V zime teplo, v lete zima. Radiátory v bytoch by mohli vyrábať chlad

Centrálne zdroje tepla (CZT) majú dostatočné kapacity aj na výrobu chladu z tepla. Uviedol to pre TASR Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT).

14.07.2019 12:55
debata (18)

„Zamýšľame sa nad tým, ako efektívne v budúcnosti využiť centrálny systém zásobovania teplom na výrobu chladu. Samozrejme, na to je potrebné vyriešiť veľa technických komplikácií, ktoré veríme, že riešenie majú,“ priblížil.

Využitie výrobných kapacít v systémoch CZT aj v letnom období na maximum by podľa neho z pohľadu efektívnosti výroby energií predstavovalo aj významný prínos pre zníženie fixných nákladov pri výrobe. Navyše chladenie využívajúce systémy CZT by mohlo byť ekologickejšie aj ekonomickejšie ako klasické chladenie prostredníctvom klimatizácií.

„Z ekonomického hľadiska by takéto riešenie prinieslo domácnostiam úsporu, keďže jedno zariadenie by dodávalo teplo aj chlad. Odberatelia by tak mali zaručenú tepelnú pohodu počas celého roka a teplotu svojich domácností by si mohli regulovať podľa svojich požiadaviek,“ dodal Janiš.

SZVT združuje naprieč celým Slovenskom dodávateľov tepla. V 97 spoločnostiach združených v SZVT pracuje takmer 4000 ľudí, ktorí zabezpečujú výrobu a dodávku tepla a teplej vody, ako aj servis pri poruchách počas celého roka.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #radiátor #bytový dom