Bezpečný domov? Základom sú dobré dvere

Máte obavy zo zlodejov, ktorí by sa k vám mohli vlámať? Chceli by ste mať lepší pocit súkromia, aby nebolo počuť von, o čom sa doma rozprávate? Mávate v byte taký prievan, až vám vyhráva meluzína? Ak ste odpovedali kladne, možno je načase dať si namontovať vhodné bezpečnostné dvere.

19.10.2017 06:00
byt, zlodej, lupič, vlámačka, vlámanie sa Foto:
Skúsení zlodeji rozoznajú, aké dvere majú pred sebou.
debata

Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý si dala vypracovať slovenská spoločnosť Sherlock Assa Abloy, má doma bezpečnostné dvere už vyše 47 percent Slovákov. Zrejme aj vďaka tomu počet vlámaní do domácností postupne klesá. Zatiaľ čo v roku 2012 polícia evidovala viac ako 13 500 krádeží vlámaním, v roku 2014 ich bolo asi 9 500, pred dvoma rokmi už iba zhruba 6 800 a vlani 6 260, pričom zlodeji vykradli 1 764 bytov. Investovať do dobrých dvier sa preto vyplatí.

Aj keď stopercentná záruka, že svoj byt ochránite, nie je nikdy. „Treba priznať, že neexistujú neprekonateľné dvere,“ pripúšťa Juraj Hroš, bezpečnostný analytik a retail director spoločnosti Sherlock. Ak zlodejov nikto neruší, majú dosť času a dobré vybavenie, dokážu si poradiť aj s väčšími prekážkami. Lenže nie sú dvere ako dvere. Do niektorých stačí kopnúť, aby povolili, kým iné treba dlhší čas páčiť a nestačí na ne výbava, ktorú by si vlamači len tak skryli do vrecka.

Skúsení zlodeji rozoznajú, aké dvere majú pred sebou. Vedia, ktorým sa radšej vyhnúť, aby neohrozili sami seba. Keby sa totiž snažili otvoriť tie kvalitné, trvalo by im to dlho a narobili by priveľa hluku. Na to, aby dvere boli naozaj bezpečnostné, však nestačí, ak to o nich vyhlási predajca. Musia splniť európske normy. Veľa ľudí si napríklad dvere vyberá len podľa toho, koľko majú istiacich bodov. Iba to však nezaručí, že ich nikto nevylomí.

„Bezpečnostné dvere sa testujú v akreditovaných skúšobniach, a to tak, že sa ich tam pokúšajú rôznymi spôsobmi prekonať. Podľa spôsobu napadnutia a času potrebného na prekonanie dverí sa potom zaraďujú do bezpečnostných tried,“ vysvetľuje Hroš. Dvere, ktoré v skúške obstáli, dostanú certifikát. Práve ten si treba všímať pri kúpe.

Čím je číslo vyššie, tým vyššia je aj bezpečnosť dverí. Prvá trieda sa hodí asi len na pivnicu, kde sa neskladuje nič hodnotnejšie, druhá poskytuje základnú ochranu a odolnosť proti statickému a dynamickému zaťaženiu.

Pre bežnú rodinu, ktorá si chce chrániť majetok, súkromie a bezpečie, sú podľa odborníkov najvhodnejšie bezpečnostné dvere tretej triedy. Sú odolné proti obvyklej kriminálnej činnosti, teda napadnutiu skrutkovačom, drevenými a plastovými klinmi, kliešťami, hasákom, páčidlom i ručnou mechanickou vŕtačkou. Štvrtá bezpečnostná trieda je najvyššia.

Kvalitné dvere sa testujú aj z pohľadu životnosti, a keď je na certifikáte uvedených 30 rokov, tak budú slúžiť minimálne jednej generácii. „Bezpečnostné dvere by však mali chrániť aj pred hlukom či ohňom. To všetko si treba overiť na certifikáte. Dvere s protihlukovým uzáverom poskytujú súkromie zvnútra a pokoj zvonka. Lepšie utesnenie navyše bráni únikom tepla či prefukovaniu popod dvere, čo tiež zvyšuje komfort bývania a v neposlednom rade šetrí peniaze,“ objasňuje odborník.

Na bezpečnostných dverách nie sú dôležité iba... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
bezpečnostné dvere Na bezpečnostných dverách nie sú dôležité iba istiace body, skôr to, či majú certifikát.

Životnosť sa zvykne uvádzať v tzv. cykloch. Kvalitné dvere ich napríklad majú až 200-tisíc, čo znamená, že ich možno toľkokrát otvoriť a zatvoriť. To by bežnej rodine malo vystačiť aspoň na 20 až 25 rokov. Protipožiarna ochrana, tzv. odolnosť proti prehoreniu, býva zase pri dobrých dverách minimálne 30 minút, lepšie vydržia aj 45 až 60. Čo sa týka protihlukovej ochrany, tá sa zvyčajne pohybuje na úrovní 35 až 40 decibelov. Hlučnosť v tomto rozmedzí by teda dvere nemali prepustiť von ani dnu.

To všetko sú veci, ktoré by mal zákazník zvážiť pri výbere vhodných dverí. Dôležitá je však aj ich vnútorná konštrukcia. „Musia v nich byť priečne a pozdĺžne výstuhy, pevný oceľový rám, zvuková a tepelná izolácia a kvôli legislatíve a poisteniu aj protipožiarne prvky,“ zdôrazňuje Hroš.

V minulosti sa za významný prvok ochrany dverí považoval aj vysúvací istiaci bod do podlahy, no dnes už záujem oň výrazne klesol, pretože si ľudia kvôli tomu nechcú dať pri montáži poškodiť dlažbu. Otvor v podlahe sa navyše môže zanášať špinou, čo po čase sťaží zatváranie bezpečnostných dvi­er.

Na druhej strane je však chyba, ak si zákazníci nechcú dať spolu s dverami vymeniť aj zárubňu. „Stará zárubňa nemusí doliehať. Môžu tam vzniknúť medzery a nerovnosti alebo nesedia pánty, dochádza k úniku tepla a hlučnosti. Bezpečnostné dvere plnia svoju úlohu až vtedy, keď sa osadia do novej zárubne,“ varuje expert. Zároveň dodáva, že aby dvere skutočne chránili, nestačí ich len zabuchnúť. Treba ich aj zamknúť, aby istiace body zapadli na svoje miesto.

O bezpečnosti dverí rozhoduje aj množstvo ďalších „maličkostí“. Napríklad, čím je vyplnená zárubňa. Či ju vie dodávateľ dvier zložiť aj z dvoch kusov, lebo najmä v tehlových domoch nebývajú steny ideálne rovné a rovnako hrubé. Čo potom? Zárubňa sa ohnúť nedá. Hroš preto odporúča, aby si ľudia v takých prípadoch nechali vchod do domácnosti najprv prehliadnuť servisnými technikmi, ktorí všetko zmerajú a v prípade problému navrhnú riešenie.

A keďže také dvere nie sú lacné, nie je na škodu vybrať si ich u predajcu, ktorý ponúka aj časovo neobmedzený a bezplatný servis. Keď vie, že predáva kvalitný produkt, nemá problém poskytovať i takú službu. To je výhoda aj pre prípad, že sa vymknete a neviete sa dostať dovnútra alebo stratíte či poškodíte patentný kľúč, ktorý je drahý a jeho kópiu si nemožno dať spraviť v kľúčovej službe. Za takých okolností sú najlepšou pomocou práve servisní pracovníci predajcu.

Na čo dávať pozor pri výbere bezpečnostných dvier

  • bezpečnostné body
  • dizajn
  • certifikácia
  • bezpečnostná trieda
  • správne značenie
  • konštrukcia a funkčné parametre
  • kompletnosť dverného setu (nainštalovanie dverí spolu so zárubňou)
  • servis a služby
ZDROJ: SHERLOCK ASSA ABLOY

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #vlámanie #dvere