Tapety sa vracajú späť do módy

Ľudia opäť prišli na chuť tapetám. Kvetinové vzory sú na ústupe, vyhrávajú geometrické a hitom sú kovové efekty.

01.12.2013 18:15
tapety, dáma, žena, obývačka, byt, dom,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Obľuba interiérových tapiet medzi českými zákazníkmi stúpa, pravdepodobne to bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Hitom sú momentálne výrobky s kovovými efektmi, povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Vavex Václav Velát. Firma má v Tepliciach továreň na výrobu tapiet, je zrejme jediným veľkovýrobcom tohto tovaru v Česku. Sídli v Příbrami.

Tapety sa v posledných rokoch opäť vracajú do módy. „Pred 15 či 20 rokmi, keď sme začínali, tak sa príliš netapetovalo. Posledných päť rokov ale obľuba tapiet stúpa a podľa prieskumov sme presvedčení, že predaj tapiet v nasledujúcich piatich rokoch v Českej republike určite ďalej porastie,“ myslí si Velát.

Všeobecne sa podľa neho dá povedať, že pomaly doznieva dopyt po tapetách s veľkými kvetinovými vzormi. „Postupne sa to odkláňa ku geometrickým vzorom. Veľkými hitmi sú rôzne kovové efekty, glitre či zrkadlové efekty, do módy sa vracia perleť. Jednoducho, tapety s niečím výnimočným, aby sa odlišovali od bežnej maľby,“ povedal. Spomenul tiež, že istú renesanciu zažívajú fototapety, ktorých predaj sa podľa neho pred desiatimi rokmi úplne zastavil.

Pripomenul, že pred niekoľkými desaťročiami boli ľudia tapetami trochu znechutení z čias, keď boli panelové byty unifikované rovnakými tapetovými vzormi.

„Potom prišla doba bielych múrov. Po revolúcii podľa môjho názoru prišlo to, že ľudia si začali natierať steny rôznymi odtieňmi. Tapetami sa interiéru pridá určitá hodnota. Majú tradíciu niekoľko tisíc rokov a vždy to bola trochu výsada bohatšej vrstvy. S rastom strednej triedy ľudia chcú mať interiéry zvláštnejšie a lepšie. Tapety dnes majú vlastnosti, ktoré uľahčujú ich aplikáciu, aj preto znova rastie ich obľuba,“ uviedol riaditeľ.

Materiálom, z ktorého sa tapety vyrábajú, už nie je len papier. Veľmi obľúbené sú tiež výrobky z netkanej textílie, od tých papierových navonok nie sú príliš rozpoznateľné. „Ich výhodou je, že sa lepšie aplikujú na stenu, navyše sa netrhajú,“ vysvetlil. Vyrábajú sa v kombinácii s ďalšími materiálmi, napríklad s vinylom.

Firma sa snaží prichádzať s vlastnými novinkami, aby bola schopná odolávať konkurencii na svetových trhoch. Vyvinula preto napríklad nehorľavé tapety, ktoré si žiadajú niektoré hotely.

„Okrem toho sme pomerne ďaleko vo vývoji takzvaných ekologických tapiet, ktoré dokážu čistiť vzduch. Rozkladajú pachy na komponenty, ktoré nie sú škodlivé,“ povedal. Vavex pracuje tiež na tapetách, ktoré by boli schopné s minimálnou spotrebou elektriny vyhrievať miestnosť. Do substrátu, z ktorého sa tapety vyrábajú, sa aplikujú jemné odporové drôtiky.

„Vyvážame hlavne do rozvojových krajín Ázie, napríklad do Indie alebo Číny, ale aj do Afiky. České výrobky a výrobky z Európskej únie vo všeobecnosti tu podľa mňa majú dobré meno,“ povedal Velát. Firma exportuje asi 60 percent svojej produkcie. Vyváža tiež do Saudskej Arábie. Zákazníci na ázijskom trhu podľa Veláta starostlivo sledujú najnovšie dizajnové trendy. V Česku sa ale stále dobre predávajú tapety so vzormi, ktoré sa vyrábajú už 20 či 30 rokov.

„Sú to napríklad dekory rôznych driev alebo tehál a potom tapety, ktorým hovoríme šmuhy. Vyrábame z nich desaťkrát viac roliek než z nových dizajnových tapiet,“ konštatoval s dodal, že značná časť českých zákazníkov zostáva konzervatívna.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #tapeta