O podlahu sa treba správne starať

Denne po nej chodíme v papučiach či v topánkach, hráme sa na nej s deťmi alebo s našimi domácimi zvieratami. Raz týždenne ju možno umyjeme alebo povysávame. Naozaj to však stačí? Aké prostriedky používať, aby nám podlaha v domácnosti vydržala čo najdlhšie krásna a bez poškodenia? A čomu sa pri jej ošetrovaní vyhýbať?

10.04.2019 06:00
podlaha, upratovanie, upratovačka Foto:
O podlahu sa, prirodzene, treba primerane starať, no niektorým poškodeniam, napríklad následkom pádu ťažkého predmetu, nemožno celkom zabrániť.
debata

Navonok sa starostlivosť o podlahu môže zdať veľmi jednoduchá. Chytíme mop alebo vysávač a ide sa na vec. V skutočnosti to však nemusí stačiť. Ošetrovanie podlahy závisí od konkrétneho materiálu, z ktorého ju vyrobili. Čistiace prostriedky, ktoré používame napríklad na betónovú podlahu, nemôžeme použiť aj na drevo, pretože by nemuseli stačiť. Alebo, naopak, chemikálie obsiahnuté v prostriedku by mohli povrchovú úpravu drevenej podlahy poškodiť.

Podľa materiálu delíme podlahy na drevené, laminátové, korkové, bambusové, vinylové, podlahy z linolea, z PVC, kamenné a betónové. Dôležitým faktorom pri údržbe je aj to, či ide o vonkajšie alebo vnútorné podlahy. Neexistuje pritom žiadny presný návod, ako často by sa mala podlaha čistiť. Závisí to od frekvencie a znečistenia, keď je potrebné nečistoty odstrániť, aby nedošlo k poškodeniu povrchovej úpravy. A ako sa o ňu starať? Dodržaním týchto odporúčaní predĺžite jej životnosť a pekný vzhľad.

Drevené podlahy

Nohy stoličiek a stolov by ste mali zabezpečiť plstenými podložkami, aby podlahu nepoškriabali. Zabráňte tiež priamemu kontaktu podlahy s kovom, ktorý môže vyvolať chemické reakcie, vznik škvŕn či zafarbenie dreva. Všetky nečistoty na podlahe pôsobia ako brúsny papier, preto je dôležité pri vstupoch do domu či bytu umiestniť čistiace zóny na obuv. Pôsobenie vlhkosti a stojatej vody v podobe mokrých topánok či dáždnika je neprípustné.

Zabráňte podobným situáciám, lebo môžu spôsobiť vydúvanie podlahy alebo farebné fľaky. Na čistenie a údržbu drevených podláh používajte vlhkú, dobre vyžmýkanú handru. Vždy majte pripravené dve vedrá – jedno na čistiace prostriedky a druhé na čistú vodu, ktorú vymeňte zakaždým, keď sa zašpiní.

Na čistenie nepoužívajte mydlo ani saponát. Zadovážte si výrobky špeciálne určené na drevenú podlahu, nikdy ju nečistite iba čistou vodou a handrou z mikrovlákna. Priebežné alebo údržbové čistenie je potrebné uskutočniť vždy, keď sa podlaha znečistí. Hrubá špina sa odstráni mopom, plstenou metlou alebo vysávačom.

Betónové podlahy

O mikrocementovú betónovú podlahu sa netreba nejako špeciálne starať. Vďaka jej štruktúre a sivej farbe nie sú bežné nečistoty a prach veľmi viditeľné, čo udržiava vzhľadovo čistú domácnosť aj v prípade, ak sa vám nechcelo upratovať. Keďže podlaha je povrchovo špeciálne upravená, možno použiť bežne dostupné prípravky na podlahy. Podľa potreby ju následne stačí pretrieť mopom.

„Na rozdiel od drevenej, bambusovej či inej podlahy, pri ktorých je pravdepodobné, že sa pri páde ťažkého predmetu poškodia, je betónová podlaha vysokoodolná, pretože mikrocementová stierka sa nanáša v siedmich vrstvách,“ pripomína Miki Kasza zo spoločnosti Renit beton.

Táto podlaha má výhodu, že ju v prípade poškodenia netreba celú vymeniť. „Dá sa lokálne opraviť. To miesto, samozrejme, už nebude jednoliate, ako keď sa ťahá naraz celá plocha podlahy, ale svojou štruktúrou zapadne do celkového vzhľadu,“ vysvetľuje odborník. Betón má unikátne vlastnosti, je charakteristický aj tým, že má vysokú odolnosť voči mrazu, vode a vlhkosti. Je tiež ohňovzdorný a veľmi pevný. Aktuálne patrí k horúcim trendom interiérového vybavenia.

Pozor na vytopenie

O podlahu sa, prirodzene, treba primerane starať, no niektorým poškodeniam, napríklad následkom pádu ťažkého predmetu, nemožno celkom zabrániť.

„Poistnú ochranu pre prípad poškodenia podlahy zabezpečí poistenie nehnuteľnosti. Poistná ochrana platí pre všetky typy podláh bez rozdielu, či ide o keramickú dlažbu, drevené parkety alebo laminátové podlahy. Medzi najčastejšie poistné hlásenia poškodenej podlahy, s ktorými sa na nás klienti obracajú, patria jednoznačne škody súvisiace s vodou – vytopenie práčky či vane, záplavy alebo atmosférické zrážky,“ približuje Kasza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #podlaha #interiér #Stavebný magazín