Štyri rady pre vykurovanie kondenzačným kotlom

Aký výkon by mal mať kondenzačný kotol? Kam kotol umiestniť? Na čo treba dbať pri regulácii a pri komíne?

12.04.2016 10:39 , aktualizované: 13.04.2016 23:18
debata (3)

1. Aký výkon by mal mať kondenzačný kotol?

Kotol s veľmi nízkym výkonom dom nevykúri. Ak bude jeho výkon príliš vysoký, bude pracovať so zníženou účinnosťou. Ušetriť na účtoch za plyn môžete, ak si vyberiete vykurovacie zariadenie s modulovaným výkonom. Nízku minimálnu hodnotu výkonu oceníte najmä v prechodných obdobiach, keď kotol potrebujete len na prikúrenie. K najúspornejším kotlom v súčasnosti patria práve kondenzačné kotly, ktoré v nízkoteplotnom systéme dokážu pracovať so stupňom využitia až 106 – 109 %.

2. Kam kotol umiestniť? Na čo si dať pozor?

Plynový kotol musí byť umiestnený v minimálnej vzdialenosti 20 cm od horľavých predmetov. V miestnosti sa nesmie nachádzať plynomer alebo hlavný uzáver plynu. V interiéri sa ľahšie umiestňujú závesné kotly, ktoré sú na rozdiel od stacionárnych menšie a ľahšie. Nezvyčajné v súčasnosti nie je ani umiestnenie kotla v kúpeľni, predsieni či kuchyni. V prípade, že sa kondenzačný kotol bude používať aj na prípravu teplej vody, odporúča sa umiestniť kotol či zásobník v blízkosti odberného miesta, a to z dôvodu zníženia tepelných strát v potrubí.

3. Komu sa oplatí kombinovaný systém?

Väčším domácnostiam s vyššími nárokmi na teplú vodu sa oplatí investovať do kombinovaného systému – kondenzačného kotla a solárneho systému na prípravu teplej vody. Výhodou takéhoto vykurovacieho systému je úspora nákladov na vykurovanie hlavne v prechodnom období, keď je dostatok slnečného žiarenia a nevyžaduje sa dohrievanie vody kondenzačným kotlom.

4. Na čo treba dbať pri regulácii a pri komíne?

Pri výbere kotla netreba zabúdať na reguláciu. Jej úlohou je rýchlo a bez problémov reagovať aj na väčšie teplotné výkyvy a udržiavať nastavenú teplotu na konštantnej úrovni. Pozor treba dať aj na správny odvod spalín z kotla. Komínová verzia kotla s napojením na dymovod s príslušným priemerom je určená pre domácnosti, ktoré majú komín. Komíny, ktoré sú vhodné pre klasické kotly, však nie vždy možno použiť aj pre tie kondenzačné. Kontaktovať preto treba oprávnenú firmu, ktorá navrhne správny spôsob odvodu spalín. V prípade, že komín nemáte, zvoľte si turbo kotol s odvodom spalín cez stenu do voľného ovzdušia. Pokiaľ ide o rekonštrukciu – výmenu starého turbo kotla za nový – realizuje sa to na zapojenia pôvodného starého turbo kotla – teda s odvodom spalín cez stenu. Pokiaľ ide o realizácie v novostavbách, resp. úplne celého nového vykurovania – legislatíva už prikazuje riešiť odvod spalín cez komín a to sa dodržiava. Odvod spalín cez komín – áno (vložením plastovej rúrky do komínového prieduchu), ale je to možné riešiť aj dymovodmi s prechodom cez stenu, ale s vyústením nad strechu.

V poslednom bode upravené 13.4.2016

Radili: Juraj Malík, Vaillant a Ján Petrák, produktový manažér značky Protherm

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #kotol