Plynové tepelné čerpadlo šetrí energiu

V dnešnej dobe je čoraz aktuálnejšia téma, ako ušetriť za energie. Dôvodom sú veľké výkyvy počasia, ktoré prinášajú silné a dlhé zimy. Jednou z možností je využitie tepelného čerpadla, ktorému holduje už nejedna domácnosť.

19.10.2013 10:39
Horiaci plyn Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Keď sa už rozhodnete pre tepelné čerpadlo, je namieste zvážiť, ktorou cestou sa uberať. Tepelné čerpadlo funguje na využívania obnoviteľných zdrojov energie.

„Medzi tie najznámejšie patri elektrické a plynové tepelné čerpadlá, ale pozor – problém elektrických plynových čerpadiel nastáva s motorom, ktorý môže získanú energiu predražiť,“ hovorí Matúš Izakovič z firmy ESM – Yzamer. Deje sa tak z dôvodu rozmrazovania čerpadla v zime, na ktoré sa spotrebuje veľké množstvo drahej elektrickej energie. Plynové tepelné čerpadlo naproti tomu funguje na plyn, ktorý je podstatne lacnejší.

Plynové tepelné čerpadlá môžu pracovať v systéme vzduch/voda alebo vzduch/chladivo. Palivom pre plynový motor je plyn alebo LPG. Plynové tepelné čerpadlá je možné využiť v systémoch s priamou expanziou chladiva (klimatizačné systémy), ale aj v systémoch, ktoré ako teplonosné médium využívajú vodu.

Na inštaláciu plynového tepelného čerpadla postačí štandardný nízkotlakový rozvod plynu, nie je potrebná žiadna kotolňa ani iné obslužné priestory. Plynové tepelné čerpadlo môže byť umiestnené na streche objektu či vedľa neho. Nie je potrebný ani prístrešok. Ako s rekonštrukciou?

„Plynové tepelné čerpadlo prináša so sebou aj oveľa menej problémov so správnym výberom. Je vhodné tak pre rekonštruované budovy, ako aj pre novostavby, kde sa zavádza v rámci najmodernejších technológií,“ hovorí Matúš Izakovič. Keď už urobíte prvý krok na ceste k ušetreniu výdajov a lacnejšej energii, je namieste zvážiť aj ďalšie veci, ktoré sa môžu pod celkový efekt podpísať. Európska únia pripravuje zákon, ktorý odberateľom zaručí oveľa väčšiu mieru informácií o spotrebe energie. Po nainštalovaní plynového tepelného čerpadla je vhodné popremýšľať aj o zavedení nového systému merania spotreby energie, ktorý zabezpečí, že budete mať ustavičný prehľad o vašej spotrebe, postačí sa len prihlásiť na internetovej stránke pomocou svojho mena a hesla.

„Smart metering systém je budúcnosťou v oblasti merania spotreby, pretože pomáha informovať a tým motivuje spotrebiteľov šetriť,“ hovorí Matúš Izakovič, ktorý stojí za takýmto systémom s názvom Heat2go.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #tepelné čerpadlo