Malá hadička môže spôsobiť veľké problémy

Vytopenie vlastného alebo susedovho bytu zažilo už mnoho domácností. Podľa slovenských poisťovní sa škody na majetku v takýchto prípadoch zvyčajne rádovo pohybujú v stovkách eur.

21.08.2016 20:30
debata (7)

Ide predovšetkým o poškodenú maľovku, zničené lustre, koberce či podlahy. Pri väčšej havárii, vedúcej k zničeniu cenného vybavenia bytu a vecí, nás ale tento problém môže vyjsť podstatne drahšie.

Do smiechu nebolo napríklad majiteľke práčky, ktorej prasknutá spráchnivená prívodová hadica dokázala v priebehu niekoľkých hodín vytopiť dve nižšie poschodia. Náhradu škôd na majetku si vtedy nárokovali hneď dve domácnosti. Škoda sa vyšplhala bezmála na 14-tisíc eur, pretože voda okrem iného znehodnotila nové domáce kino a cenný obraz.

Ako podobným situáciám predísť? Základom je zníženie rizík na minimum. Podľa prieskumov a štatistík má však svoj dom alebo byt a jeho zariadenie poistené len každá druhá slovenská rodina, hoci za poistku klient ročne zaplatí približne tisícinu ceny domu, priemerne 50 centov denne. Na vrchole rebríčka najčastejšie hlásených poistných udalostí sú vodovodné škody. Na vine sú predovšetkým prasknuté vodovodné hadice. Za hodinu z nich do bytu vytečie až 1 500 litrov vody, čo môže len za jedinú noc vytvoriť poriadnu spúšť.

Ľudia často ani netušia, v akom stave sa hadice pod umývadlom, drezom, práčkou, či umývačkou riadu v ich byte nachádzajú. Vyrobené z gumy alebo zo silikónu majú obmedzenú životnosť. Odborníci uvádzajú päť až desať rokov. Záleží na prostredí a údržbe. Ak sa povrch hadičky naruší, napríklad saponátom, pri daných materiáloch môže prasknúť i celkom nová hadica. Aj antikorový obal sa môže poškodiť pod vplyvom zmien tlaku vody, stykom s chemickými prostriedkami alebo koróziou.

Je potom na zváženie, či nie je lepšie investovať do nových a bezpečných materiálov. Nedávno prišli na trh úplne nové vodovodné hadice, vyrobené z antikorového vlnovca. Sú zo špeciálnej chirurgickej ocele a vyrábajú sa pomocou rovnakej technológie ako špeciálne bezpečnostné plynové hadice.

Výhod majú hneď niekoľko. Oproti gumovým či silikónovým hadiciam nie sú vodovodné hadice flexira náchylné na opotrebovanie materiálu ani na poškodenie agresívnymi čistiacimi prostriedkami. Sú pritom rovnako pružné. Navyše, sú vybavené bezpečnostnými koncovkami, ktoré neroztrhne tlak vody tak, ako sa to často stáva pri gumových alebo silikónových hadiciach, ktoré majú lepené spoje. Hadice flexira vyrobené z vlnovca z chirurgickej ocele bezpečne ochránia vašu domácnosť pred vytopením až počas dvojnásobku životnosti budovy, teda vyše sto rokov. Tento argument pôsobí dostatočne upokojujúcim dojmom.

Okrem zubu času odolávajú vodovodné hadice najmä tlaku. Všetky novovyrobené hadičky musia odolať tlaku desať barov. Únavou či opotrebovaním materiálu gumových hadičiek však táto schopnosť klesá. V čase, keď je znížený odber vody, teda cez noc alebo počas dovolenky, tlak v potrubí stúpa. To je tiež hlavný dôvod, prečo hadice praskajú väčšinou v noci alebo keď nie sme doma. Predovšetkým v starších panelových domoch môže tlak dosiahnuť až krajné hodnoty, a vekom spráchnivenú silikónovú či gumovú hadičku doslova roztrhnúť.

V priebehu jedného dňa môže poškodeným splachovacím mechanizmom bezdôvodne pretiecť 500 až 1 500 litrov vody, čo môže vyjsť majiteľa bytu aj na niekoľko desiatok až stoviek eur, ak sa takáto porucha v byte v čase neprítomnosti členov domácnosti vyskytne. Tento problém však netreba podceňovať ani počas prítomnosti v byte.

Každá domácnosť má najmenej šesť vodovodných hadičiek: dve pri dreze a umývadle, po jednej pri práčke a záchode. Výmena obyčajnej hadičky vás vyjde na pár eur. Pri tých kvalitnejších musíte počítať s tým, že si za použitý materiál priplatíte niekoľko eur navyše. Je to však investícia len a len do seba a do zabezpečenia vlastného majetku.

„Ročné vyúčtovanie býva často jediným momentom v roku, keď si vlastník bytu vďaka vysokým nákladom všimne alebo uvedomí poruchy v byte. Preto je dôležité, aby si užívatelia bytov zariadenia kontrolovali aj počas roka, pretože aj zdanlivo malý únik vody cez kvapkajúcu vodovodnú batériu alebo WC môže mať za následok prekvapujúco vysoké náklady,“ uviedla Irena Pernecká, manažérka oddelenia rozúčtovania, ista Slovakia.

Podobne nepriaznivá situácia môže nastať i v prípade dedičského konania alebo dlhodobého odchodu nájomníka do zahraničia, keď v nepoužívanom byte počas dlhej doby nepozorovane uniká voda.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #kuchyňa #kúpeľna