Doma sa dá upratovať rýchlo, ľahko a efektívne

Aby sa vám dobre bývalo, nestačí mať krásne zariadený, moderný byt, či dom. K dobrému pocitu z bývania prispieva aj dokonalý poriadok.

23.12.2013 23:20
debata

Generálne upratovanie by ste si mali dopriať aspoň dvakrát do roka. Čistotu v byte potom stačí udržiavať a raz týždenne sa venovať bežnému upratovaniu – utieraniu prachu, upratovaniu kuchyne a kúpeľne a samozrejme podlahám.

Pri výbere vysávača sú dôležité najmä sací výkon, motor a hubice. Sací výkon predstavuje kombináciu prúdenia vzduchu a podtlaku vytvoreného otáčaním ventilátora vo vnútri prístroja. Čím má vysávač vyšší sací výkon, tým viac nečistôt dokáže z koberca vysať.

Bežné prístroje dosahujú výkon okolo 400 W a ako sa vrecko na prach zapĺňa, ich výkon postupne výrazne klesá. Tie najlepšie vysávače dosahujú výkon až 500 W a dokážu ho udržať aj pri plnšom prachovom vrecku vďaka technológii AirflowMax. Tá zabezpečuje prúdenie vzduchu okolo plnšieho vrecka na prach, takže dokáže vznikať dostatočný podtlak na vysávanie nečistôt.

Moderné prístroje tiež používajú antialergické filtre HEPA. Tým zaručia prostredie bez prachu a čistý vzduch bez alergénov. Alternatívou ku klasickým vysávačom s vreckom na prach sú tzv. bezvreckové. Ich hlavnou výhodou je rýchle a jednoduché čistenie bez nutnosti kupovať vrecká. Vysávače dosahujú vysoký sací výkon vďaka technológii PowerCyclone.

Pri výbere vysávača je dôležité aj jeho príslušenstvo. Aby bol výsledok upratovania čo najlepší, vysávače dnes ponúkajú široké množstvo príslušenstva a najrôznejšie nástavce na podlahy, či koberce.

„Napríklad hubica Super Parquet umožňuje dôkladné čistenie tvrdých podláh všetkých typov jedným ťahom, bez rizika ich poškodenia, pretože na spodnej časti má dva rotujúce kotúče z mäkkej tkaniny,“ vysvetľuje Lucia Buzášiová zo spoločnosti Philips. Hubice určené na koberce majú spodok navrhnutý tak, aby koberec jemne otváral a umožnil hĺbkové vysatie nečistôt a prachu. Ak máte v byte domáceho miláčika, siahnite po hubici s úpravou Animal. Je ukončená turbo kefou, ktorá zabezpečí lepšie zachytenie a vysatie srsti z rôznych povrchov.

Ďalšou možnosťou je na upratovanie použiť parný mop. Je to najhygienickejší spôsob čistenia, keďže para zabíja 99 % baktérií a mikróbov a to bez chemikálií. Okrem toho v sebe spája zametanie s čistením parou, a tak šetrí čas aj námahu – všetko zvládnete jedným ťahom. Obe funkcie sú navyše použiteľné aj samostatne. Parný mop oceníte najmä v domácnosti s malými deťmi, či zvieracími miláčikmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #upratovanie #vysávač