Ktoré spotrebiče spotrebujú najviac energie

Zistiť spotrebu elektrických spotrebičov v domácnosti je pomerne jednoduché. „Spotrebiče sú rozdelené do energetických tried, tie najúspornejšie patria do kategórií A+, A++, A+++. Najviac energie spotrebúvajú spotrebiče triedy G, ktoré už z trhu vymizli,“ uvádza Erik Bednárik, obchodný manažér Electro World pre bielu techniku.

29.03.2013 16:34
Chladnička, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Medzi hlavných žrútov energie patria najmä chladničky a mrazničky. Je dôležité, aby boli využívané efektívne. „Chladničku je vhodné umiestniť na najchladnejšie miesto (rozhodne nie vedľa sporáka) a dať pozor, aby nebola namrazená. Troj- až päťmilimetrová námraza môže zvýšiť spotrebu energie o 30 až 70 percent. Práčku zapínať až vtedy, keď je bubon naplnený stanovenou hmotnosťou bielizne,“ radí Bednárik.

Ekologické spotrebiče

Do ekologických spotrebičov sa vyššia investícia určite oplatí. Bežne sa stretávame s chladničkami, ktoré sú staré viac ako 10 rokov. Hoci sú stále funkčné, ich spotreba je v niektorých prípadoch vyššia ako 4 kWh za deň.

„Na porovnanie, moderné chladničky energetickej triedy A++ majú spotrebu približne 0,68 kWh za deň, čo je 42 % úspora oproti triede A. Trieda A+++ zaručuje o 60 % nižšiu spotrebu v porovnaní s kategóriou A,“ vysvetľuje E. Bednárik. Konkrétna spotreba sa v prípade jednotlivých modelov chladničiek líši. Vo všeobecnosti však platí, že zariadenie musí mať index energetickej hospodárnosti menší ako 30, aby získala označenie A++, resp. menší ako 22 pre triedu A+++. Tento index sa počíta podľa spotreby produktu a objemu jednotlivých častí spotrebiča. Často sa môžete stretnúť aj indexom A (<55) alebo B (<75).

Konkrétnu spotrebu domáceho spotrebiča nájdete vždy uvedenú na obale, spoločne s informáciou o energetickej triede. V prípade chladničiek a mrazničiek je udávaná ročná spotreba. Pri práčkach, sušičkách a umývačkách riadu sa udáva spotreba na jeden cyklus.

Koľko môžete ušetriť?

Pozrime sa na reálnu spotrebu v modelovom príklade. Na Slovensku sme v druhej polovici roka 2011 zaplatili za 100 kWh 17,1 eura. V prípade starej chladničky, so spotrebou 4 kWh denne, sú celkové náklady na energiu za rok 249,66 eura. Na porovnanie, za energiu, spotrebovanú chladničkou triedy A++, by používateľ zaplatil približne 42,44 eura, v prípade triedy A+++ dokonca iba 26,67 eura.

Tieto údaje sú orientačné a vychádzajú z oficiálnych údajov o spotrebe náhodne vybraných chladničiek. Rozdiel medzi novou a starou chladničkou tak môže byť skutočne veľký a na ročnej spotrebe energie môžete ušetriť aj viac ako 200 eur.

„Náklady na novú chladničku sa vám tak môžu vrátiť už po dvoch až troch rokoch. Samozrejme závisí to od toho, akú chladničku práve používate,“ hovorí E. Bednárik. V prípade ostatných spotrebičov je odhad úspor zložitejší. Práčky, sušičky a umývačky riadu udávajú spotrebu na jeden cyklus. Záleží teda na tom, ako často daný spotrebič používate.

Kedy kupovať nový spotrebič?

Ľudia majú stále tendenciu kupovať nový spotrebič až vtedy, keď starý doslúži. Toto spotrebiteľské správanie nás odlišuje od západoeurópskych krajín. Pritom niekoľkoročné zariadenie môže mať v niektorých prípadoch neporovnateľne vyššiu energetickú spotrebu. Netýka sa to iba chladničky, ktorú sme si predstavili v modelovom príklade, na energetickej spotrebe môžete ušetriť v prípade každého zariadenia.

Pri výbere nového spotrebiča je dôležité podrobne preštudovať energetický štítok. Odporúča sa vyberať si zariadenia, ktoré patria do energetickej triedy A a lepšej, ideálne A++ alebo A+++. Okrem informácií o energetickej triede vám tento štítok poskytne aj ďalšie dôležité informácie, ktoré vám s výberom pomôžu. V prípade chladničiek sú to napríklad informácie o chladiacom, prípadne mraziacom priestore. „Práčky majú na štítku informácie o spotrebe vody a účinnosti odstreďovania, čo sú ďalšie parametre, vďaka ktorým môžete ušetriť,“ dodáva E. Bednárik.

Umiestnenie chladničky: vplyv na spotrebu energie

Obrovský vplyv na spotrebu energie má teplota okolitého prostredia chladničky a nastavenie vnútornej teploty. Každý stupeň nad 20 °C okolitej teploty zvyšuje spotrebu elektriny. Pri výbere chladničky teda zvažujte aj to, kam ju umiestnite. Tiež vyberajte podľa priestorových možností. Chladnička by rozhodne nemala byť umiestnená blízko zdrojov tepla (kúrenie, sporák, priame slnečné žiarenie atď.). Nie je vhodné ani vlhké miesto, aj to má vplyv na nárast spotreby energie.

Uvádzaná klimatická trieda úzko súvisí s umiestnením spotrebiča. Udáva totiž optimálnu teplotu prostredia, v ktorom je chladnička umiestnená. Ak chcete chladničku umiestniť napríklad do pivnice, venujte tomuto parametru zvýšenú pozornosť.

Klimatické triedy sú:

SN – okolitá teplota od +10 °C do +32 °C

N – okolitá teplota od +16 °C do +32 °C

ST – okolitá teplota od +18 °C do +38 °C

T – okolitá teplota od +18 °C do +43 °C

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba