Kúpeľňa je rizikový priestor, naučte sa predísť úrazom

Kúpeľňa patrí podľa štatistík poisťovní medzi najrizikovejšie miesta v domácnosti, čo sa týka počtu úrazov.

10.05.2013 05:50
Kúpeľňa, byt, bývanie, voda, sprcha, žena Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Mnohým z nich možno predísť alebo ich počet aspoň obmedziť. Na bezpečnosť však treba myslieť už pri jej zariaďovaní. Vlhká podlaha, ostré hrany a klzký povrch. To sú veci, ktoré môžu byť príčinou úrazu.

Každoročne dochádza k mnohým zraneniam len pre mokrú podlahu a netýka sa to iba detí a hendikepovaných ľudí. Z tohto dôvodu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť protišmykovej úprave dlažby (označuje sa symbolom bosej nohy).

Protišmykový efekt majú aj špáry na dlaždiciach, čím je ich viac, tým je podlaha bezpečnejšia. Preto je vhodné dať na podlahu napríklad mozaikovú dlažbu.

K bezpečnosti prispeje aj kúpeľňový koberček s protišmykovou úpravou na spodnej strane. Pred vaňu, umývadlo či sprchu možno položiť takzvané softy – ľahko čistiteľné gumové alebo penové predložky (predávajú sa zvyčajne na kusy alebo aj na metre).

Účinnou prevenciou proti pošmyknutiu je aj podlahové kúrenie. Kvapky vody rýchlo uschnú a podlaha sa nešmýka. Napomôcť bezpečnosť v kúpeľni dokážu aj sprchové zásteny ako súčasti vane a sprchovacieho kúta. Treba ich však pravidelne kontrolovať, predídete tak prípadnému vypadnutiu a rozbitiu sklených častí. Obávať sa netreba ani sklených z tvrdeného štruktúrovaného mliečneho skla. Ide o materiál vysoko odolný proti tlaku na plochu a je podobný ako sklá používané do áut – po údere zostane vcelku. Ak nemáte zástenu, pomôže aj klasický sprchový záves, no len vtedy, keď voda z neho nesteká priamo na podlahu.

Ďalším nebezpečným prvkom v kúpeľni je vaňa, aj tá v sprchovacom kúte. Platí pri nich, že čím má vaňa menej ostrých hrán, tým lepšie. Samozrejmosťou by mala byť aj protišmyková úprava dna. Ak vaša vaňa nemá takúto úpravu, zaobstarajte si aspoň protišmykovú podložku, ktorá sa lepí na dno vane.

Nebezpečenstvom môže byť aj horúca voda. Pred oparením sa môžete uchrániť napríklad termostatickou batériou. Najmä v rodine s deťmi predstavuje investíciu zaisťujúcu bezpečnosť a po niekoľkých mesiacoch prevádzky navyše zistíte, že aj účty za teplú vodu sú nižšie. Nezanedbateľné riziko predstavuje aj spojenie vody a elektriny. Preto dbajte na správne vyhotovenie elektrických rozvodov a vývodov.

Priestor kúpeľne sa z hľadiska bezpečnosti delí na bezpečnostné zóny. Sú to priestory, v ktorých je zvýšené riziko ujmy na zdraví alebo majetku. Ide o miesta, kde by ste mohli prísť k úrazu a škode, či už elektrickým prúdom, alebo požiarom. V týchto miestach platia špeciálne pravidlá pre umiestnenie elektrospotrebičov a zásuviek. Legislatíva rozoznáva štyri typy zón s predpísanými vzdialenosťami a umiestnením prístrojov a zariadení.

Najprísnejšie chránená je zóna 0. Označuje vnútorný priestor vane alebo sprchovacieho kúta. V prípade sprchy bez vaničky ide o priestor vymedzený podlahou a rovinou vo výške 5 cm nad podlahou. Do tohto priestoru sa nesmú umiestňovať žiadne spínače alebo príslušenstvo, okrem výnimiek, ktoré môžete nájsť v príslušných normách.

O niečo menej prísne pravidlá platia v zóne 1, ktorá sa nachádza v priestore nad zónou 0 a dosahuje až do výšky 2,25 m nad podlahou. Ani v tejto zóne nesmú byť inštalované žiadne spínače a elektrospotrebiče, okrem výnimiek, akými sú spínače obvodov SELV (malé elektrické napätie, ktoré nie je v žiadnom bode spojené so zemou), ohrievače vody, sprchové čerpadlá a zariadenia na elektrický prúd s prúdovým chráničom.

Zóna 2 v podstate nadväzuje na zónu 1 v 60 cm širokom páse a dosahuje od podlahy až po strop, minimálne do výšky 2,25 m nad podlahou. Umiestňovať sa sem nemôžu žiadne spínacie zariadenia, vypínače alebo zásuvky, hoci s menšími výnimkami, napríklad spínače a zásuvky obvodov SELV, svietidlá, ventilátory, vykurovacie zariadenia a jednotky pre vírivé vane s patričnou ochranou.

Zóna 3 sa nachádza najďalej od zdroja vlhkosti a vody. Vytvára ju priestor, ktorý sa rozprestiera v šírke 2,4 m od vonkajšieho okraja zóny 2 a výškovo je ohraničený podlahou a stropom (od 2,25 do 3 m). Navyše do zóny 3 patria aj priestory pod vaňou alebo sprchou, ktoré sú prístupné len s použitím nástroja. V tejto zóne už môžu byť aj zásuvky, ale len so samočinným odpojením od zdroja s ochranou oddeľovacieho transformátora, pomocou SELV, s použitím prúdového chrániča.

Ako sa chrániť

Pospájajte všetky nechránené vodivé časti ochranným vodičom.

Prúdový chránič je elektrický prístroj, ktorý odpojí chránený elektrický obvod, keď časť prichádzajúceho prúdu odteká mimo obvodu (napríklad pri dotyku človeka). Vo väčšine domácností sa používajú prúdové chrániče len zriedka ako doplnok k štandardným ističom. V nových inštaláciách kúpeľní sa už prúdové chrániče využívajú.

Istič je elektrický prístroj, ktorý pri nadmernom elektrickom prúde (tzv. nadprúde) automaticky rozpojí elektrický obvod, napríklad pri preťažení alebo skrate. Na rozdiel od poistky, ktorá sa musí vymeniť, sa dá istič opäť zapnúť, čím sa obnoví dodávka prúdu do elektrického obvodu.

Elektrické krytie označuje ochranu elektrického zariadenia pred dotykom, vniknutím cudzích predmetov a proti preniknutiu vody. Stupeň ochrany zistíte podľa skratky IP a dvoch číslic. Prvá označuje stupeň krytia pred dotykom a vniknutím cudzích predmetov a druhá ochranu proti vode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba