Plynový kotol doplňte kotlom na tuhé palivo

Vyúčtovanie za kúrenie alebo za plyn prináša mnohým ľuďom každoročne nepríjemné prekvapenie. Nie je totiž žiadnou výnimkou, keď po tuhej zime vznikne nedoplatok, ktorý ďaleko presahuje rozpočet domácnosti.

10.07.2013 06:18
Kachle, drevo Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Najmä majiteľov rodinných domov na vidieku táto situácia núti hľadať alternatívne možnosti vykurovania, ktoré by viac zodpovedali ich dlhodobej ekonomickej situácii. Sú pritom ochotní obetovať trochu komfortu a pri zabezpečovaní paliva priložiť ruku k dielu. Úspory, ktoré vie priniesť správna regulácia a striedme vetranie, majú totiž svoje limity, najmä ak sú náklady na kúrenie v desiatkach násobkov vyššie, než je domácnosť schopná uniesť.

Stres z účtov za plyn môžete vymeniť za pohodu a komfort pri plápolajúcom ohníku. Ako je to možné? Stačí, ak plynový kotol doplníte o interiérový kotol na tuhé palivo, ktorý je dizajnovo prispôsobený inštalácii do obytnej miestnosti.

„Náklady na vykurovanie rastú a mohlo by sa zdať, že sa s tým nedá nič robiť," tvrdí Vladimír Verner, odborník na vykurovanie. „Ak sa pokúsime všetko zatepliť a dokonale utesniť, môžu sa dostaviť problémy v podobe kondenzovanej vlhkosti a plesní. Vetrať sa jednoducho musí, aj za cenu, že to bude vyžadovať energiu navyše. Dlhodobým riešením, ako ušetriť na kúrení, ktoré by som odporučil, je doplniť existujúci vykurovací systém o interiérový kotol na tuhé palivo, ktoré je cenovo dostupnejšie než plyn alebo elektrina.“

Po období rozsiahlej plynofikácie, keď sa na Slovensku stal najbežnejším kurivom zemný plyn, sa tak čoraz viac opäť vraciame k tuhému palivu. Našťastie vďaka vyspelým technológiám, ktoré priviedli spaľovanie tuhého paliva k dokonalosti, či už z hľadiska účinnosti, alebo ekologickosti, to už nie je celkom to isté čo kedysi. Návrat k obnoviteľným zdrojom paliva teda neznamená krok späť, ale skôr cestu spojenia modernej techniky s tradičnými a ekonomicky prijateľnými riešeniami.

Spôsob, akým zabezpečujeme tepelnú pohodu v našich domovoch, výrazne ovplyvňuje náklady na chod domácnosti. Kým palivové drevo stojí pri vykúrení priemerne veľkého rodinného domu 600 až 800 eur ročne, pri kúrení plynom to bude viac ako dvojnásobok.

Úplne najdrahšie, okolo 3 000 eur, by vyšlo ohrievanie vykurovacej vody elektrickým kotlom. Vo všeobecnosti platí, že čím je spôsob vykurovania komfortnejší z hľadiska obsluhy a údržby, tým je drahší. Na druhej strane, spôsoby vykurovania, ktoré sú z hľadiska prevádzky najlacnejšie, vyžadujú väčšiu prácnosť a sú o niečo drahšie aj z hľadiska vstupných nákladov.

Prvotná investícia do kotla na tuhé palivo sa však vráti v dlhoročných úsporách na kúrení a v prípade voľby kozubových kachlí alebo interiérového kotla aj v podobe luxusnej atmosféry plápolajúceho ohníka a príjemného sálavého tepla. Nie je pritom nutné vzdávať sa úplne komfortu, aký prináša pri kúrení alebo príprave teplej úžitkovej vody plynový alebo elektrický kotol. Zriadenie kotla na tuhé palivo alebo interiérového kotla je totiž ideálnym riešením ako doplnkový zdroj kúrenia.

Zatiaľ čo v minulosti sa v kotloch na tuhé palivo spaľovalo prevažne čierne, hnedé uhlie alebo koks, dnes hrá prím prevažne biomasa, či už v podobe palivového dreva, štiepky a odpadových produktov z poľnohospodár­stva, ktoré môžu byť zlisované do brikiet, alebo peliet. Ako obnoviteľný zdroj energie patria k vysoko ekologickým zdrojom energie. K minimalizovaniu produkcie škodlivých splodín prispieva vyspelá technológia spaľovania.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba