Inteligentnú domácnosť možno budovať ako stavebnicu

Urobiť z bežnej domácnosti inteligentnú nie je nič komplikované. V predaji je množstvo zariadení, ktoré premenia váš byt či dom na "smart príbytok". Ich cieľom je spríjemniť vám bývanie, ušetriť energie a ochrániť pred pohromami.

12.12.2017 06:00
inteligentná domácnosť, mobil, smart Foto:
Existuje celá armáda sofistikovaných zariadení, ktoré z vášho obyčajného príbytku urobia inteligentný.
debata (3)

Inteligentná domácnosť umožňuje napríklad otvárať vstupné dvere cez čip alebo na diaľku po kontrole kamerou, upravovať vyhrievanie domu a nastavenie okenných žalúzií podľa intenzity slnečného svitu, aktivovať osvetlenie v nočných hodinách v závislosti od prítomnosti osôb v izbe, po zobudení automaticky zapnúť kávovar, uzavrieť prívod vody do práčky v prípade poruchy alebo po zapnutí televízora upraviť svetelnú scénu v miestnosti. Scenárov nastavenia „smart príbytku“ je veľké množstvo.

Dnes už existuje celá armáda sofistikovaných zariadení, ktoré z vášho obyčajného príbytku urobia inteligentný. Je len na vás, pre ktoré sa rozhodnete. V zásade existujú dve možnosti – buď siahnete po hotovom riešení, ktoré vám niekto namontuje a sfunkční, alebo si inteligentný systém pre domácnosť zostavíte sami podľa vlastných preferencií. Obe riešenia majú svoje plusy aj mínusy. Dobré je, že inteligentnú domácnosť si nemusíte vybudovať naraz, ale postupne môžete pridávať jednotlivé časti.

Na začiatku každého riešenia inteligentnej domácnosti sú snímače, ktoré treba prepojiť buď kabelážou, alebo bezdrôtovo s centrálnou riadiacou jednotkou. Tá spravidla funguje na modulárnom princípe, takže počty vstupov (snímače, detektory, kamery) a výstupov (osvetlenie, rolety) možno v prípade potreby rozširovať. Na konci sú potom ovládače (displej, mobilný telefón) a tzv. aktory, ako sú alarmy, termostatické hlavice na radiátoroch a podobne. Inými slovami, inteligentnú domácnosť môžete rozvíjať ako stavebnicu dopĺňaním ďalších zariadení.

Začať môžete napríklad ochranou domácnosti pred zlodejmi. Poslúžiť vám na to môžu IP kamery, ale aj pohybové senzory. „Napríklad detektor pohybu začlenený do inteligentného riešenia KNX nielenže môže spustiť alarm, ale aj na diaľku prostredníctvom SMS či aplikácie v mobilnom telefóne upozorniť na narušenie bytu. Ten istý detektor pohybu môžete efektívne využiť i na ďalšie činnosti, napríklad na automatické zapínanie osvetlenia pri vstupe do miestnosti, respektíve vypínanie osvetlenia, keď sa v miestnosti nik nenachádza,“ hovorí Jaroslav Uhlík, generálny riaditeľ spoločnosti Schneider Electric.

Detektory pohybu sú mimoriadne citlivé prístroje, ktoré využívajú infračervené žiarenie, ultrazvuk alebo vysokofrekvenčnú technológiu, prípadne ich kombinácie. Napríklad ultrazvukové senzory rozpoznávajú prítomnosť osôb v miestnosti analyzovaním posunu zvukovej frekvencie, ktorú spôsobujú aj drobné pohyby, ako je ťukanie do klávesnice či listovanie v knihe. Infračervená optická technológia zase zaznamenáva teplo vyžarované ľuďmi. Kombinované, duálne senzory pritom dokážu pokryť okolie až do niekoľkých desiatok metrov, dokonca i za priečkami či múrmi.

Pri vytváraní inteligentnej domácnosti môžete tiež pokračovať napríklad inštaláciou dymových snímačov, ktoré vás včas upozornia na požiar, a to aj v noci, keď hrozí nebezpečenstvo udusenia v spánku. Už trojnásobné vdýchnutie dymu môže byť smrteľné.

Väčšina dymových snímačov funguje tak, že reagujú na zmenu šírenia svetla vo vzduchu. „V prípade, že sa v miestnosti objaví dym, zaznamenajú jeho mikroskopické častice a spustia hlasný alarm, ktorý obyvateľov bytu vytrhne aj z hlbokého spánku. V prípade, že nie sú doma, zalarmuje susedov,“ opisuje Uhlík.

Inteligentný systém môžete naučiť ovládať aj infraštruktúru domu, napríklad centrálne vypínať elektrické spotrebiče alebo zastaviť prívod vody, čo môže byť užitočné napríklad vtedy, ak počas vašej neprítomnosti praskne hadica od umývačky riadu alebo zabudnete pred odchodom vypnúť žehličku.

Celý priestor bytu, domu alebo chaty môžete na diaľku kontrolovať a ovládať pomocou aplikácie v mobilnom telefóne alebo tablete. Výhodou je, že mnohé riadiace jednotky, ktoré plnia funkciu akéhosi operačného systému inteligentnej domácnosti, už vedia pracovať so zariadeniami rôznych značiek. Nie ste tak odkázaní len na produkty jedného výrobcu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #inteligentná domácnosť #dobré bývanie