Malé byty si vyžadujú tvorivosť majiteľov

Malé byty sú hitom súčasnosti. No nepoznáme ich len z najnovších bratislavských projektov Dornyk, Level či byty Vinohrady, sú nám známe aj z čias minulých.

12.06.2013 10:13
Moderná kuchyňa Foto:
Ilustračné foto
debata

A je úplne jedno či sú v domoch tehlových domoch, v panelákoch, alebo novostavbách. Všetky majú spoločného menovateľa – malý priestor, a pritom treba rátať so schopnosťou človeka nazhromaždiť veľa vecí. A vyvstáva potom problém… Kam s nimi?

„Pri zariaďovaní malého bytu je potrebné v prvom rade rozmýšľať nad úložnými priestormi, ako sú police, skrine, vstavané skrine, využitie podhľadu pre úložný priestor, pódiá v prípade, že máme k dispozícii vysoké stropy, alebo aspoň prekrývanie časti priestoru paravánom, posuvným panelom, knižnicou či závesom,“ radí architekt Peter Gontkovič.

Pri štarte v novom byte, nebodaj prvom, máme zvyčajne málo vecí, no tie sa časom nazbierajú a priestor na ne väčšinou vždy chýba. Preto je lepšie uvažovať nad tým vopred, aby konečný výsledok pôsobil útulne a nie ako sklad. Z toho vyplýva aj zracionalizovanie funkcií a činností tak, aby vyhovovali malému priestoru.

Typickým príkladom je napríklad umývačka riadu. V prípade jednočlennej alebo aj dvojčlennej domácnosti pracovne vyťažených ľudí, keď sa stihnú „nazbierať“ dva taniere a dva poháre, býva umývačka riadu neefektívnym využitím priestoru. Namiesto nej sa skôr v takejto domácnosti „uživí“ skrinka s úložným priestorom. Neskôr, v prípade že príde napríklad dieťa, je potom pridanie umývačky minimálnych zásahom.

Rovnako v malom byte nebýva veľa priestoru na veľké piano, fikus, mega TV, stepper, gril a podobne. Skôr treba uvažovať prakticky a s variantmi do budúcnosti. Práve malý byt vyžaduje viac umu, nápadov a rád architekta ako veľký. Ak sa zároveň podarí pri zachovaní základných podmienok a zariadenia do bytu dostať aj niektorú z predošlých funkcií či „vecí“, je to vynikajúce.

„V malých bytoch je dôležitá hra so svetlom a s farbami,“ hovorí architekt. „Tmavé farby totiž priestor ešte zmenšia. Naopak, svetlo ladený nábytok skĺbený so svetlými povrchmi stien a stropov dá bytu dýchať. No menšie tmavšie akcenty ako kreslo alebo jedna stena sú príjemným vyvážením. Na stene sa možno pohrať aj s prúžkami, ktoré podľa smeru opticky miestnosť rozšíria alebo zvýšia.“

No všetko s mierou, je ďalšia rada architekta Gontkoviča. „Viac akcentov v jednej miestnosti môže pôsobiť kontraproduktívne a trieštiť pozornosť. Toto platí aj o skrinkách a poličkách. Najmä v malých bytoch je lepšie mať veci ukryté pred zrakom v plných skrinkách.“

Určite je praktickým tipom uvažovať o povrchových materiáloch skriniek a políc vopred. Najmä pokiaľ v dohľadnej dobe uvažujete aj o príchode dieťaťa do domácnosti. Na tmavých povrchoch a nebodaj lesklých uvidíte hneď každý šrám, každú kvapku. Pôsobia síce elegantne, no „zacapkané“ sú takmer ihneď. Naopak, svetlé lesklé povrchy napríklad v kuchyni tieto drobné nedokonalosti zakryjú.

Široká manželská posteľ je malom byte nadštandard, ktorý však väčšina ľudí prijme, hoci aj na úkor pracovného stolíka. No vždy sa dá vybrať posteľ s úložným priestorom. A ten sa nemusí využívať len na uskladnenie posteľnej bielizne. Tiež sa netreba báť neštandardného uloženia postele na pódiu či medzi dverami, čím človek získa ďalší priestor a vzdušnosť. (obrázok)

Každý má rodinu, kamarátov a tí nás občas prídu pozrieť. Kam ich však uložiť, keď sa návšteva predĺži? Aj nad takouto situáciou treba rozmýšľať vopred. Pri kúpe sedačky, kresiel vyberať skôr rozkladacie s možnosťou úložného priestoru. Myslieť treba v prvom rade na formu rozkladania a kvalitu spania. V jednopriesto­rových bytoch môže byť skvelým praktickým i estetickým riešením predelenie nočnej časti od dennej závesmi, posuvnými panelmi so zrkadlom a tapetou, alebo aj formou posuvnej knižnice či policového regálu.

Bývanie v malom byte si vyžaduje maximálne zhodnotenie možností priestoru. Ak sú k dispozícii vysoké stropy, treba ich využiť na pódiá alebo podhľady, ktoré dobre poslúžia na uskladnenie sezónnych vecí – korčule, bicykle, kufre a podobne. Bicykel môžeme zavesiť napr. v chodbe pod strop.

V prípade vysokých stropov, ktoré sú bežné v starej zástavbe alebo dnes v prestavbách starších budov, je dobré aj kuchynskú linku využiť maximálne. V prípade jednočlennej domácnosti tiež nie je potrebné uvažovať hneď o najvyššej chladničke. Stačí menšia, kombinovaná a zvyšok priestoru opäť využiť na odkladací priestor.

Kúpeľne bývajú v malých bytoch vždy malé a ešte v nich chceme mať aj práčku. Riešením môže byť jej osadenie do vstavanej skrine na chodbe alebo do kuchynskej linky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba