Čo urobiť, kým zapnete kúrenie?

Leto sa skončilo a opäť sa blíži vykurovacia sezóna. Kto sa chce vyhnúť možným problémom a potenciálne aj ušetriť na účtoch za energie, mal by sa na ňu zodpovedne pripraviť. A to bez ohľadu na to, či kúri plynom, elektrinou, prípadne tuhým palivom.

04.10.2017 06:00
kúrenie, radiátor Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ak kúrite plynom, nemali by ste zabudnúť na revíziu vášho plynového zariadenia. Tá zahŕňa kontrolu prívodu plynu cez regulátor tlaku, revízny technik prezrie aj potrubia, všetky rozoberateľné spoje a pripojenia plynových spotrebičov. Cieľom je zabezpečiť bezpečnú a bezporuchovú prevádzku všetkých plynových rozvodov a zariadení.

Nie náhodou revízie odberných plynových zariadení vyžadujú aj poisťovne. „Keď v prípade poistnej udalosti nemáte revíznu správu, poisťovňa nemusí prikročiť k poistnému plneniu. Vzniknutú škodu teda neuhradí,“ upozorňuje Vladimír Balaj, energetický audítor spoločnosti Magna energia.

Udržiavať plynové rozvody a zariadenia v dobrom technickom stave prikazuje aj zákon o energetike. Preto sa v rodinných domoch a bytoch odporúča zrealizovať revíziu plynového zariadenia raz ročne. „Revízie plynových zariadení sú samozrejme dôležité z hľadiska bezpečnosti a ochrany života. Preto je dobré ich neodkladať a revízneho technika zavolať včas,“ radí Balaj.

V poriadku by ste mali mať aj komín

Tak ako radiátory, kotly a ďalšie zariadenia slúžiace ako súčasť kompletného vykurovacieho systému, aj komíny potrebujú pravidelnú údržbu. Zodpovedná starostlivosť o ich stav sa vždy považovala za správny krok smerom k bezpečnému fungovaniu domácnosti. Na revíziu komína a jeho čistenie preto netreba zabúdať, na čo pamätá aj príslušná legislatíva.

Ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom do 50 kW, je potrebná revízia raz za štyri mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé alebo kvapalné palivá; raz za šesť mesiacov, ak sú do komína bez vložky pripojené spotrebiče na plynné palivá; alebo raz za 12 mesiacov, ak sú do komína s vložkou pripojené spotrebiče na plynné palivá.

V prípade, že sú na komín pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom nad 50 kW, je revízia potrebná raz za dva mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé alebo kvapalné palivá, respektíve raz za šesť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá.

Firmy si musia správne nastaviť kapacitu

Firmy, ktoré vykurujú elektrinou, by mali porozmýšľať nad optimalizáciou nastavenia rezervovanej kapacity. Vyhnú sa tak pokutám zo strany distribúcie. Ako na to? „Skúste sa dostať k svojim výkonovým maximám z minulého roka. Jednotliví prevádzkovatelia distribučných sietí umožňujú voľbu hodnoty rezervovanej kapacity v časových úsekoch rok, kvartál a mesiac. Odberateľ si teda môže nastaviť inú hodnotu rezervovanej kapacity na daný mesiac, respektíve kvartál,“ vysvetľuje Balaj.

Najmä pri sezónnych odberoch (ako sú plavárne, lyžiarske vleky a pod.) si tak môžete optimálne nastaviť veľkosť rezervovanej kapacity svojho odberu. Treba na to myslieť dopredu, keďže zmenu rezervovanej kapacity nemožno vykonávať ľubovoľne často. Informácie o presných podmienkach poskytuje odberateľom dodávateľ elektriny alebo prevádzkovateľ distribučnej siete.

Pri veľkých odberoch plynu v tarifných triedach S a V, kde je dohodnuté zmluvné množstvo od 60 001 kubických metrov ročne, je potrebné mať správne nastavené tzv. Dmax – Denné distribuované maximum v m3. „Zvyšovať ho môžeme každý mesiac, no znižovať len raz ročne. Za jeden kubický meter Dmax zaplatíte približne 7,998 eura za deň,“ hovorí Balaj.

Podceňovať výšku Dmax sa napriek týmto poplatkom neoplatí. Ak totiž firma danú hodnotu prekročí, musí zaplatiť distribútorovi plynu pokutu. Pri určení výšky Dmax je potrebné brať do úvahy históriu spotreby, prípadné nové odbery, zmenu, úpravu či rekonštrukciu objektov a tepelných zariadení či zariadení, ktoré spotrebovávajú plyn. „Samozrejme treba počítať z rezervou, keďže neviete, aká silná bude nasledujúca zima,“ upozorňuje Balaj.

Keďže ceny energetických komodít na burzách stále stúpajú, je dobré dohodnúť si stabilnú cenu na dlhšie obdobie. „Pri elektrine odporúčame zazmluvniť sa pokojne až do roku 2020. Kým v minulom roku bolo možné nakúpiť elektrickú energiu pre rok 2018 na úrovni 28 eur/MWh, dnes je v ponuke už za 38 eur. To je takmer 30 % nárast cien,“ vysvetľuje Balaj. Pri plyne sú výkyvy cien na burze menšie, no i v jeho prípade odporúča uzavrieť zmluvu s garanciou stabilných cien aspoň roky 2018 a 2019.

Hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi rast ceny elektriny sú cena uhlia a emisné povolenky. Vzhľadom na rôzne okolnosti, ako sú štrajky v uhoľných baniach, rýchly príchod vykurovacieho obdobia, kontrola zariadení na reaktoroch, hurikán na americkom kontinente a pod., je pokles ceny elektriny v nedohľadne. „Zlé správy hovoria skôr o jej náraste smerom hore až k 40 eur/MWh. Otáľať s uzatvorením zmlúv sa preto nemusí vyplatiť,“ dodáva Balaj.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #vykurovanie #vykurovacia sezóna