Vyberáte varný panel? Toto sú možnosti

Dnešné domáce spotrebiče prinášajú špičkové technológie inšpirované profesionálnymi zariadeniami.

09.05.2013 11:28
Panel, kuchyňa, varenie, indukcia, bývanie Foto:
Výhodou elektrických varných panelov je ich rýchly ohrev.
debata

Uľahčia prípravu jednoduchých aj najzložitejších receptov. Príkladom je varný panel. Vybrať si môžete spomedzi niekoľkých typov – indukcia, elektrina alebo plyn.

Navyše, niektoré spoločnosti ponúkajú kombinované panely, ktoré spájajú výhody modernej indukcie so sklokeramikou alebo tradičným plynom.

Indukcia predstavuje najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob varenia. Ohrieva sa iba obsah nádoby, pričom hrniec a zvyšok panela ostávajú relatívne studené, takže sa nepopálite. Obsah nádoby sa ohreje takmer okamžite a navyše presne podľa želanej teploty. Indukcia varí rýchlo a teplotu je možné počas celého varenia regulovať. Varné zóny sa navyše prispôsobia tvaru a veľkosti nádob. Tie však musia mať magneticky vodivé dno.

Cievky pod povrchom vytvárajú striedavé elektromagnetické pole, ktoré zahrieva iba pokrm, nie nádobu či panel. Tak sa varný panel neohrieva, preto je vhodný pre rodiny s malými deťmi. Ak na paneli nie sú položené nádoby, varné zóny sa nezohrejú, aj keď je spotrebič zapnutý.

Výhodou elektrických varných panelov je ich rýchly ohrev a nenáročná údržba. Hi–Light technológia rozžeraví platňu počas niekoľkých sekúnd a súčasne zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla. Väčšina sklokeramických varných panelov disponuje ukazovateľom zvyškového tepla, podľa ktorého zistíte, či je ešte panel teplý. Tak môžete využiť teplo, aj keď je panel vypnutý, napríklad na roztopenie čokolády alebo rozmrazenie jedla.

Plyn je tradičný spôsob prípravy jedál s okamžitou reguláciou teploty. Dnešné plynové panely ponúkajú poistku proti neželanému zhasnutiu plameňa. Termopoistka pracuje na jednoduchom princípe elektromagnetu. Ten po nečakanom zhasnutí plameňa uzavrie prívod plynu a tým ukončí ohrev. Moderné plynové panely majú pod horákmi sklenený panel a pôsobia veľmi elegantne, navyše sa veľmi jednoducho čistia.

Ak vás láka indukcia, no zároveň sa nechcete vzdať klasického elektrického či plynového varného panelu, riešenie existuje aj pre vás. Kombinované varné panely spájajú indukciu s elektrickými alebo plynovými varnými panelmi. Hlavnou výhodou kombinovaných varných panelov je l exibilita pri varení.

debata chyba