Masívny nábytok z dreva poslúži celým generáciám

Veľké ťažké skrine, stoly, kredence, postele, komody či perináky. Kedysi patrili k bežnej výbave domácností, kým ich nenahradil nábytok, ktorý sa dal jednoducho zložiť z ľahkých rozoberateľných častí. Zdalo sa, že masívnemu nábytku odzvonilo, ale nie je to tak. Aké sú vlastne najnovšie módne trendy?

16.03.2018 06:00
bývanie, dom pre bábiky, dievča, Foto:
V dizajne či v architektúre nastáva pomalý úpadok modernizmu a avantgardných smerov.
debata

Tak ako všetko v oblasti dizajnu, aj zariaďovanie interiéru a nábytok podliehajú dobe. Nikdy nemáte istotu, že vaša nová obývačka, zariadená podľa poslednej módy, nebude už o pár rokov pôsobiť zastarane. Trendy v nábytkárstve však odzrkadľujú aj vkus a možnosti spotrebiteľov.

„Odhadujem, že až 90 percent nábytku je z plošných materiálov, ako sú drevotriesky, lamináty či lisované a lepené dosky, prípadne imitácie prírodných materiálov,“ vysvetlil Slavomír Alžbetkin, výkonný riaditeľ výrobného družstva Javorina. „Zopár slovenských firiem síce vyrába i poctivý nábytok a niektorí dokonca aj s pôvodným, originálnym dizajnom, no ak sa to spojí s kvalitným materiálom, premietne sa to, žiaľ, aj do výslednej ceny produktu, čo je často neprekonateľnou prekážkou,“ dodal.

Podľa Alžbetkina možno povedať, že v dizajne či architektúre nastáva pomalý úpadok modernizmu a avantgardných smerov. Ľudia sa postupne vracajú k tradičnejším, ale nadčasovým výrobkom, pričom čoraz väčšiu úlohu zohráva i proces výroby a použité materiály.

Z materiálov postupne vychádza z módy meď a nahrádza ju mosadz. Platí to napríklad pri stoličkách alebo dizajnových stolíkoch. Medené prvky v kúpeľni však naďalej ostávajú silným trendom. Ďalším materiálom opúšťajúcim výslnie módy je mramor. Mramorové kuchynské dosky zažili svoje obdobie slávy, no teraz už ustupujú do úzadia. Napriek tomu sa netreba báť drobných dizajnových dekorácií s prvkami mramoru. Tie môžu, naopak, celkom vkusne dotvoriť celkový vzhľad interiéru.

Do módy sa zasa vracajú tkané textílie, ktoré predstavujú akýsi pomyselný návrat ku koreňom. Zvlášť na Slovensku má tkáčstvo bohatú tradíciu, na ktorú úspešne nadväzujú mladí dizajnéri a umelci. Pri sedačkách a kreslách je obrovským hitom zamat. Asi najväčší priestor však dostáva drevo a nábytok z masívneho dreva. Nastupujúcim trendom je dokonca zvýrazňovanie textúry dreva, čím vyniká krása a prirodzenosť tohto jedinečného materiálu.

Okrem masívneho nábytku sa do módy vracajú i... Foto: SHUTTERSTOCK
bývanie, nábytok, kancelária Okrem masívneho nábytku sa do módy vracajú i tkané textílie predstavujúce akýsi pomyselný návrat ku koreňom.

Masívny nábytok však nie je len vyslovene módna záležitosť. Vzhľadom na cenu a jeho životnosť sa predpokladá, že bude slúžiť aj viacero generácií. Práve trvácnosť je preto jednou z jeho najväčších výhod. Prirodzene, o drevo sa treba starať a v prípade potreby nábytok aj ošetrovať pomocou špeciálnych olejčekov. Odmenou za to však budú krásne a jedinečné kusy nábytku, ktoré budú vynikať svojou estetikou.

Drevený nábytok z masívu nie je pritom výstrelkom posledných rokov. Stolárske remeslo sa vyvíjalo a zdokonaľovalo po stáročia, pričom si dokázalo uchovať svoju ekologickosť. Kvalitní výrobcovia masívneho nábytku ani dnes nepoužívajú formaldehyd, lepidlá či inú „chémiu“. Pracujú so stromom bez cudzích látok tak, ako ho stvorila príroda. Niektorí výrobcovia dokonca uvádzajú aj pôvod dreva, aby tým prejavili svoju spoločenskú zodpovednosť.

Kvalita dreveného nábytku závisí predovšetkým od stolárskeho majstra, ktorý môže – ak je skúsený – každému jednému kusu vdýchnuť jedinečnosť a vlastnú identitu. Nevýhody sa preto hľadajú ťažšie a viažu sa skôr k náročnosti výrobného procesu ako k užívaniu samotného nábytku.

Na prvý pohľad sa môže zdať problematická prílišná hmotnosť nábytku, no len čo výrobok postavíte na svoje miesto, na jeho váhe prakticky prestáva záležať. To sa však nedá povedať o pevnosti, ktorá s hmotnosťou väčšinou súvisí. Odradiť tak môže azda jedine vysoká cena masívneho nábytku, ktorá zohľadňuje náročnosť získania kvalitného materiálu a jeho následného spracovania. Vzhľadom na trvácnosť výrobkov možno však kúpu masívneho nábytku považovať skôr za investíciu.

Jeho výroba si vyžaduje predovšetkým remeselnú zručnosť, ale aj kvalitné vybavenie dielne.

Súčasné trendy totiž preferujú oblé hrany a oblejšie tvary. Tie sa pri masívnom dreve dosahujú pomerne ťažko a vyžaduje si to potrebnú technológiu.

Samotný proces výroby sa však začína už výberom dreva a jeho prípravou na ďalšie spracovanie. Je dôležité, aby drevo malo správnu farebnosť, jednotnosť štruktúry a minimálny rozsah chýb či prirodzených nedostatkov. Guľatina sa musí narezať tak, aby z kmeňa vyšli hodnotné prierezy požadovanej kvality. Veľký dôraz sa kladie na smerovanie vlákien. To, ako je drevo napílené, má totiž v konečnom dôsledku kľúčový vplyv na konečný vzhľad a estetické ladenie výrobku.

Kvalita dreveného nábytku závisí predovšetkým... Foto: IKEA
variabilný nábytok - keď nábytok funguje vo viacerých kontextoch Kvalita dreveného nábytku závisí predovšetkým od stolárskeho majstra, ktorý môže každému kusu vdýchnuť jedinečnosť a vlastnú identitu.

Pred samotnou stolárskou prácou je potrebné drevo pripraviť. Ako každý prírodný materiál, aj drevo stále pracuje, a preto ho treba dôkladne vysušiť. Ide o zložitý a časovo náročný proces, keď príprava a sušenie hrubších prierezov dubového dreva obyčajne trvajú 10 až 12 mesiacov.

Nasleduje hobľovanie, kde treba správne určiť jednotlivé prierezy, ich hrúbku a šírku. Takto upravené panely sa následne lepia, čím vznikajú plochy, ktoré budú neskôr tvoriť tvar nábytku. Je nesmierne náročné nájsť a kombinovať drevené prierezy tak, aby ladili a zároveň vytvárali stabilný kus nábytku.

Vybrané plochy a komponenty sa následne brúsia, formátujú a tvarujú do polotovarov, ktoré sa potom podľa potreby ručne spájajú, čapujú, lepia, drážkujú či frézujú. Ide o manuálne a pomerne náročné činnosti vyžadujúce patričné vzdelanie a prax. Remeselník musí mať cit pre materiál, poznať a hlavne vedieť využiť všetky vlastnosti dreva. V tejto fáze je dôležité upozorniť, že týmto procesom musí prejsť každý kus budúceho nábytku, pričom je kľúčová ustavičná kontrola kvality. Po každom opracovaní, brúsení alebo vŕtaní sa totiž v dreve môžu vyskytnúť vrodené chyby či hrče.

V konečnom štádiu ručných úprav sa spracované drevo ošetruje a natiera ochrannými olejmi, ktoré mu zachovávajú jeho vlastnosti a krásu. Proces ručného vmasírovania oleja do pórov dubového dreva jeho štruktúry oživuje a zanecháva otvorené póry. Drevo tak môže naďalej dýchať a prispôsobovať sa okolitému prostrediu.

„Odborná montáž a kompletizácia nábytku z masívu musí primárne prihliadať na vlastnosti dreva, jeho neustále formovanie či zmeny tvaru a objemu,“ pripomenul Alžbetkin. „Preto sú konštrukcia, materiály a spôsoby, akými sa masív spája, tým najväčším know-how skutočných majstrov,“ zdôraznil.

Na konci procesu je už len dôsledná kontrola a balenie jedinečného nábytku tak, aby sa k majiteľovi dostal nepoškodený a v plnej kráse. Kvalitní výrobcovia masívneho nábytku ponúkajú i montáž priamo na mieste. Samozrejmosťou by mal byť tiež servis a odborné poradenstvo týkajúce sa starostlivosti o tento produkt, ktorý sa väčšinou kupuje na celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #interiér #nábytok #dobré bývanie