Lacnejšie plynové kotly končia, nespĺňajú únijné pravidlá

Európska únia sprísnila pravidlá pre predaj ďalších spotrebičov, tentoraz pre tie určené pre vykurovanie a ohrev vody.

25.09.2015 17:23
debata (15)

Bojlery, tepelné čerpadlá a kotly musí byť od soboty označené energetickými štítkami. Tie so sezónnou energetickou účinnosťou vykurovania nižšou ako 86 percent úplne skončia, napríklad lacnejšie nekondenzačné plynové kotly sa tak od soboty nesmú uvádzať na trh. Predajcovia môžu iba dopredať skladové zásoby.

V sobotu totiž začne platiť ďalšie opatrenia smernice 2009/125/EÚ Európskej únie, ktorej cieľom je znižovať spotrebu energie a zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov. Už skôr sa na jej základe zakázal napríklad predaj neúsporných žiaroviek či vysávačov.

Pre majiteľov dosluhujúceho nekondenzačního kotla to znamená do budúcnosti pri výmene vyššie náklady. Modernejšie kondenzačné vykurovacie telesá sú totiž drahšie, navyše pri inštalácii vyžadujú stavebné úpravy.

„Používatelia a montážne firmy sa môžu v budúcnosti stretnúť s problémami pri výmene dosluhujúcich nekondenzačný kotlov za nové kondenzačné. Zmena kotla si vyžiada potrebu napojenia na kanalizáciu, komín prispôsobený kondenzácii a ovplyvní aj celú vykurovaciu sústavu,“ upozorňuje konateľ firmy BDR Thermea Czech Republic Matteo Bertacchini.

Pri bežnej prevádzke kondenzačného kotla totiž vznikne niekoľko litrov kondenzátu denne. „Vo väčšine prípadov teda bude výmena nekondenzačního kotla spojená so stavebnými úpravami pri napájaní na existujúce rozvody kanalizácie. V prípadoch, kedy nebude technicky možné napojiť kotol priamo na kanalizáciu, bude nutná inštalácia čerpadla pre odvod kondenzátu,“ dodal odborný referent a školiteľ spoločnosti Viessmann Marek Bezouška.

Majitelia kondenzačných kotlov ale môžu ušetriť na následnej prevádzke. „Vďaka kondenzačnej technike môžeme dosiahnuť zníženie nákladov na vykurovanie o 15 až 20 percent oproti pôvodným kotlom. Návratnosť investície je tak už okolo päť rokov. Kondenzačné kotly sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu a obsah škodlivín v spalinách je znížený na čo najnižšiu možnú hodnotu,“ tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Thermona Milan Kubíček.

Podľa generálneho riaditeľa Družstevních závodů Dražice Karla Pacourka uľahčia energetické štítky orientáciu v širokej ponuke ohrievačov vody a tepelných čerpadiel. „Zákazníci si budú môcť ľahko u jednotlivých výrobkov porovnať hodnoty ročnej energetickej spotreby, hladiny akustického výkonu a triedu energetickej účinnosti. Okrem energetickej triedy zákazníkom odporúčame sledovať najmä ročnú spotrebu elektrickej energie. Tá totiž odhalí rozdiely v očakávaných ročných nákladoch na prevádzku výrobku,“ radí Pacourek.

Podľa smernice sa nesmú od 26. septembra uvádzať na trh nekondenzačné plynové kotly napojené do komína, s výnimkou kotlov s výkonom do 10 kW určených na vykurovanie a kotlov s výkonom do 30 kW s prietokovým ohrevom teplej vody. Zakázané budú tiež nekondenzačné plynové kotly v prevedení turbo, u ktorých je zaistený odvod spalín obvodovou stenou alebo strechou.

Triedy energetickej účinnosti sa ale budú ďalej sprísňovať. Už za dva roky sa zvýšia minimálne podmienky na dosiahnutie jednotlivých stupňov energetickej účinnosti elektronických, zásobníkových a kombinovaných ohrievačov vody, tá bude musieť od 26. septembra 2017 byť minimálne 110 percent.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #kotol