Klimatizácia ochladí byt najúčinnejšie

Pri vysokých teplotách nad tridsať stupňov Celzia sa ľudia často nedokážu sústrediť nielen na prácu, ale ani na relax, klesá pracovná výkonnosť a mnohí majú problém spať. Možností, ako ochladiť byt alebo dom, je niekoľko, najúčinnejšie však funguje klimatizácia.

15.07.2012 09:14
Ventilátor, klíma Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Výber klimatizácie ovplyvňuje viacero faktorov, na ktoré treba pri jej výbere myslieť. „Zákazník by mal zvážiť nielen finančné možnosti, ale aj to, na ktorú svetovú stranu je byt orientovaný a aká je jeho dispozícia,“ radí Ľuboš Červenka z firmy, ktorá predáva a montuje klimatizačné zariadenia.

Podľa neho je najúčinnejšie poradiť sa s odborníkom na klimatizácie, ktorý priamo na mieste zhodnotí, aký typ je pre váš byt alebo dom najvhodnejší. Špecialista vypočíta tepelnú záťaž miestnosti a do úvahy pritom berie aj to, koľko ľudí sa zdržiava v miestnostiach, aké typy elektrospotrebičov sa nachádzajú v domácnosti, ale aj počet a veľkosť okien.

Pevná klimatizácia pracuje účinnejšie ako mobilné typy klimatizačných jednotiek. Problém pevnej klimatizácie však spočíva v jej inštalácii. Najmä v panelákoch je ťažké robiť stavebné úpravy – časť klimatizačného zariadenia sa montuje z vonkajšej strany steny, čo znamená minimálne jej prevŕtanie. Inštaluje sa zvyčajne dvoma spôsobmi – buď jedna centrálne umiestnená klimatizačná jednotka s väčším výkonom alebo niekoľko jednotiek s menším výkonom v rôznych miestnostiach. Mnohých však od viacerých jednotiek odrádza pomerne vysoká cena.

Kvalitná pevná klimatizácia do trojizbového bytu vyjde minimálne na dvetisíc eur. Mobilná klimatizačná jednotka je preto pre mnohých rýchlym a lacným riešením. Podľa potreby ju možno premiestňovať a cena sa pri najlacnejších typoch pohybuje približne okolo dvesto eur.

Okrem klimatizácie sa dá byt ochladiť aj inými spôsobmi, ich účinok je však oveľa menší ako pri klimatizácii. Najväčší účinok proti vnikaniu tepla do bytu cez okná majú špeciálne sklá. Vrstva, ktorou sú potiahnuté, dokáže zastaviť až osemdesiat percent prenikajúceho slnečného žiarenia. Takéto sklá pritom nijako nebránia prieniku svetla do miestnosti. Na podobnom princípe fungujú aj solárne fólie, ktoré sú lacnejšie ako sklá. Dobre bránia prieniku tepla do bytu aj vonkajšie rolety, žalúzie a markízy. Zabránia dopadaniu slnečného žiarenia priamo na okenné sklá. Vnútorné rolety zamedzia len prieniku svetla do miestnosti. Vniknutiu tepla do bytu zamedziť dokážu len obmedzeným spôsobom.

Ako sa delia klimatizačné jednotky

Mobilná klimatizácia

dodáva sa v kompaktnom vyhotovení alebo s oddeleným kondenzátorom s chladiacimi výkonmi od 2 kW do 4 kW chladu. Kompaktná mobilná klimatizácia je vybavená ohybnou hadicou, ktorá odvádza ohriaty vzduch mimo klimatizovanú miestnosť. Mobilná klimatizácia s oddeleným kondenzátorom má vonkajší diel spojený ohybnou dvojtrubkovou hadicou s vnútornou jednotkou. Je vhodná na ochladenie jednotlivých prehriatych miestností.

Kompaktná okenná klimatizácia

je typ klimatizácie veľmi rozšírenej v USA, Japonsku a v trópoch. Zariadenia sa vyrábajú s chladiacim výkonom 2 až 6 kW. Klimatizačná jednotka sa zabuduje do okna alebo do steny tak, že časť s kondenzátorom, ktorý je predsunutý do vonkajšieho priestoru, a časť s výparníkom chladičom je v miestnosti. Jedným motorom je poháňaný vonkajší aj vnútorný ventilátor.

Klimatizácia Split

jednotky s týmto označením pozostávajú vždy najmenej z dvoch dielov. Vnútorný diel s tichým ventilátorom, chladičom (výparníkom) a filtrom vzduchu býva zavesený v miestnosti na stene, pod oknom, nad dverami, v medzistrope atď. Vonkajší diel (kondenzačná jednotka) obsahuje kompresor, ventilátor a kondenzátor (výmenník). Chladný vzduch je do klimatizovanej miestnosti privádzaný pod stropom a nedochádza tak k priamemu ofukovaniu osôb.

Centrálna klimatizácia

je klimatizačné zariadenie, keď na jednu vonkajšiu jednotku je možné napojiť až 16 jednotiek vnútorných. Celý systém je riadený vlastným počítačom. Prevádzka tepelného čerpadla je samozrejmosťou.

ZDROJ: JKLIMA. CZ

Aká je najvhodnejšia?

Príklad 1: byt v panelovom dome – miestnosť 20 m2, výška stropu 2,6 m, orientácia juhozápad, miestnosť je s balkónom (okná cez celú stenu), plocha okien – 9,8 m2, okná sú tienené vnútornými žalúziami, v miestnosti sú zvyčajne dve osoby, príkon elektrických spotrebičov v miestnosti 200 W (televízia, svetlo). Celkový chladiaci výkon tejto miestnosti je asi 3 760 W, to znamená, že potrebná je klimatizácia s minimálnym výkonom 3,8 kW.

Príklad 2: byt v panelovom dome – miestnosť 15 m2, výška stropu 2,6 m, orientácia SZ, plocha okien 4,5 m2 – okná sú tienené vnútornými žalúziami, v miestnosti je zvyčajne jedna osoba. Celkový chladiaci výkon tejto miestnosti je asi 1 800 W, to znamená, že potrebná je klimatizácia s minimálnym výkonom 1,8 kW. Pri výpočtoch sa berie do úvahy aj to, aké sú izolácie stien a stropov, ako aj to, či sú okolité miestnosti tiež klimatizované. Pre orientáciu a predstavu je tento výpočet dostačujúci, ale pred montážou klimatizácie je lepšie všetko konzultovať s odbornou firmou. ZDROJ: ITEST. CZ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba