Vstavané spotrebiče sú v kurze

Staršie byty potrebujú rekonštrukciu. Znamená to nielen stavebné úpravy, ale aj výmenu zariadenia a spotrebičov.

18.03.2016 16:30
debata

Okrem novostavieb sú dnes v ponuke aj staršie byty, ktoré môžu byť lacnejšie, vo väčšine prípadov si však vyžadujú rozsiahlejšiu rekonštrukciu.

Podľa Martina Marsinu z realitnej agentúry HERRYS rekonštrukciu potrebuje až osem z desiatich predaných starších bytov. Finančne náročný tak nie je len nákup samotného bytu, ale aj bytového zariadenia, doplnkov či elektrospotrebičov.

Väčšinou sa rekonštrukcia týka najmä kuchýň a kúpeľní. Veľmi dôležitým parametrom pri nákupe novej kuchyne sú bezpochyby spotrebiče, ich vybavenie, množstvo funkcií, obsluha, a tiež spôsob zabudovania.

„Predaj vstavaných spotrebičov, ako sú vstavané rúry, chladničky, mrazničky, umývačky, varné dosky a podobne, medziročne rastie o 52 %, pričom v prípade veľkých kuchynských spotrebičov, ako sú chladničky, umývačky, rúry, práčky, sušičky a podobne, ide o nárast o 20 %,“ hovorí Vladimír Sušil z internetového obchodu Hej.sk.

Do domácnosti si nekupujeme vždy to, čo sa nám páči, ale najmä to, na čo rodinný rozpočet stačí. Nebránime sa však ani dizajnovým kúskom. „Sledujeme zvyšujúci sa trend zákazníkov, ktorí siahajú aj po drahších či dizajnových kúskoch. Zvyšuje sa záujem napríklad o vstavané vínotéky či espressá. Takisto už dlhšiu dobu pozorujeme intenzívnejší záujem o energeticky úsporné spotrebiče,“ upresňuje Vladimír Sušil z Hej.sk.

Odporučiť všeobecne platné kritériá, ako si zariadiť domov, je pomerne zložité. Kuchyne na mieru dokážu vyriešiť akýkoľvek atypický priestor a viac či menej neštandardnú požiadavku náročného zákazníka.

Investícia do spotrebičov však nie je krátkodobá záležitosť, preto je dôležité brať do úvahy najmä výdavky na prevádzku domácnosti. Vo všeobecnosti platí, že ak chcete ušetriť, výmene starého za nové by ste sa nemali brániť.

Ušetriť nemalé prostriedky môžete práve správnym výberom spotrebiča. Energetické štítky na spotrebičoch pomôžu zorientovať sa pri výbere najúspornejšieho typu. Okrem toho môžete ušetriť aj správnym používaním spotrebičov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #rekonštrukcia #byt