Ceny televízorov s vysokým rozlíšením 4K spadli na polovicu

Ceny väčších televíziou s Ultra HD (4K) rozlíšením klesli za posledný rok o polovicu.

14.12.2014 13:17
debata (28)

V budúcom roku by mal byť každý druhý predaný televízor s uhlopriečkou nad 128 cm práve s týmto rozlíšením. Vyplýva to z ankety medzi viacerými obchodníkmi v Česku, ktorí pôsobia aj na Slovensku.

„Zatiaľ čo v poslednom štvrťroku 2013 bola priemerná cena Ultra HD televízia zhruba 80 000 českých korún (2900 eur), tento rok je to polovica,“ uviedla Šárka Jakoubková z Alza.cz.

Najdrahšou televíziou v ponuke je model s prehnutou obrazovkou s uhlopriečkou 264 cm, ktorého cena je viac ako päť miliónov korún (nad 180 tisíc eur).

Aj podľa štatistík obchodov Euronics ceny 4K televízorov v uhlopriečkach nad 140 centimetrov klesli od začiatku roka o 50 percent. „Bežne televízory 4K s uhlopriečkou 140 cm stáli v januári tohto roka okolo 75 000 korún (2718 eur), teraz taký televízor kúpi zákazník za zhruba 35 000 korún (1269 eur),“ uviedol hovorca Euronics Bohuslav Komín.

Prístroje s vysokým rozlíšením sú tak stále žiadanejšie. „Ich predaje začínajú narastať vzhľadom k poklesu predajných cien, kedy sa stávajú dostupnejšie pre širšiu skupinu zákazníkov. Tento rok naznačil smer, ktorým sa výrobcovia vydajú v roku budúcom. Očakávame masívnejší nástup 4K televízorov a tým aj výrazné zvýšenie ich predaja,“ dodala hovorkyňa Mall.cz Michala Gregorová.

Trh s televízormi sa podľa obchodníkov mení, ale inak ako keď prišla nová revolučná technológia typu LCD namiesto sklenených obrazoviek. Výrobcovia sa snažia skvalitňovať obraz tak, aby dosiahli kvality ako u sklenených obrazoviek.

"Teraz je možné kúpiť 4K televízor s uhlopriečkou 40 palcov (100 cm) už pod 15 000 korún (544 eur). Na druhej strane je celosvetovo nedostatok panelov vo veľkosti 81 cm (32 palcov), čo je dlhodobo v Česku jednoznačne najpredávanejšia uhlopriečka. Preto došlo, paradoxne, k ich zdraženiu o 15 percent, "dodal Komín.

Výroba plazmových TV bola s výnimkou niekoľkých modelov ukončená. Boom OLED televízorov podľa Alza.cz ešte nenastal – najmä s ohľadom na ich vysoké cenové relácie. Väčšina predaných TV sú teda LCD technológie s LED podsvietením. Približne polovica predaných TV je s pripojením na internet.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #televízor #4K