Jarné upratovanie nemusí byť stresujúce, môžete si ho objednať

Jar a blížiace sa veľkonočné sviatky prinášajú aj jednu, pre mnohých nie veľmi príjemnú činnosť, väčšie upratovanie. Zbaviť sa stresu z tejto práce však nie je úplne nemožné. Dôležité je dôkladne si naplánovať postup prác a ten sa snažiť dodržať. Pre pracovne vyťažených je tu však aj iná možnosť - vyskúšať služby upratovacej firmy.

30.03.2013 06:00
Upratovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Niektorým ľuďom bráni využiť upratovaciu službu vysoká cena, ktorá sa pohybuje približne od sedemdesiat eur za upratanie trojizbového bytu.

„Objednať si firmu a nechať si upratať byt, či už jednorazovo alebo si objednať pravidelné služby, nepatrí len medzi výsady nadpriemerne situovaných ľudí. Prevažnú väčšinu objednávok predstavujú priemerne zarábajúci ľudia s rodinami, majitelia bytov, neraz v panelových domoch, teda žiadnych luxusných nehnuteľností. Peniaze sú ochotní investovať preto, lebo na dôkladné upratanie pre pracovnú vyťaženosť nemajú čas. Istú skupinu tvoria klienti dôchodcovia, ktorí už sami dodržiavať čistotu v domácnosti nedokážu, a za upratovacie služby platia ich deti,“ hovorí manažérka jednej z upratovacích spoločností Martina Miklášková.

Ľudia sú od čias ekonomickej krízy naučení viac šetriť, ale za upratovanie sú ochotní pre nedostatok času platiť. „Záujem o služby stúpa, a to nielen v Bratislave a okolí,“ dodáva.

Lacnejšou možnosťou upratovacej firmy je podľa Mikláškovej pomocníčka, ktorá nepracuje pre agentúru, ale má len živnostenské oprávnenie. Neodvádza agentúre provízie a pracuje teda za menej peňazí. Za hodinu berie približne päť až štrnásť eur podľa typu prác, ktoré v domácnosti vykoná. Pri výbere pomocníčky si však treba dať pozor. V tomto prípade sú referencie pomerne dôležitá vec.

„Výhodou objednanej agentúry je, že klientovi posielame overené osoby s čistým registrom trestov a dobrými referenciami. Samozrejmosťou je poistenie proti prípadným škodám,“ podotýka manažérka. Ak si objednávate pomocníčku, treba si spomínané veci preveriť.

Záujem o upratovacie služby sa podľa minuloročného prieskumu agentúry ČTK zvýšil v období posledných piatich rokov. Voľné termíny majú obsadené najmä bratislavské firmy a pre nových klientov je často problém nájsť voľný termín. Ak plánujete jarné upratovanie riešiť takýmto spôsobom, je najvyšší čas rezervovať si termín. Viaceré agentúry, bratislavské aj mimobratislavské, sa zhodujú v tom, že tesne pred veľkonočnými sviatkami sa určite nebude dať nájsť voľný termín.

Ponuka upratovacích firiem je rozsiahla. Pri hľadaní stačí prelistovať ponuky na internete alebo inzertné noviny. Výhodou firiem nájdených v internetových ponukách je, že majú priamo na stránkach objednávkové formuláre.

Čo sa týka ceny, klient by sa mal informovať, čo všetko je v cene zahrnuté. Nie vždy a nie všetky spoločnosti uvádzajú ceny aj s DPH alebo s dopravou. Niekedy totiž môže upratanie bytu stáť síce len päťdesiat eur, ale ak sa k tejto sume pripočíta DPH a doprava, môže sa účet značne predražiť. Konečná suma za objednané služby sa stanovuje až po obhliadke bytu, pri objednávke seriózna firma urobí len predbežnú kalkuláciu a klienta oboznámi s tým, čo všetko je v sume zahrnuté. Pri objednávke služieb by sa zákazník mal informovať, či je firma poistená proti prípadným škodám a do akej výšky. Dôležité je vedieť, aké sú sankcie, ak spoločnosť nedodrží termín alebo sa zákazka vôbec neuskutoční.

Ak sa objednaná firma zdráha hovoriť o náhrade škody alebo uviesť podmienky náhrady škody do zmluvy, treba sa poobzerať po inej spoločnosti. Zákazník sa tak vyhne prípadnému vymáhaniu náhrady za spôsobené škody súdnou cestou. Pozor si treba dať aj na spôsob platby, niektoré firmy si nechávajú platiť priamo na základe pokladničného účtu, iné žiadajú platbu prevodom na účet.


Ako vybrať vhodnú upratovaciu službu

1. komunikácia:

vyhnite sa firmám, ktoré sa na nič nespýtajú, len vám pošlú upratovačku. Seriózna firma vždy najprv vykoná obhliadku, spozná potreby klienta a až následne vypracuje bezplatnú cenovú ponuku a nastúpi na výkon upratovacích prác

2. potreby klienta:

zákazník sa nesmie báť presne zadefinovať svoje požiadavky a preferované postupy pri upratovaní. Pozor si dajte, ak sa vám firma snaží naordinovať len ňou zaužívaný postup a nechce pristúpiť na dohodu. Firma sa môže snažiť zefektívniť vaše zaužívané postupy, ale nesmie trvať na ich úplnej zmene, ak si to zákazník neželá.

3. čistiace prostriedky:

na začiatku si treba ujasniť, či cena za upratovanie obsahuje aj čistiace prostriedky, alebo ich poskytuje klient sám. Niektoré firmy upratujú zásadne len so svojimi čistiacimi prostriedkami, v týchto prípadoch sa ubezpečte, že ide o prostriedky vhodné aj pre domácnosti, keďže niektoré priemyselné čistiace prostriedky môžu byť účinnejšie, ale môžu aj rýchlejšie zničiť jednotlivé povrchy. Firma by mala dať klientovi vybrať si, akú upratovaciu metódu si želá a cenová ponuka by mala byť tiež vypracovaná podľa požiadavky klienta s čistiacimi prostriedkami alebo bez nich.

4. periodicita upratovania:

závisí od počtu osôb v domácnosti, domácich zvierat, použitých povrchov a materiálov a od veľa iných faktorov. Dajte si pozor na dodávateľov, ktorí presviedčajú o nutnosti upratovať domácnosť minimálne dvakrát do týždňa a pritom hroziť neúmerným zvýšením ceny pri nižšej frekvencii upratovania. Firma by mala dokázať v prípade potreby odporučiť vhodnú frekvenciu upratovania, alebo sa prispôsobiť dňu a presnému času v týždni, kedy klientovi upratovanie vyhovuje.

5. cenová ponuka:

cena za jedno upratanie závisí od viacerých okolností. Presnú cenu nie je jednoduché stanoviť bez obhliadky bytu alebo rodinného domu. Buďte opatrní pri ponukách cez e-mail alebo telefón bez obhliadky a navyše len na základe rozlohy bytu. Po uprataní môže byť zákazník nemilo prekvapený výslednou cenou.

Zdroj: HomePro


Čo treba vedieť o upratovacích firmách

Výhody

  • pravidelným upratovaním zachovávate a predlžujete životnosť nehnuteľností a zariadenia domácností
  • upratovacia firma zabezpečí, že sa zachová nastavený očakávaný štandard čistoty majiteľa bytu
  • majiteľ bytu si pri obhliadke môže stanoviť požiadavky na rozsah upratovacích prác (väčšinou sa odporúča a objednáva upratovanie v rozsahu minimálne raz za týždeň, ktoré obsahuje všetky štandardné úkony ako umytie podláh, utretie prachu a dôkladné čistenie kuchyne, kúpeľní a toaliet)
  • manuál obsahuje nielen vykonané služby a ich frekvenciu, ale aj všetky doplňujúce informácie ako prítomnosť domácich zvierat, kontrolu kvality upratovania, prítomnosť klienta pri samotnom upratovaní
  • odpadnú vám starosti so zabezpečovaním čistiacich prostriedkov, spotrebného materiálu do toaliet či s pracovnými prostriedkami (ak si neželáte použiť vlastné)
  • kvalitnejšie upratovanie (personál školený výlučne na prácu v domácnosti)
  • upratovanie domácností je práca, ktorá zasahuje do súkromia, preto firmy kladú dôraz na výber zamestnancov, pričom klient má vždy pri výbere posledné slovo
  • širšie možnosti využitia (gazdinky, ktoré dokážu po upratovaní pomôcť aj s inými prácami v domácnosti ako napríklad pranie a žehlenie)
  • v prípade choroby či dovolenky vo firme vám firma zabezpečí náhradnú upratovačku, nemusíte hľadať náhradu za vašu „pani na upratovanie"
  • predlžujete svoj voľný čas, ktorý môžete stráviť s rodinou, priateľmi či koníčkami

Ako firmy zabezpečia pravidelný domáci servis:

  • pre mimoriadne pracovne vyťažených ľudí ponúkajú upratovacie firmy možnosť objednať si pravidelné upratovanie domácnosti. Na výber sú rôzne možnosti:
  • gazdiná – komplexne vedie domácnosť, stará sa denne o jej bezproblémový chod
  • pomocnica v domácnosti – samostatne zabezpečuje v určenom časovom režime a vykonáva vopred dohodnuté práce (pranie, žehlenie, upratovanie, nákupy…)
  • jednorazové upratovanie – firma zabezpečí príležitostné upratanie domu či bytu (upratovanie raz za týždeň podľa dohody, upratovanie pred sviatkami, upratovanie po maliaroch, generálne upratovanie, pivnice, povaly, upratanie okolia domov)

Nevýhody

  • mnohí majitelia sa boja púšťať do bytu „cudzieho“ človeka
  • pre mnohých vlastníkov nehnuteľností vysoké ceny za upratovacie služby

Zdroj: Cindereela, HomPro


© Autorské práva vyhradené

debata chyba