Generálne upratovanie domácnosti ide viac do hĺbky

Generálne upratovanie sa od pravidelného odlišuje tým, že sa robí do väčšej hĺbky, odstraňujú sa hĺbkové nečistoty z povrchov, detailne sa ničia baktérie.

01.04.2013 10:56
Upratovanie, čistiace prostriedky, bývanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Umývajú sa pri ňom okná, žalúzie, parapety, čistia sa kuchynské spotrebiče, kuchynská linka podľa potreby a samozrejme vrchné časti nábytku, ktoré bývajú ťažko dostupné. Generálne upratovanie sa často robí aj po rekonštrukcii nehnuteľnosti. Vtedy sa odstraňuje prach, farba po maľovaní, malta z okien, lepidlo a podobný materiál. Podlahy po takomto znečistení musia byť niekoľkonásobne umyté, keďže zostávajú po umytí biele fľaky.

Počítajte s takmer dvojnásobkom času potrebného na bežné upratovanie a spravidla generálne upratovanie bytov a rodinných domov vykonáva viacero pracovníkov upratovacej služby. Aký je postup? Na začiatku upratovania sa povysáva zo stien prach špeciálnym nadstavcom, s ktorým sa nepoškodia steny. Taktiež sa povysáva podlaha a prach z vnútorných líšt okien. Pokračuje sa čistením okien, ktoré trvá najdlhšie. Poumýva sa nábytok zvnútra aj zvonka, aby na ňom nezostali fľaky. Vyčistí sa kuchynská linka zvnútra aj zvonka, vyčistia sa spotrebiče, tak aby sa nepoškriabali, ako aj umývadlo a všetky lesklé povrchy. V kúpeľni sa vyčistí kachličkové obloženie a kúpeľňová sanita. Ku koncu sa doleštia všetky lesklé povrchy. Upratovanie sa končí umytím a ošetrením podlahy.

Čo ešte môže obsahovať generálne upratovanie: odstránenie nedostupného prachu (utieranie prachu síce patrí k pravidelnej údržbe, ale často sa zabúda na nedostupné miesta, ako sú klimatizácie, svietidlá, radiátory, čistenie a dezinfekcia klimatizácií), klimatizáciu ako takú je na jar dobré prečistiť, vydenzinfikovať a nastaviť, aby keď prídu letné horúčavy, bezchybne fungovala a neprenášala do ovzdušia rôzne roztoče, či baktérie.

Kuchyňa a kúpeľňa: aspoň dvakrát v roku si zaslúžia zvýšenú pozornosť, či už odstránením vodného kameňa z obkladu, sanity, batérií a plesní alebo aj jemnou revitalizáciou v podobe doplnenia škárovacej hmoty alebo odstránenia starého silikónu a nahradenia novým. V kúpeľni netreba zabúdať na vyčistenie práčky, v ktorej sa stále hromadí vlhkosť, a preto aj plesne a na ventilátor, ktorý sa časom zanáša prachom. Digestor, rúra či chladnička v kuchyni bývajú tiež ťažko čistiteľné, v prípade, ak ich nemáte samočistiace, treba im venovať pozornosť, aby sa mastnota a ľad dali ešte odstrániť a neznižoval sa výkon odsávania, pečenia, chladenia, nekazil sa dizajn či nešíril zápach. Po čase treba každú kuchynskú skrinku zbaviť omrviniek aj zvnútra, aby sa predišlo nasťahovaniu nežiaducich spolubývajúcich s krídlami alebo s väčším počtom nôh a následne nutnej dezinsekcii alebo deratizácii. Umytie kuchynskej linky zvnútra by malo prebehnúť aspoň raz za rok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba