Lacné a útulné bývanie? Mobilné domy

Nie je to karavan ani klasický dom, ale niečo medzi tým. V posledných rokoch už aj na Slovensku pribúdajú tzv. mobilné domy, ktoré sa dosiaľ tešili obľube najmä v niektorých zahraničných krajinách. Dajú sa využiť ako príbytok do záhrady, no aj na celoročné bývanie. A v prípade potreby ich možno premiestniť.

04.04.2019 06:00
debata
Mobilný dom vyrobený na Slovensku je... Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Mobilný dom vyrobený na Slovensku je prispôsobený našim klimatickým podmienkam.

Aj keď u nás ešte nie sú veľmi známe, na Západe ich využívajú už niekoľko desaťročí. Napríklad v USA žije v mobilných domoch podľa odhadov až 20 miliónov ľudí a ďalším miliónom slúžia na rekreačné bývanie. Z európskych štátov je ich asi najviac vo Veľkej Británii, ale obľúbené sú aj v Holandsku či vo Francúzsku.

Čím sa vlastne odlišujú od klasických domov alebo karavanov? „Sú to obytné vozidlá na voľný čas. Nie sú stavbami a na rozdiel od bežných karavanov nie sú určené do cestnej premávky. Naše mobilné domy Super Arktik sú prispôsobené našim klimatickým podmienkam a vzhľadom na kvalitné zateplenie sa môžu používať celoročne,“ vysvetlil Radovan Ferenčík zo spoločnosti Fischer & Partners v Ružomberku, ktorá je najväčším výrobcom a predajcom mobilných domov na Slovensku.

Keďže tieto príbytky nie sú pevne spojené so zemou, ich majiteľ má stále možnosť premiestniť ich inam. „To je základný rozdiel oproti klasickým domom, ktoré nemožno presúvať. Oproti karavanom sú rozhodne priestorovo väčšie a dajú sa používať na celoročné bývanie,“ doplnil David Števček z firmy Mobilné domy Senec.

Mobilný dom sa nestavia, ale vyrába. Keď si ho... Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Mobilný dom sa nestavia, ale vyrába. Keď si ho zákazník objedná, privezú mu ho priamo na pozemok.

Pokiaľ ide o výbavu, sú útulné a zariadené nábytkom zhotoveným na mieru. Majú aj podobne členené priestory ako bežný dom či byt – jednu alebo viac izieb, kuchyňu, kúpeľňu a WC. Na ich výrobu sa používajú materiály ako oceľ, drevo či plast.

„Mobilné domy sa nestavajú, pretože nejde o stavbu, ale vyrábajú sa v kontrolovanom prostredí vo výrobnej hale, takže ich môžeme vyrábať celoročne. Ich kostru tvorí robustný drevený rám, podvozok je z ocele,“ opísal Ferenčík. Firma Fischer & Partners teraz už nedováža nijaké mobilné domy zo zahraničia, predáva len produkty vlastnej výroby.

Na rozdiel od dovážaných, prevažne britských mobilných domov, majú tie ich masívnejšiu konštrukciu. Zatiaľ čo britské mali zvyčajne len tri centimetre hrubé vonkajšie steny, tie slovenské značky Super Arktik majú hrúbku steny až 15 centimetrov.

Životnosť mobilných domov závisí hlavne od toho, ako sa o ne majitelia starajú. Ak si kúpia zateplený dom alebo si ho sami dajú zatepliť, zvyšujú jeho tepelnoizolačné vlastnosti a tým aj odolnosť.

Interiér mobilného domu ponúka komfort a pohodlie. Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Interiér mobilného domu ponúka komfort a pohodlie.

Mohutná drevená konštrukcia mobilných domov z Ružomberka je zase vyrobená zo sušeného hobľovaného dreva a napustená prostriedkom proti hnilobe a plesni. Izolácia je z čierneho karbónového polystyrénu s hrúbkou 10 centimetrov, čo je napríklad rovnaká izolácia ako 65 centimetrov sušeného smrekového dreva. Podľa Ferenčíka je preto životnosť týchto mobilných domov minimálne 50 rokov.

Zásobovanie energiami sa líši podľa zvoleného typu. „Pripojenie na vodu, elektrinu, plynovú fľašu (bombu) je na každom domčeku. Záleží na klientovi, aký spôsob vykurovania si zvolí,“ uviedol Števček. Niektorí výrobcovia dávajú zase prednosť elektrine.

„Všetky mobilné domy, ktoré vyrábame, sú elektrické s elektrickými spotrebičmi a kúrením. Elektrina sa pripája jednoducho, zásuvkou na 400 voltov. Voda sa pripája na jednom mieste,“ priblížil Ferenčík. Ako dodal, odpad vyúsťuje pod mobilný dom, kde sa pripája buď na žumpu, alebo na verejnú kanalizáciu, prípadne na malú čističku.

Výhodou mobilných domov sú pomerne nízke prevádzkové náklady. Spravidla sa používajú na rekreačné bývanie, kde je spotreba energií nízka, ale v prípade, že ich niekto obýva po celý rok, celkové náklady môžu podľa Ferenčíka dosahovať zhruba 50 eur za mesiac.

Spálňa v mobilnom dome. Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Spálňa v mobilnom dome.

Aj obstarávacia cena mobilného domu je v porovnaní s klasickým domom pomerne nízka. Závisí od rozmerov, výbavy, použitých materiálov a pri individuálne vyrobených domoch aj od počtu neštandardných riešení. Pri slovenskom výrobcovi značky Super Arktik sa pohybuje od 15 990 eur za mobilný dom s rozmermi 3,8 × 6 metrov až po 27-tisíc eur za štandardne vybavený najväčší mobilný dom s veľkosťou 3,8 × 11,7 metra s dreveným obkladom exteriéru.

„Cena našich mobilných domov sa začína od 9 000 eur pri starších kusoch, pri nových nami vyrábaných je to od 29-tisíc eur,“ informoval Števček. Problém je, že zaplatiť treba v hotovosti alebo to riešiť úverom. Na takýto typ domu si totiž záujemcovia o kúpu nemôžu zobrať hypotéku, lebo z právneho hľadiska nejde o stavbu, a teda ani o nehnuteľnosť. Niekedy je však možnosť platiť prostredníctvom lízingu.

A ako postupovať, keby ste si chceli zaobstarať mobilný dom? Predovšetkým preň treba mať vhodný pozemok – buď ho vlastniť, alebo si ho aspoň prenajať. „Pokiaľ nepotrebujete mať v tom dome trvalé bydlisko, nevzniká povinnosť ohlásenia ani nepotrebujete stavebné povolenie. Ak pozemok nemá prípojky na inžinierske siete, treba si ich zabezpečiť,“ odporučil Ferenčík.

Pôdorys mobilného domu. Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Pôdorys mobilného domu.

Ako pripomenul, aj samotné prípojky sa považujú za drobné stavby, ale nemajú vplyv na posudzovanie mobilného domu, pretože ten sa i po pripojení na siete stále pokladá za vozidlo. „V prípade, že zákazník chce mať v mobilnom dome bydlisko, teda chce mať na ňom aj číslo domu, vieme mu poskytnúť doklady potrebné na stavebné povolenie,“ poznamenal Ferenčík.

Na Západe to majitelia takýchto príbytkov majú ľahšie v tom, že tam existuje sieť tzv. mobil parkov, kde je pripravená aj infraštruktúra. Zákazník si tam len na určitý čas prenajme pozemok a v blízkosti obyčajne môže využívať i kúpaliská, reštaurácie a podobne. U nás však zatiaľ nič podobné nie je.

Števček upozornil aj na možné problémy s presunom mobilného domu. „Na rozdiel od karavanu nemá evidenčné číslo vozidla, čo znamená, že sa nemôže voľne pohybovať po komunikácii. Na druhej strane je podstatne väčší a ťažší, čiže má aj zníženú možnosť manipulácie,“ objasnil. Ľuďom, ktorí si chcú mobilný dom umiestniť na vybranom pozemku, zároveň poradil, aby sa na obecnom úrade vopred informovali, ako majú postupovať.

Chýbať nemôže ani kúpeľňa. Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Chýbať nemôže ani kúpeľňa.

Pokiaľ ide o moderné trendy v stavebníctve, Slováci často bývajú konzervatívni a k novotám sa stavajú s predsudkami. Je otázne, aký postoj zaujmú k mobilným domom. Podľa Števčeka záujem o ne stále stúpa, lebo pre mnohých ľudí predstavujú ekonomicky výhodné a rýchle riešenie vlastného bývania. „Ročne predáme niekoľko desiatok týchto domov,“ potvrdil.

Rovnako optimisticky sa vyjadril aj Ferenčík. „Boli by ste možno prekvapení, ale naša spoločnosť vyrába mesačne 10 až 12 mobilných domov na zákazku. Ročne je to asi 140 mobilných domov. A aj keď výroba mobilného domu trvá len približne dva týždne, dodacia lehota je pre množstvo zákaziek zhruba sedem až deväť mesiacov,“ zhrnul.

Mobilný dom sa hodí ako rekreačné bývanie, no... Foto: FISCHER & PARTNERS
Mobilný dom Mobilný dom sa hodí ako rekreačné bývanie, no aj ako trvalé.

Koľko ľudí na Slovensku si už taký dom zaobstaralo, sa nedá určiť. Žiadne štatistiky, ktoré by to sledovali, nejestvujú. Dodávateľov je viac, mobilné domy si možno objednať i z cudziny. Neraz navyše nie je potrebná ani ohlasovacia povinnosť. „My sme predali už asi 400 mobilných domov a momentálne ich vyrábame 140 ročne,“ uzavrel Ferenčík.

Mobilný dom - Super Arktik
Mobilný dom
+12Mobilný dom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stavebný magazín #mobilný dom