Najnovšie trendy v interiéri

V prípade, že sa rozhodnete pustiť do zariaďovania alebo rekonštrukcie interiéru, mali by ste mať jasno v tom, aký štýl sa vám páči. „Je to veľmi dôležité, či už si ideme interiér zariaďovať sami, alebo sme sa rozhodli použiť služby odborníka,“ vysvetľuje dizajnér Martin Jabrocky z designjabrocky.com.

07.09.2015 00:00
loft, bývanie, byt Foto:
Loftové bývanie je u ľudí populárne.
debata (6)

V súčasnosti sa v interiéroch používa množstvo štýlov. Niektoré sú nadčasové a niektoré sú iba módnou záležitosťou. Ako to býva v móde, v dizajne a v podobných odvetviach, rovnako je to aj v interiéri. „Čo je aktuálne a trendové, rýchlo prefrčí a vyjde z módy. Pri výbere štýlu je veľmi dôležité zvážiť, či sa daný štýl hodí k priestoru, ktorý sa chystáte zariadiť,“ upozorňuje Jabrocky.

Súčasné štýly v interiéri predstavuje: Mgr. art. Martin Jabrocky, dizajnér

Industriálny interiér

Stáva sa veľmi obľúbeným. Pravdepodobne za to môže obľuba ľudí v loftovom bývaní. K loftom tento štýl vyslovene patrí. Možno ho, samozrejme, použiť takmer v každom priestore. K industriálnemu štýlu patria zrebné povrchy, čiže surové povrchy bez ďalšej úpravy, napr. tehlové murivo bez omietky alebo pohľadový betón. Takisto je pri ňom možné ponechať priznané inštalácie. Musí to byť však vkusné a hlavne bezpečné. K tomuto štýlu sa hodia hlavne kovy, prevažne liatina, tepané kovy, sklo a drevo so surovým vzhľadom, napr. smreková preglejka alebo OSB dosky. Ďalším zaujímavým prvkom môžu byť aj PVC, vinyl alebo liate podlahy.

Škandinávsky interiér

Získava si stále viac fanúšikov. Je to druh minimalistického interiéru, v ktorom prevláda prevažne biela farba v kombinácii s drevom. Nazýva sa taktiež severský alebo nordický interiér. Dokáže byť surový, ale aj dekoratívny. Využíva hru svetla a kontrastov. Drevo v ňom hrá veľmi významnú úlohu. Používa sa prevažne v podobe masívu alebo dýhy. Pri návrhu škandinávskeho interiéru sa používa množstvo solitérov, ideálne od známych severských dizajnérov. Dôležité sú aj doplnky, bez nich by tento štýl strácal svoju útulnosť a domácu atmosféru. Využívajú sa rôzne pletené deky, koberce, svietniky, množstvo obrazov, dekorácií a iné.

Rustikálny interiér

Donedávna bol v našich končinách preferovaný. Tento štýl využíva historizujúce prvky. V lepšom prípade sa pri rustikálnom interiéri používajú starožitné nábytky a doplnky. V tom horšom prípade sú to napodobeniny, takzvané rustikálne nábytky. Rustikálnemu interiéru sa nedá odoprieť domácka atmosféra. Je však náročný na údržbu a určite ho nemožno považovať za nadčasový. Interiér v tomto štýle môže byť veľmi zaujímavý a príjemný na bývanie. Dosiahnuť dokonalý výsledok je však veľmi náročné. Nie je vhodné realizovať takýto interiér bez využitia služieb architekta alebo dizajnéra. Množstvo detailov, dekoratívnych prvkov, dekoračných líšt a vzorov, ktoré sa pri rustikálnom štýle využívajú, je potrebné dokonale zladiť.

Provensálsky interiér

Môžeme ho považovať za druh rustikálneho interiéru. Od tohto interiéru neočakávame dokonalé línie, ale príjemnú atmosféru, ktorá pripomína dovolenku na francúzskom vidieku. Podstatou sú prírodné materiály – drevo, kameň, terakota, cementové dlažby, textílie. Oproti rustikálnemu interiéru je tento štýl ľahký a vzdušný. Využíva takisto množstvo starožitností. Pri tvorbe takéhoto interiéru je ideálne predstaviť si atmosféru starého kamenného domu s vysokými stropmi a vôňou levandule.

Bohémsky interiér

Musí mať ducha. Musí byť jedinečný, takže nie je pre každého. Tento interiér musí mať svojho bohéma, ktorý v ňom bude žiť, tvoriť. Vyžaduje si svoj priestor – starú továreň, podkrovie, kaštieľ, čokoľvek, čo sa odkláňa od stereotypu. Buď sa vám páči, alebo nie. Stáva sa však nezabudnuteľný.

Prírodný interiér

Je čím ďalej, tým viac populárny, a to nielen na vidieku, ale aj v meste. V dobe plnej chémie, pesticídov a plastov sa niet čo čudovať. V prírodnom štýle prevládajú, samozrejme, prírodné materiály, väčšinou v čo najprirodzenejšej podobe. Farby prevládajú zemité, jemné – odtiene hnedej, okrovej, zelenej. Žiadne umelé prehnané či výrazné farby. Veľmi obľúbeným prvkom je hlina. Môže byť v podobe omietok alebo podláh. Samozrejmosťou je použitie dreva, prevažne v podobe masívu, či už na podlahy, okná, dvere, alebo nábytok. Ďalšie využívané materiály sú slama, konope, ľan, vlna, bavlna a iné ekologické materiály. V tomto štýle sa nekladie dôraz na dokonalé rovné línie, skôr naopak.

Vintage interiér

Nazýva sa aj retro interiér. Využíva prvky, ktoré sú staré, nie však dosť na to, aby boli starožitnosťami. V tomto štýle možno použiť veci, ktoré v čase svojho vzniku nemuseli byť populárne, teraz si však získavajú obľubu. Päťdesiate a šesťdesiate roky priniesli množstvo dizajnových kúskov a kvalitných nábytkov. Je len na úžitok, že sa tieto veci opäť vracajú do obehu a získavajú si svojich zástancov. Pekné originálne kúsky možno nájsť aj na bazároch, takže nie je potrebné uchýliť sa k replikám.

Minimalistický interiér

Je veľmi obľúbený štýl interiéru, ktorý v súčasnosti preferuje asi väčšina ľudí, ktorí sa rozhodnú pre moderný interiér. Je to štýl, ktorého korene siahajú do polovice minulého storočia. Je to typ nadčasového interiéru, v ktorom prevláda biela farba a základné geometrické tvary. Dobre navrhnutý minimalistický interiér môže byť aj veľmi funkčný a jednoduchý na údržbu. Tento štýl ani rokmi nevyjde z módy. V minimalistickom interiéri prevažujú moderné materiály – sklo, kov, plasty, lesklé povrchy, ale, samozrejme, nie sú zakázané ani prírodné materiály ako drevo či kameň.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #interiér