Slnko ako zdroj energie využíva 1200 domácností, ďalšie pribudnú

V súčasnosti využíva vlastný zdroj energie zo slnka zhruba 1 200 slovenských domácností.

19.01.2014 14:48
Dom, reality, kolektor Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu predpokladá, že do roku 2020 by na Slovensku malo pribudnúť viac ako 50 tisíc domov, ktoré budú mať vlastný zdroj energie zo slnka. Nárast počtu domov, ktoré zásobuje vlastný zdroj slnečnej energie, umožní podľa asociácie novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorá začala platiť od nového roku.

„Zákon predovšetkým zavádza pojem malého fotovoltického zdroja s výkonom do 10 kilowattov. A čo je dôležité, vlastníka takéhoto zdroja nepovažuje za podnikateľa. Znamená to, že majiteľ malého zdroja je ušetrený veľkej administratívne záťaže, no na druhej strane nemôže predávať do siete prebytočnú elektrinu za podporovanú teda zvýhodnenú cenu,“ uviedol zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Pavel Šimon.

K nárastu využívania domácich slnečných elektrární prispeje podľa neho aj fakt, že od nasledujúceho roku sa na inštaláciu takýchto zdrojov bude dať využiť podpora z fondov Európskej únie.

„Predpokladáme, že keď bude táto možnosť aktuálna, bude aj počet inštalácií rásť oveľa rýchlejšie. Tento rok by ich malo pribudnúť okolo tisíc, ale od budúceho roka to bude niekoľkonásobne viac,“ dodal Šimon.

Celkový výkon fotovoltických zdrojov na celom svete prekročil začiatkom roku 2013 hranicu 100 tisíc megawattov. Každý rok narastie o približne ďalších 35 tisíc megawattov. „Podľa teoretických výpočtov, ak by každá druhá strecha na Slovensku mala svoj vlastný fotovoltický zdroj, stačilo by to na pokrytie elektrickej spotreby celej krajiny. Je to samozrejme iba teoretický predpoklad, ale veľmi názorne naznačuje, aký veľký potenciál slnečná energia predstavuje. Potvrdzuje sa tiež, že miestom pre fotovoltické zdroje sú predovšetkým strechy domov a nie zelené plochy v prírode,“ konštatoval Šimon.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #slnečná energia #kolektor #fotovoltika