Umývateľné nátery na stenách v kúpeľni

Do kúpeľne patria obkladačky, tak uvažuje veľa ľudí, ktorí riešia rekonštrukciu kúpeľne. Skúsili ste ale napríklad vymaľovať kúpeľňu interiérovou farbou?

30.05.2013 08:21
Kúpeľňa, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pri predstave plesnivých a olúpaných stien ste zrejme radšej od tejto myšlienky upustili. V minulosti boli dostupné latexové nátery v pár základných farbách, dnešné moderné nátery sú však už úplne iné. Výrobcovia ponúkajú kvalitné umývateľné farby, ktoré od klasických interiérových nerozoznáte. Ponúkajú pestrý výber a majú zdokonalené vlastnosti, ktoré ich radia na úroveň klasických obkladačiek.

Jednou veľkou výhodou umývateľných farieb je možnosť zmeny, čo si pri obkladoch jednoducho dovoliť nemôžete. Všetko pritom zvládnete svojpomocne a ušetríte tak napríklad na platení obkladača. Pracuje sa s nimi rovnako ako s ostatnými interiérovými farbami, a o problém menej máte aj pri vŕtaní, keď nepotrebujete špeciálne vrtáky do dlaždičiek a postačí aj klasický vrták do muriva.

Čo sa týka údržby, je dokonca ešte jednoduchšia ako pri keramických obkladoch. Stačí vám vlhká handrička s prídavkom saponátu. Navyše odpadáva veľmi nepopulárna činnosť – čistenie škár – ktoré sú ako magnet na nečistoty a usadeniny.

Ak chcete trošku zaexperimentovať, skúste sa pohrať s valčekmi rôznych vlastností, ktoré vytvoria zaujímavú štruktúru. Stena tak nemusí byť fádna hladká. Obkladačky sa bežne aplikujú všetky rovnakého druhu a farby, no pri náteroch máte širšie možnosti a rôzne nepravidelnosti v kúpeľni skúste odlíšiť farebne alebo odtieňovo.

Štruktúrovanú stenu môžete dosiahnuť aj tapetami s perforovaným vzorom, na ktoré ako povrchovú úpravu nanesiete umývateľné farby. Ideálne je použiť ich aj na umakartové bytové jadro, na ktoré keramické obkladačky nepatria. Umývateľné farby sa vyrábajú tak ako klasické nátery v lesklom alebo matnom variante.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba