Máte solárne panely? Prebytky energie môžete uložiť do virtuálnej batérie

Na slovenský trh s elektrinou prichádza virtuálna batéria na uskladňovanie energie. Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) ponúkne slovenským domácnostiam, ktoré v projekte Zelená domácnostiam II využijú štátnu podporu na fotovoltické panely, virtuálnu batériu na uskladnenie prebytočnej elektriny.

05.02.2019 16:27
debata (8)

Pôjde o elektrinu, ktorú v danom čase nedokázali využiť pre svoje vlastné potreby. „Túto elektrinu domácnosti vrátime v čase, keď ju bude potrebovať, napríklad večer po príchode z práce,“ uviedol na stretnutí s novinármi člen predstavenstva ZSE Juraj Krajcár.

Hneď ako je zákazníkova spotreba elektriny väčšia, než je aktuálna výroba vo foltovoltických paneloch, využije najprv energiu z virtuálnej batérie a až potom z distribučnej sústavy. Pri dodávke elektriny z virtuálnej batérie tak podľa Krajcára platí zákazník len náklady prevádzkovateľa distribučnej sústavy za distribúciu elektrickej energie z batérie do domácnosti. „Ušetrí tak náklady za dodávku elektriny,“ spresnil Krajcár. Službu Virtuálna batéria bude ZSE svojim zákazníkom poskytovať za dve eurá mesačne.

„Rozširovanie obnoviteľných zdrojov energie a decentralizácia jej výroby robí zo zákazníka partnera energetických spoločností, ktorý je v čoraz väčšej miere energeticky nezávislý a sebestačný. Tento vývoj je v súlade so smerovaním európskej energetiky. Som presvedčený, že toto je cesta, ktorou sa bude uberať energetika aj u nás, preto sme sa rozhodli poskytnúť tieto riešenia aj našim zákazníkom, v prípade virtuálnej batérie ako prvá firma na slovenskom trhu. Naším produktom zákazníkovi znižujeme návratnosť finančne náročnej investície do fotovoltického riešenia,“ konštatoval Krajcár.

Pološtátny podnik ZSE je oprávnený zhotoviteľ v rámci projektu Zelená domácnostiam. Doteraz západoslovenskí energetici nainštalovali viac ako 200 fotovoltických zariadení a takmer 500 zariadení so solárnymi kolektormi pre ohrev vody. Vďaka fotovoltickým zariadeniam môže zákazník pri správne dimenzovanom riešení v závislosti od jeho ročnej spotreby ušetriť 30 až 60 % nákladov na elektrinu, pri solárnych kolektoroch je ročná úspora na ohreve vody do 70 %. „Vzhľadom k tomu, že záujem zo strany zákazníkov je veľký, budeme pokračovať aj v tomto roku súčasne s národným projektom Zelená domácnostiam II, ktorého spustenie sa očakáva v prvom štvrťroku 2019,“ uzavrel Krajcár.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #fotovoltika #zelená energia #Zelená domácnostiam #fotovoltické panely