým je však potrebné zabezpečiť dostatočný prívod vzduchu, ktorý bude viesť k intenzívnemu splyňovaniu dreva a kvalitnému spáleniu vytvorených plynov.

Podľa Výskumného ústavu Rakúskeho Zväzu Kachliarov môže len samotná správna konštrukcia pece znížiť produkciu emisií o 90%. Samozrejmosťou je bezpečnosť a účinnosť pece, ale i dlhodobá úspora nákladov na vykurovanie. Pokiaľ uvažujete nad stavbou pece či kozubu, poraďte sa s odborníkmi prostredníctvom stránky www.cechkachliarov.sk.

debata chyba