Ako pripraviť kotol na zimu

Aby nám vykurovanie v zime spoľahlivo slúžilo, mali by sme vedieť, akú pozornosť si kotol a celé vykurovacie zariadenie vyžadujú. Správny čas na prehliadku je práve pred hlavnou sezónou.

06.10.2013 12:22
Kotol, bývanie, kúrenie Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pravidelnú servisnú prehliadku si vyžaduje každý vykurovací systém, dokonca ako uvedenie do prevádzky aj ten, ktorý nám čerstvo nainštalovali. Zákon síce predpisuje pravidelnú kontrolu kotla v intervale 4 až 15 rokov, podľa typu kotla a paliva, ale zodpovedný hospodár by sa tým nemal dať učičíkať, keďže prakticky všetci výrobcovia požadujú v záručných podmienkach každoročnú údržbu kotla. Ak chceme, aby naše vykurovanie fungovalo celú zimu efektívne, bez porúch a aby sa životnosť systému čo najviac predĺžila, musíme mu venovať pred každou vykurovacou sezónou trochu času i financií.

Aké hrozia riziká

Každý vykurovací systém obsahuje nežiaduce látky, ktoré môžu ohrozovať chod kotla, vykurovacích telies či ventilov. Pri tých novších to môže byť olej používaný pri lisovaní plechových radiátorov, zvyšky tesniacich hmôt alebo spájky. V starších systémoch bývajú usadeniny, produkty korózie a vodný kameň, ktoré sa pri prevádzke usadzujú v kotle a môžu i v krátkom čase spôsobiť jeho zlyhanie.

„Častou príčinou problémov býva aj vykurovacia voda s príliš vysokou tvrdosťou. Ak by aj nedošlo k najhoršiemu, usadeniny vo výmenníku tepla spôsobujú zvýšenú spotrebu paliva a pri tradičných kotloch aj zhoršenie parametrov spalín. Pri nasávaní vzduchu sa tiež dostanú do kotla prach alebo drobný hmyz. Zanesenie sa potom môže prejaviť častým zhasínaním horáka alebo prehrievaním kotla. V mnohých prípadoch to vedie až k začierneniu stien pri komínových vývodoch alebo, v horšom prípade, k prepáleniu vnútorných častí spotrebiča,“ upozorňuje Ladislav Truchlík, odborník na vykurovacie systémy z Wolf Slovenská republika. Ak chceme predísť týmto katastrofickým scenárom, mali by sme využívať služby spoľahlivého servisného technika, zaškoleného a autorizovaného dodávateľom danej značky kotlov.

Údržba vykurovacej sústavy by nemala byť len formalitou. Aby sme sa presvedčili, že sa nášmu zariadeniu dostalo dostatočnej starostlivosti, mali by sme mať predstavu, aké úkony má správna prehliadka zahŕňať.

„Ideálne je obrátiť sa na servisnú spoločnosť so skúsenosťami, overenými referenciami a osvedčením o spôsobilosti vykonávať servis našej značky kotla. Podľa skúsených servisných technikov za dôsledne vykonanú ročnú údržbu bežného plynového kotla v rodinnom dome zaplatíme 70 až 100 eur. Netreba však podľahnúť lákavejším cenám, nájdu sa totiž aj spoločnosti, ktoré sa na kotol pozrú len z diaľky, dajú pečiatku a vypýtajú si za to 30 eur. Poriadna kontrola však zahŕňa približne dve hodiny práce,“ vysvetľuje Ladislav Truchlík.

Najlepším riešením je prevencia

„Keď poznáme kvalitu vody vo vykurovacom systéme, môžeme predísť problémom, najmä ak sa odhalia „staré hriechy“ pri inštalovaní vykurovacích systémov z nevhodných materiálov. Dosť často sa používali v podlahovom vykurovaní rúrky bez tzv. kyslíkovej bariéry a kyslík preniknutý do vykurovacej vody cez plastovú stenu rúrky spôsoboval a ešte aj spôsobuje ťažké poruchy pri korózii kotla a iných častí zariadenia,“ zdôrazňuje Ladislav Truchlík.

V tomto prípade pomôže len oddelenie „chorej“ časti sústavy od kotla výmenníkom tepla z ušľachtilej ocele. Môžeme sa tak vyhnúť situácii, keď výrobca kotla neuzná reklamáciu poruchy, pretože kvalita vody vo vykurovacom systéme nezodpovedá predpisu. Ak ešte nemáme nainštalovaný špeciálny filter na nečistoty, oplatí sa ho doplniť. Filter s cyklónovým odlučovaním nečistôt a magnetom dokáže efektívne zachytávať i malé kovové častice.

Ako má vyzerať priebeh kontroly kotla

  • Prehliadku kotla prenechajte servisnému technikovi. Postup pri pravidelnej kontrole určuje vyhláška č. 548/2008 Z. * z., kroky sú takéto:
  • Servisný technik identifi kujekotol, skontroluje dokumentáciu – identifikačný štítok, prevádzkový poriadok, návod na obsluhu, pripojenie kotla, teplotný spád, dokumentáciu montáže, umiestnenie a vetranie.
  • Technik vizuálne skontroluje kotol a zhodnotí, či nedochádza k úniku paliva, aká je kvalita teplonosnej látky (obehovej vody). Zhodnotí vonkajší stav kotla, najmä tepelnú izoláciu, oplechovanie a netesnosti spalinovodu, čistotu okolia a funkčnosť regulačných prístrojov. ! Zhodnotí doterajšiu údržbu, preto je potrebné mať k dispozícii doklady o predchádzajúcich uskutočnených opravách a údržbe.
  • Uskutoční test funkčnosti kotla – skontroluje ovládacie prvky a reguláciu. Funkčnosť kotla sa overuje počas prevádzky, keď je zabezpečený dostatočný odber tepla po celý čas trvania skúšky. Servisný technik musí vyčistiť výmenník, vnútro kotla od prachu a nastaviť parametre spalín podľa podkladov výrobcu.
  • Určí účinnosť kotla, čiže obsah kyslíka, CO, CO2, teplotu spalín, účinnosť spaľovania a komínovú stratu. Hodnoty porovná s vyhláškou č. 548/2008 Z. z.
  • Na záver vypracuje správu z kontroly.
  • Po prehliadke kotla nezabudnite na kontrolu vykurovacej sústavy a vyčistenie komína.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #zima #kotol