Moderne sa dá zariadiť aj malá kúpeľňa

Prestavba malej kúpeľne rozhodne nie je jednoduchá záležitosť. Zvládnuť však možno aj kúpeľňu minimálnych rozmerov.

21.04.2013 18:26
Kúpeľňa, dieťa, bývanie Foto:
Z malej kúpeľne nikdy veľká síce nebude, ale pomocou niekoľkých trikov môže byť príjemná a pohodlná.
debata (5)

„Klientom radím vybudovať kúpeľňu podľa ich predstáv, a to aj na úkor iného priestoru v dome alebo v byte. Ak takáto možnosť nie je pre nich vhodná, tak sa zameriam na daný rozmer a pôdorys miestnosti a tomu prispôsobím zariadenie aj celkový vzhľad miestnosti,“ hovorí architektka Lucia Jarická. Z malej kúpeľne nikdy veľká síce nebude, ale pomocou niekoľkých trikov môže byť príjemná a pohodlná.

Väčšina ľudí si štandardne predstavuje kúpeľňu vybavenú pohodlnou vaňou a umývadlom, nechýba v nej práčka, kôš na bielizeň, ako aj skrinky a poličky. Štandardné kúpeľne v bytových domoch však zvyčajne nemajú viac ako tri metre štvorcové. Pri premene kúpeľne, ktorá je limitovaná malým priestorom, je preto potrebné všetko dobre naplánovať, dôkladne zmerať, urobiť i nančnú analýzu možností a snažiť sa dobre využiť každý priestor, čo je k dispozícii.

Architektka pri riešení návrhov malých kúpeľní často vychádza z toho, že staršie byty mávajú niekedy zbytočne veľa chodbových a hluchých priestorov a skúša ich využiť v prospech kúpeľne. Pomôcť podľa nej môže aj takzvané otvorenie kúpeľne a jej prepojenie s iným priestorom.

„Trendom je napríklad spájanie kúpeľne so spálňou, čo menej konzervatívni klienti využívajú čoraz viac,“ hovorí Jarická. Kúpeľňa nebude taká stiesnená. Riešenie je vhodné pre odvážnych ľudí, ktorí žijú sami, prípadne vo dvojici a neprekážajú im netradičné architektonické návrhy.

Pre tých tradičnejšie založených môže byť možnosťou použitie posuvných alebo skladacích dverí. Dvere totiž v malom priestore dokážu spôsobiť pomerne veľa komplikácií pri zariaďovaní. Ideálnym riešením je nájsť nový a väčší priestor preťahovaním kúpeľne do inej miestnosti.

Vhodné je predovšetkým vo veľkých bytoch, ktoré majú malú tmavú kúpeľňu a majitelia majú možnosť oželieť niektorú z miestností v byte (napríklad najmenšiu, už nevyužívanú izbu). Podmienkou je, aby boli v dosahu novej kúpeľne všetky potrebné inštalácie a hlavné zvislé rozvody. To je aj dôvod, prečo sa kúpeľňa najjednoduchšie sťahuje na miesto bývalej kuchyne alebo do izby, ktorá s kuchyňou alebo pôvodnou kúpeľňou susedí.

Brániť vám nemusia ani panelové steny – dajú sa do nich vyrezávať otvory, prípadne je možné ich úplne zbúrať. Likvidácia steny však nie je ani lacná, ani čistá záležitosť, navyše ju treba niekedy nahradiť inou nosnou konštrukciou. Dôležité je nepúšťať sa do likvidácie stien bezhlavo.

Každý zásah by mal posúdiť statik, pretože k zmene akejkoľvek nosnej steny rozhodne potrebujete nielen jej posúdenie, ale aj odborný projekt a stavebné povolenie. Pokiaľ musíte zachovať pôvodnú dispozíciu kúpeľne, zopár centimetrov navyše získate napríklad odstránením umakartovej konštrukcie jadra.

„Toto riešenie má veľkú výhodu v podobe zachovania pôvodných rozvodov, čo ušetrí pomerne významnú sumu,“ hovorí architektka. Najväčší problém v malej kúpeľni predstavuje vaňa. Niekedy pomôže, keď si vyberiete menší alebo špeciálne tvarovaný model. Výrobcovia ponúkajú vane normálnej dĺžky tvarované tak, aby sa v nich mohol kúpať človek priemerného vzrastu a aby sa zároveň v kúpeľni dali otvoriť dvere bežných rozmerov. Vaňa je pri nohách užšia, takže zaberie menej miesta.

Riešením môže byť aj výmena vane za sprchovací kút. „Najmenej miesta zaberá polkruhový rohový sprchový kút,“ hovorí Jarická. Jeho úsporné rozmery vám umožnia umiestniť do kúpeľne aj práčku. Menej náročná na priestor je vaňa, ktorej jeden koniec je tvarovaný ako sprchový kút, teda je dostatočne široký, má rovné dno a takmer zvislé boky.

Ako si poradiť s malou kúpeľňou

Základ malej kúpeľne musí vychádzať z presnej analýzy potrieb a požiadaviek budúcich užívateľov kúpeľne. Preto si musíte vopred zodpovedať otázky: Kto bude kúpeľňu používať? Ako bude vyzerať pôdorys kúpeľne? Ako budú rozmiestnené záchod, bidet, sprcha, umývadlo a vaňa?

Užitočnou pomôckou je nakresliť si na milimetrový papier pôdorys kúpeľne v pomere 1 : 50. Na jeho štvrtinu stačí nakresliť v rovnakom pomere plošné nároky rôzneho zariadenia, prípadne aj inštalačné steny, ktoré po vystrihnutí môžete ľubovoľne presúvať po nakreslenom pôdoryse kúpeľne. A nezabudnite, že dĺžka inštalačnej steny sa mení v závislosti od umiestnenia jednotlivých zariaďovacích predmetov, ako aj od vzdialenosti od hlavného zvislého rozvodu vody a odtoku.

Pre malé kúpeľne existujú špeciálne programy sanity a kúpeľňového nábytku, ktoré sú veľmi variabilné a vedia sa prispôsobiť takmer každému priestoru.

Voľte radšej kvalitnejšie, aj keď drahšie výrobky, ktoré budú zodpovedať vašim požiadavkám.

Už aj na Slovensku sú pomerne dostupné odborné služby architekta alebo špecialistu v kúpeľňovom štúdiu. Aj keď si od nich nedáte vypracovať konečný návrh, minimálne sa inšpirujete.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba