Je bytové jadro jadrom vášho problému?

Mnohí z obyvateľov panelákov odolali prvej vlne rekonštrukcií bytových jadier alebo sa uchýlili k čiastkovým riešeniam. Stále je však šanca zmeniť to k lepšiemu.

27.04.2015 00:00
debata

Potrebujete na to primeranú kôpku peňazí, štvorčekový papier a zopár informácií. Kachličky, batérie a armatúry si vyberiete podľa vlastného vkusu, my vám pripomenieme zopár technických otázok, ktoré treba pri prestavbe vyriešiť.

Bytové jadro je skutočnou hlavnou tepnou bytu, a tak je potrebné k nemu pristupovať rozvážne. Je to nielen tým, že sa dotýka životne dôležitých miestností, kúpeľne, WC a väčšinou aj kuchyne, rešpekt pri rekonštrukcii vyvolávajú hlavne stavebné úpravy a ochromenie bežného života domácnosti na niekoľko dní.

Aby bola rekonštrukcia bytového jadra čo najbezbolestnejšia, musí byť premyslená a efektívna. Ako teda postupovať?

zväčšiť
kúpelňa, pravidlá, graf

Merajte a kreslite

Náčrt plánovaného riešenia po demontáži jadra je nevyhnutnosťou, pustiť sa bez neho do rekonštrukcie kúpeľne a WC je veľkým dobrodružstvom. Mali by ste mať vyriešené umiestnenie záchoda, umývadla, práčky, vane či sprchového kúta, obloženie a úpravu stúpačky, úpravu stropu, prívody a odvody vody a tiež rozvrhnutie elektriny. Takže si na začiatku pripravte „cólštok“, papier, pero a kalkulačku. Centimetre hovoria jednoznačnou a zrozumiteľnou­ rečou.

Výber majstrov, ktorí budú prestavbu vykonávať, dobre zvážte. Rozobrať umakartové jadro zvládnu aj laici, môže to trvať trochu dlhšie ako profesionálom. Pri stavbe múrov a odpájaní i zapájaní inštalácii odporúčame odbornú pomoc. Prestavba jadra trvá približne 7 až 10 dní. Ak vám je ľúto platiť stavbárom, prepočítajte si, koľko dní dovolenky vás to bude stáť, možno zistíte, že sa vám to veľmi neoplatí. V každom prípade treba pri búraní rátať s pár hodinami hluku, prachu a neporiadku.

Oznamovacie povinnosti

  • Pred rekonštrukciou jadra je potrebné zahlásiť stavebné úpravy správcovi budovy, čiže spoločenstvu vlastníkov bytov alebo bytovému družstvu. Oznámiť ich treba aj na príslušnom stavebnom oddelení na miestnom úrade.
  • Ak mienite zasahovať do nosných stien, vyžaduje sa aj statický posudok a pri určitom rozsahu aj stavebné povolenie. Mnoho vlastníkov bytov sa tomu vyhlo, ak by však nastali v budove statické poruchy, pokuta a sankcie môžu byť veľmi nepríjemné.
  • O nezvyčajnom hluku a prachu je korektné oboznámiť aj susedov, ak si nechcete kaziť dobré vzťahy v dome.
  • Zabezpečte si aj odvoz odpadu zo starého jadra a zvyšného materiálu. Je potrebné ho odviezť na skládku alebo zabezpečiť kontajner na stavebný odpad.

Rozvody a merače

Už pri odpájaní inštalácií treba venovať pozornosť všetkým zvislým rozvodom, čiže stúpačkám, ktoré obyčajne prechádzajú priestorom za WC, v technickej šachte. Tieto rozvody musia zostať zachované funkčné a dostatočne zakotvené.

Nepohnete ani s inštalačnou šachtou. Práve naopak, musíte k nej zachovať voľný prístup, okrem iného aj preto, aby sa dalo vymeniť zvislé potrubie a boli dostupné merače spotreby vody. Na stúpačky je viazané umiestnenie toalety, umývadla a vane alebo sprchovacieho kúta. Ich vzdialenosť od potrubia s odpadovou vodou je ohraničená dodržaním potrebného spádu vody. Čím ďalej od odpadu, tým vyššie musí byť položený odtok. Treba si vopred premyslieť tieto fyzikálne výpočty a s nimi aj možné rozmiestnenie hygienických zariadení.

Pri vedení rozvodov a inštalácií vám môžu pomôcť správne zvolené priečky, polopriečky, podhľady alebo stupienky.

Staviame nanovo

Nové bytové jadro môžeme vytvoriť podľa pôvodného alebo nového pôdorysu. Steny sa môžu riešiť klasickou mokrou cestou alebo dnes veľmi obľúbenou suchou. Pri mokrom spôsobe sa rozvody zasekajú do muriva alebo potiahnu po povrchu stien a dodatočne obmurujú. Suchá inštalácia ponúka pre umiestnenie rozvodov viac možností. Systém sadrokartónových priečok a podhľadov je najuniverzálnejšou a najmenej náročnou konštrukciou. Pomocou profilov vystužených na požadovaných miestach sa naň dá zavesiť hygienická keramika, skrinky i poličky. V medzere vo vnútri konštrukcie pohodlne vediete všetky rozvody na potrebné miesta. Ich výhody ocenia hlavne majitelia malých kúpeľní, kde ušetria veľa miesta.

Káble a rúrky sa dajú umiestniť aj do sadrokartónových stropných podhľadov spolu s efektnými svietidlami. Vhodným riešením je dvojité opláštenie sadrokartónovej konštrukcie vyplnené minerálnou sklenou vlnou – „vatou“, ako sa ľudovo nazýva. Táto kombinácia je najlepšou zvukovou izoláciou.

Rada odborníka

Radí Miroslav Zliechovec, odborník na zvukové a tepelné izolácie z Knauf Insulation Nová Baňa.

Technická šachta by mala byť dôkladne zvukovo izolovaná, izolácia by mala byť umiestnená zo všetkých strán, na ktorých susedí s obytnými miestnosťami. Tvárnice, ktoré sa na rekonštrukcie bytov používajú, sú veľmi slabým zvukovým izolantom. Keď porovnáme tvárnicu s hrúbkou 10 cm a dvojitý sadrokartón vyplnený minerálnou vlnou v tej istej hrúbke, vidíme veľký rozdiel. Tvárnica má nepriezvučnosť 35–37 dB, sadrokartónová konštrukcia dosahuje až 53–56 dB. Rozdiel 20 dB je pri izolácii obytného interiéru obrovský. Ideálnou kombináciou pre zvukovú izoláciu je kombinácia minerálnej vlny so sadrokartónom – vlna eliminuje zvuky s vyššími frekvenciami a tvrdší sadrokartón zasa tóny v nižších frekvenčných hladinách. Na zabránenie prenosu zvuku by mali byť všetky zvukovoizolačné profily upevňované na stenu a strop podlepené tesniacou páskou, aby zabránili zvukovým mostom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #Panelák #jadr