Pri varení možno ušetriť až desiatky eur

Prečítajte si zopár rád o tom, ako môžete pri varení ušetriť až desiatky eur, pokiaľ viete, ako na to.

25.10.2016 06:00
kuchyňa, byt, spotrebiče Foto:
Varenie rýb, mäsa a zeleniny v pare je zdravé a nespotrebúva prakticky žiadnu vodu.
debata

Úsporná chladnička

Chladnička a mraznička v kuchyni spotrebujú najviac elektrickej energie, lebo ich nikdy nevypíname. Ak kupujete novú chladničku, zvoľte tú energeticky najefektívnejšiu a s najvyšším hodnotením energetickej náročnosti, a to A++ alebo A+++. Nová chladnička s európskym označením A+ má v porovnaním s 10 rokov starým modelom polovičnú spotrebu elektrickej energie.

Indukčná varná doska

Indukčné varné dosky sú rýchlejšie a energeticky efektívnejšie ako bežné elektrické. Je to dané technológiou pracujúcou s elektromagne­tickým poľom. Tá dokáže rozpoznať veľkosť hrnca a automaticky reguluje veľkosť platničky tak, aby sa zahrievalo iba dno hrnca či panvice. Hneď ako hrniec či panvicu zložíte z platne, indukcia sa preruší, čo zaručí optimálne využitie energie. Týmto spôsobom môžete dosiahnuť zníženie spotreby energie až o 40 %. Indukčná varná doska so sebou prináša tiež časovú úsporu, pretože zahriatie prebehne veľmi rýchlo a požadovanú teplotu dosiahnete za pár sekúnd.

Tlakový hrniec

Tlakový hrniec sa hodí zvlášť na prípravu pevnejších druhov mäsa a pokrmov zo strukovín, ktoré sú na varenie časovo náročnejšie. Mäso v ňom rýchlejšie zmäkne a dostane lepšiu chuť. Podľa všeobecného pravidla pri varení v tlakovom hrnci je potrebné bežný čas na varenie vydeliť tromi. Tlakový hrniec je utesnený, takže všetka chuť zostáva v pokrme a je výraznejšia, ako keď použijete štandardný hrniec s pokrievkou. Majte však na pamäti, že pred podávaním musíte nechať mäso 20 až 30 minút odpočinúť. Hlavnou výhodou pri použití tlakového hrnca je nielen úspora času a energie, ale aj zachovanie cennej chuti a vône.

Liatinová panvica

Liatinové panvice sa používajú už stovky rokov. Dlho vydržia a sú nevyhnutným a krásnym vybavením kuchyne. Liatina je neuveriteľný materiál: teplo sa v nej šíri rovnomerne a stále rovnako. Jedlo je vystavené teplu z niekoľkých smerov, pričom hrubé dno zabraňuje jeho spáleniu. Práve preto je liatinový riad ideálny na pokrmy, ktoré treba variť dlhý čas na miernom ohni, ako napr. pomaly varené vývary a dusené mäso. Liatinový riad môžete používať na plynovej, elektrickej alebo indukčnej varnej doske.

Izolácia rúry

Nové rúry s energetickou triedou A dokážu v porovnaní so svojimi predchodkyňami znížiť spotrebu energie. Vnútro rúry disponuje izoláciou navyše, pričom na sklenených dvierkach je často nanesených niekoľko vrstiev odrážajúcich teplo. Tieto opatrenia znižujú spotrebu elektrickej energie a pomáhajú udržať teplo v rúre. Pokiaľ zvolíte teplovzdušnú rúru, môžete variť niekoľko pokrmov naraz a využiť každučký centimeter priestoru. Ventilátor v zadnej časti rúry rozvádza zohriaty vzduch po rúre, a tým zaisťuje, že každý pokrm sa uvarí rovnomerne.

Perlátor

Najjednoduchším spôsobom, ako v kuchyni – a vlastne všade, kde máte kohútiky – neplytvať vodou, je využiť perlátor. Perlátor je malý vynález, ktorý mieša vodu so vzduchom, čím znižuje spotrebu vody až o 50 %. Prúd vody sa tak zdá silnejší, ako v skutočnosti je. Tým pádom si ani nevšimnete zníženie tlaku vody. Nižšie sumy na účtoch za vodu si však všimnete určite.

Správne varenie

Varenie rýb, mäsa a zeleniny v pare je zdravé a nespotrebúva prakticky žiadnu vodu. Do hrnca nalejte malé množstvo vody – asi 1 cm – a vložte doň naparovaciu vložku. Pridajte jednotlivé ingrediencie a zakryte pokrievkou. Potraviny v pare nevarte príliš dlho. Chcete predsa, aby boli chrumkavé, chcete v nich zachovať všetky potrebné vitamíny, a nie ich rozvariť.

V hrncoch na sporáku používajte varnú vložku. Vďaka tomu budete môcť variť viac ingrediencií zároveň. Uvaríte tak rýchlejšie, lacnejšie a nebudete mať toľko hrncov na umývanie.

Ak potrebujete uvariť vodu na prípravu potravín, ako je ryža, obilniny, cestoviny a zelenina, použite najprv rýchlovarnú kanvicu. Uvaríte v nej také množstvo vody, aké skutočne potrebujete. Pokiaľ nemáte indukčnú dosku, ide o najrýchlejší a najefektívnejší spôsob varenia.

Na rozmrazovanie mrazených potravín nepoužívajte tečúcu vodu. Večer pred plánovaným použitím ich vyberte z mrazničky a položte na tanier alebo podnos do chladničky. Tak využijete chlad zo zmrazenej potraviny a zbytočne nespotrebujete energiu navyše.

Oplachujete ovocie, zeleninu alebo čerstvo vykopané zemiaky? Zachyťte vodu, nechajte odstáť a zalejte ňou potom svoje domáce kvety a bylinky. Rastliny nie sú také prieberčivé ako my.

Umývanie riadu pod tečúcou vodou sa neoplatí. Plytvá sa vodou i peniazmi. Viete, že pri umývaní pod tečúcou vodou sa spotrebuje až 120 litrov vody? Oproti 49 litrom pri umývaní v dreze a len 10 litrom pri umývaní v umývačke riadu. Ak si zabezpečujete umývačku, zvoľte úsporný model A++ alebo A+.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #spotrebiče #domáce spotrebiče #dobré bývanie